Eindejaarsmijlpaal op de energieteller

300 miljoen opgewekte kilowatturen
Laatst bewerkt op 17 november 2022 2 min
Bericht delen

Een bijzondere mijlpaal in de laatste maand van dit kalenderjaar: onze energieteller heeft de grens van 300 miljoen kilowattuur doorbroken. Een mooi moment om eens stil te staan bij wat dit nou echt betekent en wat we hiermee allemaal kunnen doen.

Wij werken al meer dan 25 jaar aan onze missie: schone energie voor iedereen. Om die missie te volbrengen zetten we grote stappen maar ook kleine stapjes. Zo hebben we dit jaar weer grote stappen gezet richting Windplan Groen in Flevoland. Een project waarmee we onze totale duurzame energieproductie hopen te verdubbelen. Maar ook op een kleiner niveau hebben we stapjes gezet. Bij landgoed Singraven helpen we de lokale energiecoöperatie om de stroom, die opgewekt wordt uit water, bij zo’n 80 omliggende huishoudens te brengen. Komend jaar zullen we ook het aantal zonneparken flink uitbreiden. Stapje voor stapje komen we zo bij ons doel.

Het getal in perspectief

Als we terug gaan naar het jaar 0 zouden we elke bewoners op aarde kunnen voorzien van 1 kilowattuur stroom. Het inwonersaantal van onze planeet was op dat moment namelijk zo’n 300.000.000. Nu, 2021 jaar verder, staat de inwonersteller op 7,7 miljard. Een factor 25 dus. Een ander verschil met het jaar 0 is uiteraard ons stroomverbruik. Miljarden mensen hebben in deze tijd dagelijks stroom nodig. Jarenlang werd er niet nagedacht over de vraag: waar komt die stroom vandaan? Inmiddels zijn we allemaal steeds bewuster geworden en lijkt de keuze voor hernieuwbare energie steeds voor de hand liggender.

Wat kun je met 300.000.000 kilowattuur?

Dat kunnen we het best uitleggen aan de hand van wat tastbare voorbeelden. Allereerst de meest voor de hand liggende: het aantal huishoudens. Gemiddeld gebruikt een huishouden in Nederland zo’n 2.750 kilowattuur per jaar. Een snelle rekensom leert ons dat hiermee dus bijna 110.000 huishoudens van groene stroom kunnen worden voorzien.

Meer een (elektrische) autoliefhebber? Een gemiddelde elektrische middenklasser verbruikt zo’n 17 kilowattuur per 100 kilometer. Dat betekent dat je met 300.000.000 kilowattuur ruim 1,7 miljard kilometer kunt rijden. Van hier tot Tokyo dus, en dat dan 200.000 keer.

En tot slot een actueel onderwerp: kerstverlichting. Als we alle opgewekte stroom zouden inzetten om een uur lang zoveel mogelijk lampjes te laten branden komen we op de volgende lengte aan kerstverlichting: 100 miljard meter, dat is 2500 rondjes om de aarde!