Proefopstelling innovatieve windturbine in Flevoland

Samenwerking Albatrozz en Pure Energie
Laatst bewerkt op 17 november 2022 3 min
Bericht delen

Meer energieopbrengsten, bij lagere windsnelheden. Het start-up bedrijf Albatrozz werkt aan een innovatieve technologie om het rendement van windmolens aanzienlijk te vergroten. Proeven in een windtunnel tonen een rendementsverhoging aan tot 25% bij lage windsnelheden. En juist die extra kWh’s op momenten dat andere windmolens stilstaan of weinig produceren, zijn extra waardevol. De technologie is bedacht door prof. dr. Stamhuis van de Rijksuniversiteit Groningen.

Pure Energie zal Albatrozz faciliteren door één van haar windturbines in Flevoland tijdelijk om te bouwen tot proefopstelling. Hiervoor is deze week een samenwerkingsoverkomst getekend, waarmee Albatrozz de mogelijkheid krijgt om de geoctrooieerde technologie op praktijkschaal te testen.

Albatrozz

De Albatrozz technologie is letterlijk afgekeken van grote zeevogels zoals albatrossen, legt prof. dr. Eize Stamhuis van de Rijksuniversiteit Groningen uit. “Bij lage windsnelheden, bijvoorbeeld tijdens het landen, laten deze vogels hun grote vleugels om de lengteas wiebelen, om daarmee veilig te kunnen landen. Dit oscilleren blijkt enorm veel energie op te leveren. De natuur heeft ontzettend slimme oplossingen waar we soms geen weet van hebben.”

De onderzoeksgroep van Stamhuis heeft dit oscilleren bestudeerd en vertaald naar een techniek om door ‘dynamic stall’ de bladen van windmolens veel meer energie te laten produceren bij lage windsnelheden. Het werkingsprincipe is al bewezen in de windtunnel. Het is nu tijd voor de volgende stap, een praktijkexperiment op een commerciële windmolen. Met steun van de Minister van Economisch Zaken en Klimaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wordt dit experiment uitgevoerd.

Pure Energie

Pure Energie is een duurzaam energiebedrijf. Al 25 jaar werkt het bedrijf aan het verduurzamen van Nederland door eigen windmolens en zonneparken te realiseren. Iedereen die wil - zowel particulier als bedrijf -, kan de groene stroom uit deze windmolens en zonneparken afnemen.

Het bedrijf onderscheidt zich door klanten niet meer stroom te leveren dan het zelf opwekt met eigen windmolens en zonneparken die alleen in Nederland staan. Mede daardoor is Pure Energie de afgelopen jaren uitgeroepen tot groenste energieleverancier van Nederland.

Pure Energie zoekt altijd de samenwerking met de omgeving, vaak via lokale energiecoöperaties. Via zo’n coöperatie wordt de omgeving mede-eigenaar van een  wind- of zonnepark. Lokaal eigendom is een belangrijk streven in het landelijke Klimaatakkoord.

Arthur Vermeulen, directeur Wind heeft een fascinatie voor windmolens. “Ik ben techneut en vind het fantastische machines. Het concept van Albatrozz waarbij meer energie uit de wind wordt gehaald, is een boeiende en innovatieve ontwikkeling, die wij dan ook met belangstelling volgen.”

Praktijkexperiment als opmaat

De komende maanden gaat Albatrozz een set oscillerende vleugels maken en testen. “Binnenkort gaat letterlijk de zaag erin”, legt Geert van Ek (CEO Albatrozz) uit. “En pas nadat alles werkt en veilig is, wordt de set gemonteerd op de beschikbaar gestelde Vestas V52 turbine. We hopen richting eind van het jaar te starten met de veldtesten om het effect en de operationele betrouwbaarheid te bewijzen. De exacte locatie in Flevoland maken we binnenkort bekend.”

Meerdere turbinefabrikanten volgen het experiment met grote interesse. De komende jaren wordt voor miljarden geïnvesteerd in nieuwbouw. Wereldwijd wordt jaarlijks 70 GW bijgebouwd. In heel Europa staat 220 GW capaciteit opgesteld. En de komende 5 jaren groeit Europa met 50%. En wat te denken van de bestaande windmolens? Ook retrofitten is aantrekkelijk. “Als Albatrozz in staat is om gemiddeld 1% meer windenergie te produceren, dan is de interesse van marktpartijen wel verklaarbaar,” glimlacht Geert van Ek.

 

-----------------------------------------------

Meer info: www.Albatrozz.eu

info@albatrozz.eu

Albatrozz: Geert van Ek
Tel: (+31)6 22414734
Email: geert@albatrozz.eu

Pure Energie: Arthur Vermeulen

Tel: (+31)6 53902155

Email: a.vermeulen@pure-energie.nl