Zonnepanelen apart verzekeren, ja of nee?

We zoeken het voor je uit

De aanschaf van zonnepanelen vraagt een aanzienlijke investering. Om je rendement te behalen, reken je op een levensduur van minimaal 25 jaar. Maar wat als er een calamiteit gebeurt? Brand, aardbevingen en andere onvoorziene omstandigheden kunnen je zonnepanelen vernietigen of de werking ernstig belemmeren.

Je zonnepanelen verzekerd bij een koopwoning

Als je zonnepanelen op je eigen dak liggen, kun je ervan uitgaan dat ze vallen onder de opstalverzekering. Maar let op: sommige zonnepanelen worden niet op het dak gemonteerd, maar staan er ‘los’ bovenop. In het laatste geval zou een verzekeraar kunnen beargumenteren dat ze niet vallen onder de opstalverzekering. Ze vallen dan niet onder het ontroerend goed. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat na het plaatsen van de zonnepanelen de totale woningwaarde omhooggaat. Dit kan betekenen dat je opstalverzekering duurder zal worden. Het gaat niet om schokkende bedragen, maar het moet wel goed geregeld zijn.

Diefstal en hoe je je zonnepanelen verzekerd zijn

Helaas zijn er personen onder ons die weinig respect hebben voor andermans eigendom. Aangezien zonnepanelen zeer populair zijn en ook nog eens gemaakt uit dure materialen, moet je rekening houden met diefstal. Het feit dat zonnepanelen door een handige dief zonder schade gestolen kunnen worden, heeft ook invloed op de verzekering. Veel verzekeraars keren niet uit als er geen sprake is van inbraakschade.

Je zonnepanelen verzekerd bij natuurrampen

Hoe je zonnepanelen verzekert, kan beïnvloeden of er er wel of niet wordt uitgekeerd bij natuurrampen. Sommige verzekeraars, en sommige pakketten die ze aanbieden, geven geen dekking bij natuurrampen. Ook moet duidelijk zijn wat de verzekeraar onder natuurrampen verstaat.
Waar let je in het algemeen op als je zonnepanelen wil verzekeren. Of je zonnepanelen apart verzekerd moeten worden, is dus niet eenduidig te beantwoorden. Verschillende verzekeraars hebben verschillende voorwaarden. Het is zeker de moeite waard om dit bij je eigen verzekeraar te achterhalen. Samengevat zijn de punten waar je op moet letten:

  • Moet je de opstalverzekering verhogen of dekt je inboedelverzekering de zonnepanelen?
  • Moet je de opstalverzekering verhogen of dekt je inboedelverzekering de zonnepanelen?
  • Vallen je zonnepanelen onder de opstalverzekering?
  • Hoe zit het met diefstal en natuurrampen?

Of je je zonnepanelen apart verzekerd moet hebben is een vraag die altijd bij je verzekeraar moet neerleggen.