Wat is het verschil tussen terugleveren en salderen?

Laatst bewerkt op 17 november 2022 3 min
Artikel delen

Heb jij zonnepanelen op je dak of zit je er aan te denken om zonnepanelen te plaatsen? Dan ben je vast bekend met de begrippen terugleveren en salderen. Toch is voor veel mensen het verschil tussen terugleveren en salderen niet altijd duidelijk. Salderen is het verrekenen van je opgewekte stroom met de door jouw verbruikte stroom. Wek je meer op dan dat je verbruikt, dan houd je eigenlijk nog stroom over. Deze stroom lever je terug aan het net. Voor deze teveel opgewekte stroom ontvang je aan het einde van een contractjaar een terugleververgoeding per kWh.

Wat is salderen?

Als je zelf meer energie opwekt dan je op dat moment verbruikt, lever je automatisch de stroom terug aan het elektriciteitsnet. Elk jaar krijg je van je energieleverancier een energierekening. Op deze rekening staat hoeveel kWh je dat jaar hebt verbruikt. In sommige gevallen heeft de energieleverancier niet alleen energie aan jouw geleverd, maar heb jij ook energie aan hen geleverd. Bijvoorbeeld als jij met jouw zonnepanelen meer energie op hebt gewekt dan dat je hebt verbruikt. 

De energie die jij aan het elektriciteitsnet teruglevert, wordt op je energierekening afgetrokken van je gebruikte energie. Deze aftreksom noemen we salderen. Simpel gezegd is salderen dus het aftrekken van de zelf opgewekte energie van je energierekening. Deze huidige salderingsregeling maakt het aanschaffen van zonnepanelen extra interessant.

De nieuwe salderingsregeling vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 wijzigt de salderingsregeling. De huidige salderingsregeling wordt dan tot 2031 jaarlijks afgebouwd. Vanaf dan is het niet meer mogelijk om je zelf opgewekte stroom te salderen, je kunt dan nog wel de teveel opgewekte stroom terugleveren. Door de nieuwe salderingsregeling wordt het juist belangrijker om je zelf opgewekte energie te verbruiken op de momenten waarop je zelf energie opwekt. Alle stroom die je opwekt met zonnepanelen en gelijk binnenshuis verbruikt is niet zichtbaar op je energiemeter. Je saldeert in deze situatie dan 'achter de meter'. Investeren in zonnepanelen blijft dus interessant.

Salderen per maand of per jaar

Sommige energieleveranciers salderen per maand in plaats van per jaar. In de meeste gevallen pakt dit nadelig uit voor de consument, omdat je juist in de maanden dat je veel energie opwekt ook minder energie verbruikt. Hierdoor krijg je voor de teveel opgewekte stroom van die betreffende maand een maandelijkse terugleververgoeding die vaak lager ligt dan het leveringstarief. Bekijk dus goed of jouw energieleverancier saldeert per maand of per jaar. Bij Pure Energie salderen we per jaar. We strepen dan je teveel opgewekte energie af van je daadwerkelijke verbruikte energie.

Wat is energie terugleveren?

Met zonnepanelen op je dak wek je zelf energie op en voorzie je jouw huis van stroom. Het kan dus zijn dat je meer zonne-energie opwekt dan dat je verbruikt. Deze overige energie lever je terug aan het elektriciteitsnetwerk, dit noemen we terugleveren. Als aan het einde van het contractjaar blijkt dat je meer energie hebt opgewekt dan je zelf hebt verbruikt, dan ontvang je voor de teveel opgewekte energie een terugleververgoeding. Dit is een vergoeding voor de stroom die je hebt teruggeleverd. Log dan in op Mijn Pure Energie of de Pure Energie App om jouw actuele teruglevertarieven te bekijken. Op onze tarievenpagina vind je de actuele leveringstarieven en teruglevertarieven voor nieuwe klanten.

Verschil tussen salderen en terugleveren

Het verschil tussen salderen en terugleveren zit hem met name in de vergoeding. Bij salderen is dit het leveringstarief dat je normaal betaalt voor stroom (inclusief belastingen) en bij terugleveren is dit een terugleververgoeding dat je per kWh ontvangt (exclusief belastingen). Zowel de terugleververgoeding als het leveringstarief verschillen per energieleverancier, want die mogen ze zelf bepalen. Zorg dat je inzichtelijk hebt hoeveel kWh je gaat opwekken en hoeveel je verbruikt, zo weet je precies hoeveel stroom je gaat terugleveren en/of salderen. Je kunt eenvoudig zelf een berekening maken via onze website. Kom je er niet uit? Onze adviseurs helpen je graag verder!