Open dag Windpark Hoge Vaart Zuid trekt veel belangstelling

Open Energiedag 2024
Laatst bewerkt op 23 september 2024 2 min
Bericht delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Het zonnige weer, de gastvrije ontvangst bij boerderij Jandlis, de kans om een windmolen van heel dichtbij te bekijken en zelfs een blik naar binnen te werpen, nodigde zeker vijftig belangstellenden uit om op zaterdag 21 september tussen 10 en 16 uur naar Dronten te komen.

Ieder zijn eigen energie

De mogelijkheid om open met elkaar in gesprek te gaan over windenergie, de voor- en nadelen en mogelijkheden om meer groene energie van eigen bodem op te wekken trok bezoekers. Dat waren omwonenden die al vroeg bij het duurzame energieproject betrokken zijn, campinggasten die vakantie vierden in Oost-Flevoland, bestuurders van overheden die eigen ervaringen meenemen in beleidsvorming, leden van energiecoöperaties, medewerkers in de energiesector, journalisten en veel jonge gezinnen.

Kennis en ervaring delen

Onze collega’s deelden enthousiast hun kennis en expertise. Ondersteund met video’s over de bouw van ons tot nu toe grootste windpark. Een wandeling door de akkers bracht bezoekers aan de voet van de eerste windmolen in Windpark Hoge Vaart Zuid, de HVZ1.1. Deze heeft een ashoogte van 166 meter en tiphoogte (van voet tot hoogste punt als de wiek boven staat) van 247 meter. Deze wekt ongeveer 20 miljoen kilowatt groene stroom per jaar op. Het windpark maakt deel uit van Windplan Groen dat bestaat uit 86 moderne windmolens.

Open gesprekken

Gesprekken gingen over het geluid dat een windmolen maakt. Bezoekers konden het zelf ervaren. Vragen gingen over van alles. Over de afstand van de windmolen tot woningen en afstanden ten opzichte van de andere windmolens. Over de inpassing in het landschap. Over onderzoek naar gezondheid en natuur, over slagschaduw, over opbrengst voor de omgeving, over alternatieve groene energiebronnen en innovaties.

Daar krijg je energie van

Onze open dag maakte -als een van de bijna zeventig duurzame energieprojecten- deel uit van de landelijke Open Energiedag, verspreid door het land. De dag trok in totaal 5.000 bezoekers. Olof van der Gaag, voorzitter Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) opende de Open Energiedag. “Super goed dat zoveel mensen zijn komen kijken naar de wereld achter hun stopcontact en thermostaat. Betrokkenheid van burgers is van levensbelang, want we zijn met elkaar op weg naar meer grip op de energierekening, een innovatieve economie en meer energie van eigen bodem.” De Open Energiedag is onderdeel van de campagne ‘Daar krijg je energie van’. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) startte deze samen met zes (branche-organisaties: NedZero, Holland Solar, EnergieSamen, Vereniging Warmtepompen, Branchevereniging Bodemenergie en Geothermie Nederland.