Header Waar op letten bij aanschaf Zonnepanelen

Wat is het verschil tussen terugleveren en salderen?

Kies je zonnepanelen pakket

89% beveelt ons aan. 8.6 / 10 100 86
Onze merken zijn van A-kwaliteit Installatie door gecertificeerde installateurs Altijd met 25 jaar vermogensgarantie

Kies je zonnepanelen pakket

89% beveelt ons aan. 8.6 / 10 100 86
Onze merken zijn van A-kwaliteit Installatie door gecertificeerde installateurs Altijd met 25 jaar vermogensgarantie

Heb jij zonnepanelen op je dak of zit je er aan te denken om zonnepanelen te plaatsen? Dan ben je vast bekend met de begrippen terugleveren en salderen. Toch is voor veel mensen het verschil tussen terugleveren en salderen niet altijd duidelijk. Salderen is het aftrekken van de opgewekte groene stroom van de energierekening en met energie terugleveren bedoelen we het terugleveren van opgewekte kWh aan het electriciteitsnet. Het grootste verschil zit hem in de vergoeding.

Wat is salderen?

Als je zelf meer energie opwekt dan je verbruikt, lever je automatisch de stroom terug aan het elektriciteitsnet. Elk jaar krijg je van de energieleverancier een energierekening. Op deze rekening staat hoeveel kWh je dat jaar hebt verbruikt. In sommige gevallen heeft de energieleverancier niet alleen energie aan jouw geleverd, maar heb jij ook energie aan hen geleverd. Bijvoorbeeld als jij met jouw zonnepanelen meer energie op hebt gewekt dan dat je hebt verbruikt. 

De energie die jij aan het elektriciteitsnet teruglevert, wordt op je energierekening afgetrokken van je gebruikte energie. Deze aftreksom noemen we salderen. Simpel gezegd is salderen dus het aftrekken van de zelf opgewekte energie van je energierekening. Deze salderingsregeling maakt het aanschaffen van zonnepanelen extra interessant.

De salderingregeling wordt aangepast in 2025

Vanaf 1 januari 2025 wijzigt de salderingsregeling. De huidige salderingsregeling wordt dan jaarlijks afgebouwd tot 2031. Vanaf dan is het niet meer mogelijk om je zelf opgewekte stroom te salderen, je kunt dan nog wel de teveel opgewekte stroom terugleveren. Door de nieuwe salderingsregeling wordt het juist belangrijker om je zelf opgewekte energie te verbruiken op de momenten waarop je zelf energie opwekt. Alle stroom die je opwekt met zonnepanelen en gelijk binnenshuis verbruikt is niet zichtbaar op je energiemeter. Je saldeert in deze situatie dan 'achter de meter'. Investeren in zonnepanelen blijft dus interessant.

Wat is terugleveren?

Met zonnepanelen op je dak wek je zelf energie op en voorzie je jouw huis van stroom. Het kan dus zijn dat je meer zonne-energie opwekt dan dat je verbruikt. Deze overige energie lever je terug aan het elektriciteitsnetwerk, dit noemen we terugleveren. Als aan het einde van het contractjaar blijkt dat je meer energie hebt opgewekt dan je zelf hebt verbruikt, dan ontvang je voor de teveel opgewekte energie een terugleververgoeding. Dit is een vergoeding voor de stroom die je hebt teruggeleverd. Bij Pure Energie ontvang je € 0.0762 per kWh als terugleververgoeding.

Verschil tussen salderen en terugleveren

Het verschil tussen salderen en terugleveren zit hem met name in de vergoeding. Bij salderen is dit het leveringstarief dat je normaal betaalt voor stroom (inclusief belastingen) en bij terugleveren is dit een terugleververgoeding dat je per kWh ontvangt (exclusief belastingen). Zowel de terugleververgoeding als het leveringstarief verschillen per energieleverancier, want die mogen ze zelf bepalen. Zorg dat je inzichtelijk hebt hoeveel kWh je gaat opwekken en hoeveel je verbruikt, zo weet je precies hoeveel stroom je gaat terugleveren en/of salderen. Je kunt eenvoudig zelf een berekening maken via onze website. Kom je er niet uit? Onze adviseurs helpen je graag verder! 

* Terugleververgoeding september 2021