Nieuwe energiemeter nodig met zonnepanelen?

Wij zijn de energiemakers
Laatst bewerkt op 04 september 2023 2 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

De energiemeter heeft geen directe relatie met je zonnepanelen. Zonder al te diep in te gaan op de technische details mag je zonnepanelen als pure opwekkers zien. De energie die wordt opgewekt, wordt via een omvormer vertaald naar de gangbare spanning. De werking van je energiemeter wordt niet beïnvloed door het gebruik van zonnepanelen. Er komt gewoon 230 volt uit je stopcontact, ongeacht hoe de energie is opgewekt.

Salderen en je energiemeter

Dankzij zonnepanelen kun je meer energie opwekken dan je verbruikt. Deze overtollige energie wordt niet verspild, maar teruggestuurd naar de energieleverancier. In principe ben jij dan de energieaanbieder en de energieleverancier de afnemer. Het proces dat de te veel opgewekte energie wegstreept tegen de verbruikte energie heet salderen. Je energiemeter speelt daarin een belangrijke rol. De energiemeter houdt bij wat je hebt verbruikt en wat je te veel hebt geleverd.

Een slimme meter in combinatie met je zonnepanelen

Je energiemeter is eigendom van de netbeheerder en de niet energieleverancier. Een slimme energiemeter heeft als voordeel dat je niet langer zelf de metingen hoeft door te geven. Via verschillende apps en websites is het mogelijk om je verbruik zeer nauwlettend in de gaten te houden. Een slimme meter geeft zo exact inzicht in je verbruik in relatie tot de zonnepanelen.

Op het moment is dus aan te raden om wel over te stappen naar een slimme energiemeter in combinatie met je zonnepanelen. Echter de wetgeving die invloed heeft op de te behalen winst van salderen kan veranderen. Een zeer precieze meting kan dan juist nadelig zijn voor de eindstreep als het gaat om salderen. Dit doet echter niks af aan het feit dat zonnepanelen een zeer effectief middel zijn om te besparen op je stroomkosten.