Onderhoud zonnepanelen

Wat is het verschil tussen terugleveren en salderen?

Bij het plaatsen van zonnepanelen krijg je te maken met termen als terugleveren en salderen. Grote kans dat je al eens iets hebt gehoord of gelezen over deze termen. Wij snappen dat nieuwe termen verwarrend kunnen zijn en daarom leggen we het graag uit. Want wat is terugleveren en salderen eigenlijk en wat is het verschil? 

Wat is terugleveren?

Met zonnepanelen op je dak wek je zelf energie op en voorzie je jouw huis van stroom. Het kan dus zijn dat je meer energie opwekt dan dat je verbruikt. Deze overige energie lever je terug aan het elektriciteitsnetwerk, dit noemen we terugleveren. Als aan het einde van het jaar blijkt dat je meer energie hebt opgewekt dan je zelf hebt verbruikt, dan ontvang je een terugleververgoeding. Dit is een vergoeding voor de stroom die je hebt teruggeleverd. Bij Pure Energie ontvang je € 0.0762 per kWh inclusief btw.

Wat is salderen?

Als je zelf meer energie opwekt dan je verbruikt, lever je automatisch de stroom terug aan het elektriciteitsnet. Elk jaar krijg je van de energieleverancier een energierekening. Op deze rekening staat hoeveel kWh je dat jaar hebt verbruikt. In sommige gevallen heeft de energieleverancier niet alleen energie aan jouw geleverd, maar heb jij ook energie aan hen geleverd. Bijvoorbeeld als jij met jouw zonnepanelen meer energie op hebt gewekt dan dat je hebt verbruikt. 

De energie die jij aan het elektriciteitsnet teruglevert, wordt op je energierekening afgetrokken van je gebruikte energie. Deze aftreksom noemen we salderen. Simpel gezegd is salderen dus het aftrekken van de zelf opgewekte energie van de rekening van de energieleverancier. Deze salderingsregeling maakt het aanschaffen van zonnepanelen extra interessant.

Verschil tussen salderen en terugleveren

Het verschil tussen terugleveren en salderen zit het hem in het teruggeven van de energie aan de leverancier of juist in het aftrekken van de energie van je rekening. Daarnaast krijg je voor de teruggeleverde energie een terugleververgoeding. Bij salderen is dat niet het geval. De terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Wil je overstappen? Zorg dat je inzichtelijk hebt hoeveel kWh je gaat opwekken en hoeveel je verbruikt. De terugleververgoeding verschilt per energieleverancier, want dit mag een leverancier zelf bepalen. Je kunt eenvoudig zelf een berekening maken via onze website. Kom je er niet uit? Onze adviseurs helpen je graag verder! 

Vraag een adviesgesprek aan

* Terugleververgoeding september 2021