Stroom terugleveren en salderen

Heb jij zonnepanelen op je dak? Dan ben je vast bekend met de begrippen stroom terugleveren en salderen. Toch is voor veel mensen het verschil tussen stroom terugleveren en salderen niet altijd duidelijk. Wij leggen het je uit met behulp van een aantal voorbeelden.

Eerst salderen en dan stroom terugleveren

Salderen is het verrekenen van je opgewekte stroom met de verbruikte stroom. Wek je meer op dan dat je verbruikt, dan houd je eigenlijk nog stroom over. Deze stroom lever je terug aan het net. Dat noemen we stroom terugleveren. Voor deze teveel opgewekte stroom ontvang je aan het einde van een contractjaar een netto terugleververgoeding per kWh.

Bij Pure Energie salderen we per telwerk. Dat houdt in dat de opgewekte stroom in de piekuren wordt verrekend met de verbruikte stroom tijdens de piekuren en dat de opgewekte stroom in de daluren wordt verrekend met verbruikte stroom in de daluren. In een andere blog leggen we je uit wat het verschil is tussen piek- en daluren stroom.

Voorbeeld stroom terugleveren

We leggen het salderen en stroom terugleveren uit aan de hand van een voorbeeld voor zowel het enkeltarief (1 telwerk) en het dubbeltarief (2 telwerken). Voorbeeld: Hans wekt jaarlijks 3.500 kWh stroom op met zijn eigen zonnepanelen. Hiervan verbruikt hij 3.000 kWh stroom zelf. Deze stroom mag hij salderen en dus afstrepen van zijn verbruik. 

Stroom terugleveren enkeltarief 

Verbruik per jaar
3.000 kWh

Opwek per jaar
3.500 kWh

Netto teruglevering
Enkeltarief: 500 kWh (3.500 kWh - 3.000 kWh)

Voor de opgewekte 500 kWh die Hans niet kan salderen, ontvangt hij een netto terugleververgoeding.

Stroom terugleveren dubbeltarief

Verbruik per jaar
Normaaltarief: 2.000 kWh
Daltarief: 1.000 kWh 

Opwek per jaar
Normaaltarief: 2.800 kWh
Daltarief: 700 kWh

Netto teruglevering
Normaaltarief: 800 kWh (2.800 kWh - 2.000 kWh)
Daltarief: 0

Voor de opgewekte 800 kWh tijdens de normaaluren die Hans niet kan salderen, ontvangt hij een terugleververgoeding.

Verschil tussen salderen en terugleveren

Het verschil tussen salderen en stroom terugleveren zit hem met name in de vergoeding. Bij salderen is dit het leveringstarief dat je normaal betaalt voor stroom (inclusief belastingen) en bij stroom terugleveren is dit een terugleververgoeding die je per kWh ontvangt (exclusief belastingen). Zowel de terugleververgoeding als het leveringstarief kan verschillen per energieleverancier.

Salderingsregeling voor zonne-energie blijft

Eerder stemde de Tweede Kamer voor een nieuw wetsvoorstel waarin stond dat de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 zou worden afgebouwd. Op dinsdag 13 februari 2024 stemde de Eerste Kamer tegen dit wetsvoorstel en daarmee is het plan voorlopig van de baan. De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt in 2025 niet afgebouwd. In een andere blog lees je alles over de huidige salderingsregeling.

Terugleverbijdrage zonnepanelen

De terugleverbijdrage voor zonnepanelen is een bijdrage die klanten met zonnepanelen betalen voor het terugleveren van groene stroom op het moment dat je meer stroom opwekt dan je op dat moment verbruikt. De hoogte van de terugleverbijdrage is afhankelijk van het aantal kWh dat je jaarlijks teruglevert. De terugleverbijdrage is een transparante oplossing om de rekening eerlijk te verdelen. Hiermee blijft groene stroom voordelig voor klanten met of zonder zonnepanelen en kunnen we samen verder bouwen aan onze duurzame visie: schone energie voor iedereen.

Stroom terugleveren

Terugleververgoeding

Maak eenvoudig zelf een berekening via onze website. Zo weet jij direct hoeveel jij voor energie gaat betalen en hoeveel jij ontvangt voor de teveel opgewekte groene stroom.

Kies energiepakket Kies energiepakket
Salderen per maand of per jaar?

Sommige energieleveranciers salderen per maand in plaats van per jaar. In de meeste gevallen pakt dit nadelig uit voor de consument, omdat je juist in de maanden dat je veel energie opwekt ook minder energie verbruikt. Hierdoor krijg je voor de teveel opgewekte stroom van die betreffende maand een maandelijkse terugleververgoeding die vaak lager ligt dan het leveringstarief. Bekijk dus goed of jouw energieleverancier saldeert per maand of per jaar. Bij Pure Energie salderen we per jaar. We strepen dan je teveel opgewekte energie af van je daadwerkelijke verbruikte energie.

Wat is energie terugleveren?

Met zonnepanelen op je dak wek je zelf energie op en voorzie je jouw huis van stroom. Het kan dus zijn dat je meer zonne-energie opwekt dan dat je verbruikt. Deze overige energie lever je terug aan het elektriciteitsnetwerk, dit noemen we terugleveren. Als aan het einde van het contractjaar blijkt dat je meer energie hebt opgewekt dan je zelf hebt verbruikt, dan ontvang je voor de teveel opgewekte energie een terugleververgoeding. Dit is een vergoeding voor de stroom die je hebt teruggeleverd. 

Log in op Mijn Pure Energie of de Pure Energie App om jouw actuele teruglevertarieven te bekijken.

Waarom salderen jullie per telwerk?

Net als de meeste energieleveranciers salderen we bij Pure Energie de teruglevering per telwerk. Dat betekent dat de stroom die tijdens de normale uren is opgewekt en verbruikt met elkaar wordt verrekend en de stroom die tijdens de daluren is opgewekt en verbruikt met elkaar wordt verrekenend. De stroom die je dus overdag verbruikt, wordt dus verrekend met de stroom die je overdag opwekt. En andersom. Meer informatie hierover en een rekenvoorbeeld vind je in onze voorwaarden netto teruglevering.

 

Je kunt er ook voor kiezen om jouw teruggeleverde stroom tegen het enkeltarief te verrekenen, dus op één telwerk. In dat geval wordt alle opgewekte en teruggeleverde stroom verrekend op basis van één tarief: het enkeltarief.

 

Wil jij jouw teruggeleverde stroom tegen het enkeltarief salderen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij passen het graag voor je aan.

Wat is de terugleververgoeding van Pure Energie?

Onze klanten ontvangen een terugleververgoeding voor de teveel opgewekte groene stroom. Ben je al klant? Log dan in op Mijn Pure Energie of de Pure Energie App om jouw actuele teruglevertarieven te bekijken. Op onze tarievenpagina vind je de actuele leveringstarieven en teruglevertarieven voor nieuwe klanten.


Inloggen
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer