Nog meer Pure Energie voor 130.000 huishoudens in Dronten

Wij zijn energiemakers
Laatst bewerkt op 17 november 2022 2 min
Bericht delen

Pure Energie gaat veel meer duurzame elektriciteit opwekken. Onlangs hebben we een vergunning gekregen voor de bouw van twintig windmolens in de gemeente Dronten. Deze windmolens wekken per stuk circa 20 miljoen kWh per jaar op. De twintig windmolens samen wekken dus naar verwachting circa 400 miljoen kWh per jaar op. Dat is evenveel als ruim 130.000 huishoudens jaarlijks verbruiken.

Grotere windmolens wekken meer op
Hoe groot de windmolens exact worden, is nog niet bekend. We bepalen later welk type windmolen er komt te staan. Volgens de vergunning mogen de windmolens een ashoogte krijgen van maximaal 166 meter en een rotordiameter van eveneens maximaal 166 meter. De wieken kunnen dus ruim 80 meter lang worden en dat zorgt ervoor dat deze windmolens zoveel duurzame elektriciteit opwekken: als de wieken van een windmolen twee keer zo lang worden, wekt de windmolen liefst vier keer zoveel op. Lees meer hierover in dit artikel.
De bouw van onze eerste nieuwe windmolens begint waarschijnlijk in 2022.

Minder windmolens, maar meer groene stroom
De twintig windmolens die wij mogen bouwen, zijn onderdeel van een groter plan: Windplan Groen. Dit is een plan voor heel Oostelijk Flevoland in de gemeenten Dronten en Lelystad. De provincie Flevoland en gemeenten Dronten, Lelystad en Zeewolde hebben in het Regioplan Windenergie afgesproken dat er nieuwe windmolens mogen komen, maar dat hiervoor de oude windmolens die er nu staan, moeten worden opgeruimd. Ook komen er in de provincie minder windmolens terug dan dat er worden opgeruimd. Doordat de nieuwe windmolens groter worden, staan er over enkele jaren minder windmolens dan nu die toch veel meer windenergie opwekken dan de huidige windmolens. Ook moeten alle initiatiefnemers in een gebied samenwerken aan één plan voor nieuwe windmolens. Zo is Windplan Groen ontstaan waarvan wij één van de initiatiefnemers zijn. Windplan Groen is een plan voor in totaal negentig nieuwe windmolens waarvan wij er dus twintig mogen bouwen. Meer informatie staat op de website van Windplan Groen.