Zonnepanelen apart verzekeren, ja of nee?

Zonnepanelen verzekeren

Zonnepanelen zijn een behoorlijke investering. Om te bepalen wat je daarvoor terugkrijgt, ga je in principe uit van een levensduur van 25 jaar. Dat is een lange periode, waarin er van alles kan gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan calamiteiten als een brand of aardbeving. Het kan gebeuren dat jouw zonnepanelen beschadigen. Lees hier hoe je zonnepanelen het beste kunt verzekeren.

Zonnepanelen verzekeren bij een koopwoning

Als je huiseigenaar bent en zonnepanelen op je eigen dak hebt liggen, is het niet nodig om deze zonnepanelen apart te verzekeren. In dat geval vallen de zonnepanelen namelijk onder je opstal verzekering. Let er wel op dat de totale woningwaarde na het plaatsen van zonnepanelen omhoog kan gaan. Hiervan moet je jouw verzekeraar op de hoogte brengen. Mogelijk moet je dan iets meer premie betalen, maar dan is het tenminste wel goed geregeld.

Zonnepanelen verzekeren onder opstalverzekering

Wil je zonnepanelen verzekeren onder de opstal? Dan is het ook goed om zeker te stellen dat je zonnepanelen echt óp het dak worden gemonteerd. In sommige gevallen, bijvoorbeeld een plat dak, worden zonnepanelen niet vastgemaakt. De verzekeraar kan dat als argument gebruiken om eventuele schades niet te dekken binnen de opstal verzekering. Bekijk dus goed op welke manier jouw zonnepanelen op het dak zijn gemonteerd en bepaal zo of het nodig is om je zonnepanelen apart te verzekeren.

Zonnepanelen verzekeren tegen diefstal en natuurrampen

Niet elke verzekeraar biedt dekking bij schade aan zonnepanelen door natuurrampen of diefstal. Verschillende verzekeraars hebben verschillende voorwaarden voor het verzekeren van zonnepanelen. En het loont om bij je verzekeraar na te gaan wat die voorwaarden zijn. Zo keren veel verzekeraars niet uit als er geen sprake is van inbraakschade en varieert de definitie van 'natuurramp' in de polisvoorwaarden nog wel eens.

Zonnepanelen verzekeren: hier moet je op letten

Samengevat zijn er dus een aantal dingen waar je op moet letten bij het verzekeren van je zonnepanelen:

  • Is het nodig om de opstalverzekering te verhogen? Omdat de waarde van je huis door het plaatsen van zonnepanelen hoger is geworden.
  • Vallen je zonnepanelen onder de opstalverzekering? Of is het nodig om je zonnepanelen apart te verzekeren?
  • Wat zijn de voorwaarden voor het verzekeren van je zonnepanelen? En hoe gaat je verzekeraar om met diefstal en natuurrampen?

Zonnepanelen verzekeren zakelijk

Deze informatie is vooral van toepassing op op het particulier verzekeren van zonnepanelen. Wil je zakelijk zonnepanelen verzekeren? Dan is het vaak zo dat ze zijn meeverzekerd binnen de Gebouwenverzekering. De zonnepanelen zijn namelijk eigendom van het bedrijf. Verder geldt voor het zakelijk verzekeren van zonnepanelen eigenlijk dezelfde tips: controleer of de zonnepanelen op de juiste manier zijn gemonteerd, geef de verhoogde waarde van je bedrijfspand door aan de verzekeraar en controleer goed wat de voorwaarden zijn om te zien wat er wel en niet verzekerd is. En of je dus eventueel nog een aparte verzekering voor je zonnepanelen nodig hebt om alles te dekken.

Doe de zonscan

Bereken hoeveel je kunt besparen

Zonnepanelen zijn een flinke investering en daarom is het belangrijk om je goed te laten adviseren. Met zonnepanelen verduurzaam je niet alleen je leefomgeving, je bespaart ook flink op je energiekosten. Het rendement van zonnepanelen verschilt per situatie. Met de zonscan op onze website kun je berekenen hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt voor een optimaal rendement.

Start de zonscan Start de zonscan