• Zonnepanelen van A-kwaliteit
  • Installatie door gecertificeerde installateurs
  • Altijd met 25 jaar vermogensgarantie

Salderingsregeling zonnepanelen 2024

Hoe werkt salderen?

Kleinverbruikers met zonnepanelen profiteren van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Dankzij de salderingsregeling kunnen kleinverbruikers zelf opgewekte stroom terugleveren aan het net en afstrepen op de energierekening. Er lag een plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen, maar een meerderheid van de Eerste Kamer stemde tegen en daarmee is het plan voorlopig van de baan. 

Wat is salderen?

Als je zelf meer energie opwekt dan je op dat moment verbruikt, lever je automatisch de stroom terug aan het elektriciteitsnet. Op je energierekening staat hoeveel stroom je hebt teruggeleverd en hoeveel stroom je het afgelopen jaar hebt verbruikt. De teruggeleverde stroom wordt bij je jaarafrekening verrekent met de verbruikte energie. Deze aftreksom noemen we salderen

Tim legt uit hoe de salderingsregeling werkt in 2023.

Salderingsregeling stopt in 2027

Elk jaar worden op Prinsjesdag de nieuwe plannen van het Kabinet gepresenteerd. Deze voorlopige plannen hebben ook invloed op jouw energierekening. Als het wetsvoorstel in november wordt aangenomen, wordt de salderingsregeling op 1 januari 2027 in één keer afgeschaft. Wel is het de bedoeling dat huishoudens met zonnepanelen vanaf dan een 'redelijke vergoeding' moeten krijgen voor de teruggeleverde stroom. Hoe dit er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk.

Salderingsregeling zonnepanelen uitgelegd

De salderingsregeling is gunstig voor eigenaren van zonnepanelen, want je mag alle stroom die je jaarlijks teruglevert aan het energienet wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Voor de stroom die je saldeert, ontvang je dus eigenlijk hetzelfde energietarief als jouw huidige stroomtarief. Hier zit wel een maximum aan, want je kunt niet meer stroom salderen dan je zelf verbruikt. Dat is de salderingsgrens. Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan ontvang je over de teveel opgewekte stroom die je teruglevert aan het net een terugleververgoeding.

Rekenvoorbeeld salderingsregeling

Een 4 persoons huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 2.700 kWh. Met 10 zonnepanelen van 400 Wp wek je jaarlijks gemiddeld 3.500 kWh groene stroom op. We gaan er van uit dat je 30% van de opgewekte stroom direct zelf verbruikt. Deze stroom lever je dus niet terug aan het net en wordt dus ook niet bijgehouden door je slimme meter. Voor de leesbaarheid van dit artikel gaan we in deze rekenvoorbeelden uit van 1 telwerk. Bij Pure Energie salderen we per telwerk (normaal en dal), meer hierover lees je in onze voorwaarden netto teruglevering.Voorwaarden

Rekenvoorbeeld Salderingsregeling

Rekenvoorbeeld Salderingsregeling

In totaal neem je 1.650 kWh af van het stroomnet. Dit verbruik mag je salderen en dus afstrepen van het aantal kWh dat je hebt opgewekt en teruglevert aan het net. Voor de teveel opgewekte stroom, 800 kWh, ontvang je een terugleververgoeding.

Besparen met zonnepanelen

Mede door de salderingsregeling kun jij jaarlijks veel besparen op je energierekening. We leggen het je uit aan de hand van bovenstaande voorbeeld. Een 4 persoons huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 2.700 kWh. In dit voorbeeld wekt het huishouden meer stroom op dan nodig (> 2.700 kWh). Voor deze teveel opgewekte stroom ontvangen ze een terugleververgoeding (800 kWh). Wel is het zo dat ze voor de stroom die ze terugleveren aan het net een terugleverbijdrage betalen. 

Besparing met salderingsregeling zonnepanelen

Besparing met salderingsregeling zonnepanelen

Afbouw salderingsregeling 2025

Het Kabinet had als plan om de salderingsregeling vanaf 2025 in stappen af te bouwen. Eigenaren van zonnepanelen konden vanaf dan nog maar een deel van de opgewekte stroom salderen en dit percentage zou elk jaar kleiner worden tot 0% in 2031. Voor de stroom die je niet meer mocht saldering zou je dan een terugleververgoeding ontvangen. De hoogte van de terugleververgoeding mocht de energieleverancier zelf vaststellen, mits deze 80% van het kale leveringstarief betrof. 

Afbouw salderingsregeling vanaf 2025

Het plan voor de afbouw salderingsregeling vanaf 2025

Hoe kan ik stroom salderen?

De energie die je opwekt, kun je terugleveren aan het net via je eigen netbeheerder, maar dit gaat niet vanzelf. Je moet hiervoor je zonnepanelen aanmelden bij je netbeheerder voordat ze stroom opwekken. De netbeheerder kijkt dan of jouw energiemeter geschikt is voor salderen en vervangt deze als blijkt dat het nodig is. De netbeheerder regelt ook met je energieleverancier de verwerking van het salderen in de afrekening.
 

Terugverdientijd van zonnepanelen

Omdat de salderingsregeling blijft bestaan en zonnepanelen steeds goedkoper en efficiënter worden, heb je jouw installatie vaak al binnen 7 jaar terugverdiend. De exacte terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal zonnepanelen, de hellingshoek van jouw dak en het rendement van jouw zonnepanelen.  

Gratis adviesgesprek

Zonnepanelen op jouw dak

Grote kans dat ook jouw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Doe de gratis dak-check op onze website en vul je gegevens in, dan nemen onze specialisten contact met je op voor een gratis adviesgesprek over zonnepanelen.

Kies je zonnepanelen Kies je zonnepanelen
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer