• Zonnepanelen van A-kwaliteit
  • Installatie door gecertificeerde installateurs
  • Altijd met 25 jaar vermogensgarantie

De nieuwe salderingsregeling vanaf 2025

Salderen zonnepanelen

Kleinverbruikers met zonnepanelen profiteren van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Dankzij de salderingsregeling kunnen kleinverbruikers zelf opgewekte stroom terugleveren aan het net en afstrepen op de energierekening. Het kabinet wil deze salderingsregeling vanaf 2025 afbouwen. Vanaf 2025 mag je nog maar een deel van de teruggeleverde stroom salderen.De Tweede Kamer heeft ingestemd met dit wetsvoorstel. De Eerste Kamer moet hier nog over stemmen.

Tim legt uit hoe de salderingsregeling werkt in 2023.

Wat is salderen?

Als je zelf meer energie opwekt dan je op dat moment verbruikt, lever je automatisch de stroom terug aan het elektriciteitsnet. Op je energierekening staat hoeveel stroom je hebt teruggeleverd en hoeveel stroom je het afgelopen jaar hebt verbruikt. De opgewekte stroom wordt bij je jaarafrekening verrekent met de verbruikte energie. Deze aftreksom noemen we salderen. Voor de teveel opgewekte stroom dat je teruglevert, ontvang je een terugleververgoeding. Het verschil tussen terugleveren en salderen leggen we je uit in een ander artikel.

Salderingsregeling zonnepanelen

De salderingsregeling in 2023 is gunstig voor eigenaren van zonnepanelen, want je mag alle stroom die je jaarlijks teruglevert aan het energienet wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Voor de stroom die je saldeert, ontvang je dus eigenlijk hetzelfde energietarief als jouw huidige stroomtarief. Hier zit wel een maximum aan, want je kunt niet meer stroom salderen dan je zelf verbruikt. Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan ontvang je over de teveel opgewekte stroom die je teruglevert aan het net een terugleververgoeding.

Rekenvoorbeeld salderingsregeling 2023

Verbruik je meer groene stroom dan dat je zelf opwekt? Dan levert je energieleverancier de stroom die jij extra nodig hebt. We leggen het je uit aan de hand van een voorbeeld. Als je 3.500 kWh verbruikt, maar je wekt 2.500 kWh op met eigen zonnepanelen, dan levert je energieleverancier de 1.000 kWh te weinig opgewekte energie aan jou.Voor de leesbaarheid van dit artikel gaan we in de rekenvoorbeelden ervan uit dat er geen verbruik is voor de meter. Oftewel, alle energie die je opwekt lever je terug. Daarnaast gaan we in deze rekenvoorbeelden uit van 1 telwerk. Bij Pure Energie salderen we per telwerk (normaal en dal), meer hierover lees je in onze voorwaarden netto teruglevering.Voorwaarden

Salderingsregeling in 2023

Salderingsregeling in 2023

Het kan ook zijn dat je meer stroom opwekt dan je verbruikt. Eigenlijk net andersom. In dat geval ontvang je dus een terugleververgoeding voor de stroom die je zelf niet nodig hebt. Als je jaarlijks 3.000 kWh verbruikt, maar je wekt 4.000 kWh zelf op met zonnepanelen dan ontvang je dus voor de teveel opgewekte 1.000 kWh een terugleververgoeding van je energieleverancier.

Let op: de netbeheerkosten, het vastrecht en de vermindering energiebelasting zijn niet meegerekend in deze rekenvoorbeelden. Dit is dus niet hoe je energierekening eruitziet. In een andere blog leggen we je uit hoe een energierekening is opgebouwd

Afbouw salderingsregeling 2025

Vanaf 1 januari 2025 wordt jaarlijks de salderingsregeling afgebouwd. Tot en met 2024 mag je nog alle stroom die je opwekt salderen (100%), in 2025 en 2026 mag je nog maar 64% salderen. Daarna wordt de salderingsregeling jaarlijks met 9% afgebouwd tot en met 2030. Vanaf 1 januari 2031 is het niet meer mogelijk om je zelf opgewekte stroom te salderen, je kunt dan nog wel de teveel opgewekte stroom terugleveren.

Afbouw salderingsregeling vanaf 2025

Afbouw salderingsregeling vanaf 2025

Salderingsregeling 2025

In 2025 mag je dus nog 64% van je opwek afstrepen op je energierekening, dus salderen. Als je 2.500 kWh zelf opwekt met zonnepanelen, kun je nog 1.600 kWh salderen tegen je huidige energietarief. Het verschil (900 kWh) moet je dus terugleveren aan het net. Hiervoor ontvang je wel een terugleververgoeding. Het aantal kWh dat je kunt salderen wordt bepaald door je daadwerkelijke verbruik via je energieleverancier.

We gaan er bij onderstaand voorbeeld vanuit dat je verbruik gelijk is aan of hoger is dan de opwek. Over deze 1.600 kWh die je saldeert hoef je dus geen Energiebelasting te betalen, maar wel over de 900 kWh die je niet meer mag salderen en dus jouw energieleverancier aan je moet leveren.Let op: In dit voorbeeld is gerekend met de energietarieven en de terugleververgoeding van september 2023. Het kan zijn dat de energietarieven en terugleververgoeding in 2025 hoger of lager zijn.

De salderingsregeling in 2025

De salderingsregeling in 2025

Ook huishoudens die meer energie opwekken dan ze verbruiken kunnen 64% salderen in 2025. Het huishouden uit bovenstaand rekenvoorbeeld (rechts) mag dus nog 2.560 kWh salderen van de 4.000 kWh die ze opwekken. Voor de 1.440 kWh wat je niet mag salderen ontvang je een terugleververgoeding, net als dat je een terugleververgoeding krijgt voor de teveel opgewekte 1.000 kWh.

De nieuwe salderingsregeling in 2031

Vanaf 1 januari 2031 is er geen salderingsregeling meer, de salderingsregeling is dan afgebouwd. Je kunt vanaf dan nog maar 0% van je opwek salderen tegen je verbruik. Wel ontvang je voor de opgewekte stroom nog een terugleververgoeding, in plaats van dat je deze opgewekte stroom afstreept op je energierekening. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.

Rekenvoorbeeld salderingsregeling 2031

In 2031 kun je dus niet meer salderen. Aan de hand van een voorbeeld laten we je zien hoe dat er precies uit gaat zien. Als je zelf 2.500 kWh opwekt, dan ontvang je voor deze opgewekte stroom een terugleververgoeding in plaats van dat je deze opgewekte stroom afstreept op je energierekening. In onderstaande voorbeeld gaan we uit van een netto terugleververgoeding van € 0,095 (september 2023). Het kan zijn dat de terugleververgoeding in 2031 aanzienlijk wordt verhoogd, of juist verlaagd naar aanleiding van het afschaffen van de salderingsregeling.

De salderingsregeling in 2031

De salderingsregeling in 2031

Ook als je na 2031 nog meer zonne-energie opwekt dan je verbruikt, ontvang je hiervoor een terugleververgoeding. Verder ontvang je dus een terugleververgoeding voor de stroom die je hebt opgewekt en niet meer mag afstrepen.

Blijven zonnepanelen interessant?

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd, maar ook daarna blijven zonnepanelen interessant. Voor de stroom die je niet meer mag salderen ontvang je een terugleververgoeding in plaats van dat dit van je energierekening wordt afgetrokken. Deze wijziging heeft alleen effect op de energie die je daadwerkelijk afrekent via je energieleverancier en niet op de energie die je zelf rechtstreeks verbruikt. Na het afschaffen van de salderingsregeling wordt het dus juist extra belangrijk om de zelfopgewekte energie zelf te verbruiken op de momenten waarop je zelf energie opwekt. Laad bijvoorbeeld 's middags je elektrische auto of accu op, in plaats van 's avonds. Op deze manier saldeer je niet je stroom, maar verbruik je de zelfopgewekte stroom achter de meter.

Terugverdientijd van zonnepanelen

Ook zonder de salderingsregeling verdienen zonnepanelen zich snel terug. TNO deed onderzoek naar het effect van de afgebouwde salderingsregeling op de terugverdientijd van zonnepanelen. Een afbouwregeling waarbij salderen in 2025 direct wordt teruggebracht tot 0% is de terugverdientijd in 2022 5,5 jaar. Deze loopt in 2025 op tot 8,7 jaar en daalt vervolgens tot 2030 naar 7,0 jaar. De terugverdientijd van zonnepanelen is tevens afhankelijk van een aantal andere onzekere factoren, zoals de ontwikkeling van de stroomprijs en de aanschafprijs van zonnepanelen. 

Voordelen van zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen blijft dus interessant, want ook zonder salderingsregeling heeft het plaatsen van zonnepanelen veel voordelen. Het is goed voor je portemonnee én het milieu. Met zonnepanelen bespaar je jaarlijks op je energierekening. Bovendien wordt je huis meer waard als je zonnepanelen op het dak installeert.

Gratis adviesgesprek

Zonnepanelen op jouw dak

Grote kans dat ook jouw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Doe de gratis dak-check op onze website en vul je gegevens in, dan nemen onze specialisten contact met je op voor een gratis adviesgesprek over zonnepanelen.

Kies je zonnepanelen Kies je zonnepanelen
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer