Achtergrond

De windmolen van de Familie Bos wordt volledig gerecycled

Gesprekken aan de keukentafel

Als we de boerenkeuken van de familie Bos binnenlopen liggen de fotoalbums al klaar. Op de achtergrond pruttelt de koffie. In 2002 liepen we hier voor het eerst binnen. Veel is er niet veranderd in de keuken. Ruim achttien jaar geleden kwamen we hier met een voorstel: we wilden een windmolen bouwen op het land van de familie.

De start van een bijzondere samenwerking

Begin 2002 werden aan de keukentafel van de familie Bos de eerste plannen gemaakt voor een windmolen op hun grond. Anderhalf jaar later, in oktober 2003, werd de windmolen opgebouwd. Begin oktober kwamen de eerste vrachtwagens aanrijden: eentje met de wieken en eentje met het machinehuis. Het was nog even wachten op de mast. Niet veel later bleek de mast niet te komen: de fabrikant had de mast in de verkeerde kleur gespoten, foutje moet kunnen.

De windmolen wordt afgebroken

Uiteindelijk werd de mast in de goede kleur geleverd en werd de windmolen opgebouwd. Na het plaatsen van de windmolen volgt er een periode waarin de windmolen wordt getest voordat deze daadwerkelijk stroom kan leveren aan Nederlandse huishoudens. In februari 2004 was het zo ver: de windmolen draaide en produceerde vanaf dat moment groene stroom. Zo’n 1,3 miljoen kWh per jaar om precies te zijn, genoeg om ruim 370 huishoudens te voorzien van de groenste stroom, ieder jaar weer.

Bouw windpark Treurenburg s Hertogenbosch

De komst van Windpark Zeewolde

Begin dit jaar heeft de windmolen de laatste groene stroom geproduceerd, in maart van dit jaar hebben we de molen namelijk afgebroken. De demontage van deze windmolen heeft te maken met de komst van Windpark Zeewolde. Dit nieuwe windpark moet vanaf 2022 ruim 280.000 huishoudens van groene stroom gaan voorzien. Om ruimte te maken voor de 91 nieuwe windmolens worden er 221 oudere windmolens gedemonteerd. Toen de molen in 2003 werd geplaatst was het uitgangspunt een productieperiode van zo’n 25 jaar. Maar de windmolen is niet zomaar bij het grof vuil gezet, daarover later meer. Het nieuwe windpark bestaat uit nieuwere en hogere windmolens waardoor er uiteindelijk meer groene energie wordt opgewekt. Hogere windmolens wekken namelijk meer energie op, hier lees je waarom.

Artikel familie bos - afvoeren

Het demonteren van een windmolen gaat heel snel. In slechts drie dagen is er praktisch niets meer te zien. Eerst wordt het pad verzwaard zodat de zware vrachtwagens het land niet beschadigen bij het afvoeren van de onderdelen. Vervolgens komen er vijf vrachtwagens: de eerste vrachtwagen neemt de drie wieken mee, de tweede het machinehuis, de derde en vierde zorgen dat de mast wordt afgevoerd en de vijfde vrachtwagen neemt de losse onderdelen mee. Hieronder zie je hoe zo’n demontage eruit ziet.

 

De cirkel is bijna rond

Als je het niet weet zou je denken dat er nooit een windmolen heeft gestaan op het land van de familie Bos. Wie goed kijkt ziet tussen het gras nog een stuk van het fundament staan. Onder de grond liggen de afgekoppelde kabels nog. In de komende weken wordt het fundament weggehakt, worden de kabels uit de grond gegraven en gooien we alle gaten weer dicht. Daarna zaaien we de grond netjes in en hebben we het volledig teruggegeven aan de natuur.

Artikel famillie Bos Vrouw met koffie

In de tussenliggende jaren hebben de familieleden er naar eigen zeggen maar weinig van gemerkt. Mevrouw Bos vond het zelfs wel mooi: “Het hoorde eigenlijk gewoon bij een boerderij hier, elke boerderij had zo’n molen. Dat had toch wel wat, ik vond het helemaal niet verkeerd”. Op bepaalde zomerdagen hadden ze tegen de avond wel eens last van slagschaduw maar ook dat went volgens de familie erg snel. Tegenwoordig zijn de regels rond slagschaduw veel strenger waardoor een vergelijkbare situatie al helemaal niet meer mogelijk is.

De windmolen wordt volledig gerecycled

Wat veel mensen niet weten is dat we bij het afbreken van een windmolen het milieu niet belasten met afval. De volledige windmolen (de mast, het machinehuis en de wieken) worden in de fabriek van de producent gereviseerd. Na de revisie worden ze opnieuw opgebouwd in andere gebieden. Een van de windmolens die is gedemonteerd in Zeewolde wordt inmiddels opnieuw opgebouwd in Lacedonia, Italië.

Artikel famillie Bos Vrachtwagen met onderdeel

Artikel famillie Bos Vrachtwagen met onderdeel

Daarnaast blijven natuurlijk het fundament en de kabels over. De kabels worden verknipt tot kleine stukken en daarna omgesmolten zodat er nieuwe kabels van gemaakt kunnen worden. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld zorgen dat de groene stroom van het nieuwe Windpark Zeewolde op het net terecht komt. Het staal uit het fundament wordt omgesmolten en kan ook weer worden ingezet bij het bouwen van nieuwe windmolens.

Het beton krijgt ook een nieuw leven: de grote stukken worden kleiner gemaakt en kunnen daarna de basis vormen van nieuwe wegen (naar bijvoorbeeld nieuwe windturbines). Het verwijderen van de fundering is overigens een precisieklusje. In het midden van de fundering zit een zogenaamde stalen ‘ring’. Deze ring moet behouden worden omdat ze speciaal voor windmolens worden gesmeed en gelast. Door de ring te behouden tijdens het verwijderen van de fundering kunnen we deze opnieuw gebruiken bij nieuwe windmolens.

Artikel famillie Bos Metalen ring uit fundering

Vanaf juli 2021 wordt de eerste groene stroom geleverd van het nieuwe windpark in Zeewolde. Tot die tijd produceren onze andere energiebronnen de groenste stroom voor Nederland. Ontvang ook groene stroom van Nederlandse wind- en zonne-energie.