- Zonnepanelen van A-kwaliteit
- Installatie door gecertificeerde installateurs
- Altijd met 25 jaar vermogensgarantie
Salderingsregeling zonnepanelen 2025
Hoe werkt salderen?Kleinverbruikers met zonnepanelen profiteren van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Dankzij de salderingsregeling kunnen kleinverbruikers zelf opgewekte stroom terugleveren aan het net en afstrepen op de energierekening.
In december 2024 besloot de overheid dat de salderingregeling stopt per 1 januari 2027. Je kunt dan niet meer je teruggeleverde stroom aan het energienet verrekenen met je verbruik vanuit het net, maar je krijgt nog wel een vergoeding voor de stroom die je aan het net levert.
Wat is salderen?
Als je zelf meer energie opwekt dan je op dat moment verbruikt, lever je automatisch de stroom terug aan het elektriciteitsnet. Op je energierekening staat hoeveel stroom je hebt teruggeleverd en hoeveel stroom je het afgelopen jaar hebt verbruikt. De teruggeleverde stroom wordt bij je jaarafrekening verrekend met de verbruikte energie. Deze aftreksom noemen we salderen.
Salderingsregeling stopt in 2027
De salderingsregeling stopt in 2027. Vanaf dan kun je de stroom die je teruglevert met je zonnepanelen niet meer verrekenen met je verbruik.
Je krijgt wel een vergoeding van je energieleverancier voor alle stroom die je teruglevert. Tot 2030 moet deze vergoeding minimaal 50% van het kale leveringstarief zijn, zonder belastingen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert deze vergoedingen.
Stroom zelf opwekken en verbruiken
Door zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom direct zelf te verbruiken, kun jij de gevolgen van het afschaffen van de salderingsregeling zoveel mogelijk beperken. Over de stroom die je niet uit het stroomnet hoeft te halen, hoef je niet te betalen. Zorg er dus voor dat je de door jou opgewekte stroom zo veel direct mogelijk zelf verbruikt. Dat betekent: zet je apparaten aan op het moment dat de zon buiten schijnt.
Na het stoppen van de salderingsregeling in 2027 krijg je een vergoeding van je energieleverancier voor de zonnestroom die je aan het elektriciteitsnet levert. Dit heet de 'terugleververgoeding'. De eerste drie jaar, tot en met 2029, moet deze vergoeding minimaal 50% zijn van het tarief dat je voor stroom betaalt. Daarna mag de energieleverancier zelf bepalen hoe hoog de terugleververgoeding is, zolang deze ‘redelijk’ blijft. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert of de vergoedingen redelijk zijn.
Een belangrijke reden waarom de overheid de salderingsregeling in 2027 stopt, is dat ze hierdoor belastinginkomsten misloopt. Voor gesaldeerde stroom betaal je namelijk geen energiebelasting en btw. Daarnaast wil de regering met het stoppen van de salderingsregeling eigenaren van zonnepanelen stimuleren om meer van hun eigen zonnestroom te gebruiken.
Bijna alle energieleveranciers rekenen nu kosten voor de stroom die je als zonnepaneeleigenaar aan het net levert. Als de salderingsregeling stopt, zullen deze kosten waarschijnlijk dalen, maar niet helemaal verdwijnen. Energieleveranciers rekenen deze kosten omdat klanten met zonnepanelen hogere kosten veroorzaken, deels door de salderingsregeling. Als de regeling stopt, zouden deze kosten moeten vervallen. Maar energieleveranciers hebben ook andere extra kosten die blijven bestaan en die ze mogen blijven doorberekenen.
Houd er rekening mee dat de terugverdientijd van je zonnepanelen door het afschaffen van de salderingsregeling een stuk langer wordt. Hoe eerder jij je zonnepanelen nu koopt, hoe sneller je deze nog kunt terugverdienen tot 1 januari 2027. Laat je goed adviseren over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Zonder de salderingsregeling ziet de berekening om het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt er heel anders uit. Hoe die er precies uit komt te zien, is nu nog lastig te zeggen.
Zonnepanelen blijven interessant als je de opgewekte stroom zoveel mogelijk direct verbruikt. Zo hoef je geen stroom terug te leveren aan het net.
Salderingsregeling zonnepanelen uitgelegd
De salderingsregeling is gunstig voor eigenaren van zonnepanelen, want je mag alle stroom die je jaarlijks teruglevert aan het energienet wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Voor de stroom die je saldeert, ontvang je dus eigenlijk hetzelfde energietarief als jouw huidige stroomtarief. Hier zit wel een maximum aan, want je kunt niet meer stroom salderen dan je zelf verbruikt. Dat is de salderingsgrens. Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan ontvang je over de teveel opgewekte stroom die je teruglevert aan het net een netto terugleververgoeding.
Rekenvoorbeeld salderingsregeling
Een 4 persoons huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 2.700 kWh. Met 10 zonnepanelen van 400 Wp wek je jaarlijks gemiddeld 3.500 kWh groene stroom op. We gaan er van uit dat je 30% van de opgewekte stroom direct zelf verbruikt. Deze stroom lever je dus niet terug aan het net en wordt dus ook niet bijgehouden door je slimme meter. Voor de leesbaarheid van dit artikel gaan we in deze rekenvoorbeelden uit van 1 telwerk. Bij Pure Energie salderen we per telwerk (normaal en dal), meer hierover lees je in onze voorwaarden netto teruglevering.Voorwaarden

Rekenvoorbeeld Salderingsregeling
In totaal neem je 1.650 kWh af van het stroomnet. Dit verbruik mag je salderen en dus afstrepen van het aantal kWh dat je hebt opgewekt en teruglevert aan het net. Voor de teveel opgewekte stroom, 800 kWh, ontvang je een terugleververgoeding.
Besparen met zonnepanelen
Mede door de salderingsregeling kun jij jaarlijks veel besparen op je energierekening. We leggen het je uit aan de hand van bovenstaande voorbeeld. Een 4 persoons huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 2.700 kWh. In dit voorbeeld wekt het huishouden meer stroom op dan nodig (> 2.700 kWh). Voor deze teveel opgewekte stroom ontvangen ze een terugleververgoeding (800 kWh). Wel is het zo dat ze voor de stroom die ze terugleveren aan het net een terugleverbijdrage betalen.

Besparing met salderingsregeling zonnepanelen
Hoe kan ik stroom salderen?
De energie die je opwekt, kun je terugleveren aan het net via je eigen netbeheerder, maar dit gaat niet vanzelf. Je moet hiervoor je zonnepanelen aanmelden bij je netbeheerder voordat ze stroom opwekken. De netbeheerder kijkt dan of jouw energiemeter geschikt is voor salderen en vervangt deze als blijkt dat het nodig is. De netbeheerder zorgt er dan ook voor dat jouw energieleverancier op de hoogte is van jouw zonnepanelen zodat de salderingsregeling kan worden verwerkt op de jaarafrekening.
Terugverdientijd van zonnepanelen
Heb jij al zonnepanelen op je dak? Dan kun je tot 2027 nog gewoon gebruikmaken van de salderingsregeling zoals je nu gewend bent. Je verdient je zonnepanelen tot die tijd gedeeltelijk of zelfs helemaal terug.
Koop je in 2027 of later zonnepanelen? Dan kan de terugverdientijd van zonnepanelen langer zijn. Dit hangt namelijk af van de prijs van de zonnepanelen en die prijs die je anders voor de stroom zou moeten betalen. Maar de terugverdientijd is ook sterk afhankelijk van de hoeveelheid zelf opgewekte stroom je direct zelf gebruikt.
Ondanks dat de salderingsregeling stopt, zijn zonnepanelen een goede investering. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en verdienen zich ruim binnen die tijd terug. Zowel voor als na het beëindigen van de salderingsregeling.
Onze gratis zonnepanelen scan
Met zonnepanelen op je dak wek je zelf écht groene stroom op. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Doe de gratis zonnepanelencheck en vul je gegevens in. Je ontvangt direct een persoonlijk advies op maat. Zo weet je precies hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen en hoe snel jij je zonnepanelen hebt terugverdiend.