• Zonnepanelen van A-kwaliteit
  • Installatie door gecertificeerde installateurs
  • Altijd met 25 jaar vermogensgarantie

Salderingsregeling zonnepanelen

Hoe werkt salderen?

Kleinverbruikers met zonnepanelen profiteren van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Dankzij de salderingsregeling kunnen kleinverbruikers zelf opgewekte stroom terugleveren aan het net en afstrepen op de energierekening. Er lag een plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen, maar een meerderheid van de Eerste Kamer stemde tegen en daarmee is het plan voorlopig van de baan. 

Wat is salderen?

Als je zelf meer energie opwekt dan je op dat moment verbruikt, lever je automatisch de stroom terug aan het elektriciteitsnet. Op je energierekening staat hoeveel stroom je hebt teruggeleverd en hoeveel stroom je het afgelopen jaar hebt verbruikt. De opgewekte stroom wordt bij je jaarafrekening verrekent met de verbruikte energie. Deze aftreksom noemen we salderen

Tim legt uit hoe de salderingsregeling werkt in 2023.

Salderingsregeling zonnepanelen

De salderingsregeling is gunstig voor eigenaren van zonnepanelen, want je mag alle stroom die je jaarlijks teruglevert aan het energienet wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Voor de stroom die je saldeert, ontvang je dus eigenlijk hetzelfde energietarief als jouw huidige stroomtarief. Hier zit wel een maximum aan, want je kunt niet meer stroom salderen dan je zelf verbruikt. Dat is de salderingsgrens. Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan ontvang je over de teveel opgewekte stroom die je teruglevert aan het net een terugleververgoeding.

Het verschil tussen stroom terugleveren en salderen leggen we je uit in een ander artikel.

Rekenvoorbeeld salderingsregeling 2023

Verbruik je meer groene stroom dan dat je zelf opwekt? Dan levert je energieleverancier de stroom die jij extra nodig hebt. We leggen het je uit aan de hand van een voorbeeld. Als je 3.500 kWh verbruikt, maar je wekt 2.500 kWh op met eigen zonnepanelen, dan levert je energieleverancier de 1.000 kWh te weinig opgewekte energie aan jou.Voor de leesbaarheid van dit artikel gaan we in de rekenvoorbeelden ervan uit dat er geen verbruik is voor de meter. Oftewel, alle energie die je opwekt lever je terug. Daarnaast gaan we in deze rekenvoorbeelden uit van 1 telwerk. Bij Pure Energie salderen we per telwerk (normaal en dal), meer hierover lees je in onze voorwaarden netto teruglevering.Voorwaarden

Salderingsregeling in 2023

Salderingsregeling in 2023

Het kan ook zijn dat je meer stroom opwekt dan je verbruikt. Eigenlijk net andersom. In dat geval ontvang je dus een terugleververgoeding voor de stroom die je zelf niet nodig hebt. Als je jaarlijks 3.000 kWh verbruikt, maar je wekt 4.000 kWh zelf op met zonnepanelen dan ontvang je dus voor de teveel opgewekte 1.000 kWh een terugleververgoeding van je energieleverancier.

Let op: de netbeheerkosten, het vastrecht en de vermindering energiebelasting zijn niet meegerekend in deze rekenvoorbeelden. Dit is dus niet hoe je energierekening eruitziet. In een andere blog leggen we je uit hoe een energierekening is opgebouwd

Afbouw salderingsregeling 2025

Het Kabinet had als plan om de salderingsregeling vanaf 2025 in stappen af te bouwen. Eigenaren van zonnepanelen konden vanaf dan nog maar een deel van de opgewekte stroom salderen en dit percentage zou elk jaar kleiner worden tot 0% in 2031. Voor de stroom die je niet meer mocht saldering zou je dan een terugleververgoeding ontvangen. De hoogte van de terugleververgoeding mocht de energieleverancier zelf vaststellen, mits deze 80% van het kale leveringstarief betrof. 

Afbouw salderingsregeling vanaf 2025

Het plan voor de afbouw salderingsregeling vanaf 2025

Hoe kan ik stroom salderen?

De energie die je opwekt, kun je terugleveren aan het net via je eigen netbeheerder, maar dit gaat niet vanzelf. Je moet hiervoor je zonnepanelen aanmelden bij je netbeheerder voordat ze stroom opwekken. De netbeheerder kijkt dan of jouw energiemeter geschikt is voor salderen en vervangt deze als blijkt dat het nodig is. De netbeheerder regelt ook met je energieleverancier de verwerking van het salderen in de afrekening.
 

Blijven zonnepanelen interessant?

Hoe de salderingsregeling er in de toekomst uit gaat zien, blijft onzeker. Ondanks de discussie over de salderingsregeling, blijft het investeren in zonnepanelen altijd interessant.

Zonnepanelen plaatsen heeft veel voordelen. Met zonnepanelen bespaar je jaarlijks op je energierekening. Bovendien wordt je huis meer waard als je zonnepanelen op het dak installeert.

Gratis adviesgesprek

Zonnepanelen op jouw dak

Grote kans dat ook jouw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Doe de gratis dak-check op onze website en vul je gegevens in, dan nemen onze specialisten contact met je op voor een gratis adviesgesprek over zonnepanelen.

Kies je zonnepanelen Kies je zonnepanelen
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer