Belangrijke horde energieopslag Dronten genomen

Energieopslag in de polder

Het bestemmingsplan voor Dronter Energie Opslag, een grootschalig energieopslagsysteem in Dronten, is onherroepelijk. Daarmee is een heel belangrijke horde richting realisatie van dit project genomen. Met batterijen op een ruimte van in totaal ongeveer zes hectare, maken we een substantieel verschil om het volle stroomnet in Nederland te ontzien.

Het belang van energieopslag

Bijna de helft van de elektriciteitsproductie in Nederland kwam vorig jaar uit hernieuwbare bronnen. Vooral uit wind en zon. Vijf jaar eerder was dat nog geen twintig procent. Een mooie groene ontwikkeling. Op het stroomnet ontstaan daardoor wel nieuwe uitdagingen. Hoe brengen we de vraag en het aanbod van stroom in Nederland in balans? Een deel van het antwoord op die vraag is grootschalige energieopslag. Op het moment dat onze windmolens bijvoorbeeld ’s nachts energie opwekken, kan deze energie worden opgeslagen voor de volgende ochtend wanneer de stroombehoefte toeneemt.

Pionieren in de polder

Het project Dronter Energie Opslag is een samenwerking tussen GreenPowerBank, FlevoBESS en Pure Energie. Gezamenlijk realiseren we in de polder ons eerste grootschalige energieopslagproject. Bekend pioniersterrein voor ons. In 1995 ontwikkelden we in dit gebied onze eerste windmolen. Vorig jaar openden we hier ook ons eerste gesloten distributiesysstem, een andere slimme oplossing voor het volle stroomnet.

Vervolgstappen

Nu het bestemmingsplan onherroepelijk is, is het wachten op de omgevingsvergunningen die al in aanvraag zijn. Als dan alle seinen op groen staan verwachten we volgend jaar te starten met de bouw.

Podcast over de wereld van energieopslag

Wil je nog meer weten over energieopslag? Onze collega Arthur schoof aan in de podcast Made in Twente waar een volledige aflevering gaat over dit thema. Je beluistert de podcast hieronder.