eb150519 pure energie dronten016

Salderingsregeling: hoe werkt salderen?

Als je zelf meer energie opwekt dan je verbruikt, lever je automatisch de stroom terug aan het elektriciteitsnet. De stroom die je zelf verbruikt, salderen we met de stroom die je opwekt en dat is interessant! Dankzij de salderingsregeling, verdien je de investering in zonnepanelen sneller terug. Maar wat houdt de salderingsregeling precies in, welke leverancier biedt de beste salderingsvoorwaarden en hoe ziet de toekomst van het salderen eruit? Onze specialisten vertellen je alles wat je moet weten.

Wat houdt de salderingsregeling in?

De salderingsregeling is door Rijksoverheid in het leven geroepen om zonne-energie te stimuleren. Tot 1 januari 2023 mogen huishoudens en kleine bedrijven zelf geproduceerde stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet en dit afstrepen van hun eigen energierekening. Dit geldt alleen voor de stroom die jouw zonnepanelen méér produceren. Voor het aantal kilowattuur (kWh) dat je aan stroom levert, krijg je op een later moment weer hetzelfde aantal kWh terug. Simpel gezegd is salderen het aftrekken van de zelf opgewekte energie van de energierekening. Deze salderingsregeling maakt het aanschaffen van zonnepanelen extra interessant.

Waar vind je de beste salderingsregeling?

Eigenlijk zijn de verdiensten aan zelf opgewekte stroom gelijk aan de kosten voor de stroom die je van het net haalt. Deze kosten bedragen ongeveer 24,5 eurocent per kWh. Er zit wel een limiet aan! Heb je aan het einde van het jaar meer stroom aan het elektriciteitsnet geleverd, dan je hebt verbruikt? Dan ontvang je hiervoor een terugleververgoeding per kWh. Bij ons ontvang je € 0.0726/kWh incl. btw voor de extra zonne-energie die jij hebt geleverd. Hier hoef je niets voor te doen en het staat vanzelf op je rekening. Zo wordt investeren in zonnepanelen pas echt leuk!

Rekenvoorbeeld voor salderen

Per jaar wek je 2000 kWh stroom op met zonnepanelen. Je verbruikt 3500 kWh per jaar. Pure Energie brengt nog 1500 kWh in rekening. Over deze 1500 kWh betaal je belasting en leveringskosten. 

Verbruikte hoeveelheid stroom 3500 kWh
Opgewekte stroom uit zonnepanelen 2000 kWh
Zichtbaar verbruik op je eindafrekening 1500 kWh

Je wekt minder stroom op met zonnepanelen dan je verbruikt, namelijk 1500 kWh inclusief btw.

Met eigen zonnepanelen wek je 3500 kWh per jaar op. Je verbruikt 2000 kWh. Je streept dan 2000 kWh weg van je energierekening. Hier betaal je ook geen energiebelasting en leveringskosten. Voor de teveel opgewekte 1.500 kWh stroom ontvang je van ons een terugleververgoeding: € 0.0726 per kWh incl. btw.*

Verbruikte hoeveelheid stroom 2000 kWh
Opgewekte stroom uit zonnepanelen 3500 kWh
Teruggeleverde stroom 1500 kWh
Zichtbaar verbruik op je eindafrekening - 1500 kWh*

Je wekt meer stroom op met zonnepanelen dan je verbruikt, namelijk 1500 kWh inclusief btw.

Wat is de toekomst van de salderingsregeling?

Het lijkt er op dat er de komende jaren iets in de salderingsregeling zal veranderen. Zonnepanelen worden steeds goedkoper en daarom schaalt de overheid deze regeling met ingang van 2023 af. Benieuwd wat de nieuwe salderingsregeling en de toekomstige aanpassingen betekenen voor de investering in zonnepanelen? Wij helpen je graag! Vraag gratis en vrijblijvend advies aan bij een van onze specialisten of meld je aan als energiemaker en begin meteen met terugverdienen! 

*Voor deze teruggeleverde stroom ontvang je van ons € 0.0726 per kWh inclusief btw.

* Terugleververgoeding september 2021

Vraag een offerte aan