Header PPA Heineken WP Rietvelden

Heineken en Pure Energie brouwen samen groen

’S-HERTOGENBOSCH/ENSCHEDE - Alle elektriciteit die de brouwerij van HEINEKEN in ’s-Hertogenbosch gebruikt, is vanaf januari 2022 volledig duurzaam opgewekt. Dit is voor een groot deel te danken aan Windpark De Rietvelden, het nieuwe windpark in ’s-Hertogenbosch dat duurzaam energiebedrijf Pure Energie uit Enschede momenteel samen met lokale inwoners en bedrijven bouwt. Dit windpark komt op en nabij bedrijventerrein De Rietvelden. Dat is ook het bedrijventerrein waar de brouwerij van HEINEKEN is gevestigd. Drie van de vier windmolens van Windpark De Rietvelden leveren de groenste stroom aan de brouwerij via een zogeheten Power Purchase Agreement (PPA).

Het resultaat van een lokale samenwerking

Windpark De Rietvelden is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen lokale bedrijven en inwoners. ‘Via ons Windpark De Rietvelden leveren we groene stroom aan HEINEKEN. Dit is een schitterend voorbeeld hoe bedrijven en inwoners samen bijdragen aan een duurzame energievoorziening. Drie van de windmolens leveren elektriciteit aan HEINEKEN en de vierde windmolen van dit windpark is via energiecoöperatie Bossche Windmolen West eigendom van 554 inwoners van ’s-Hertogenbosch. De betrokken bedrijven en inwoners hebben jaren intensief samengewerkt aan het windpark met als resultaat dat het nu wordt gebouwd.’ aldus Arthur Vermeulen, directeur Windenergie bij Pure Energie.

Windmolens op bedrijventerreinen: een uitdagende plek

Bedrijventerreinen worden vaak geopperd als geschikte plek voor windmolens en dat heeft ook zeker voordelen. Opwek en gebruik van duurzame elektriciteit kunnen dan dichtbij elkaar liggen en het zijn vaak maatschappelijk geaccepteerde locaties voor windmolens. Toch is het ontwikkelen en bouwen van windmolens op een bedrijventerrein – waar de ruimte per definitie schaars is – altijd een uitdaging. Dat geldt ook voor Windpark De Rietvelden, maar het is Pure Energie gelukt om het plan ruimtelijk en technisch rond te krijgen waardoor uiteindelijk de lokale energietransitie in ’s-Hertogenbosch een flinke impuls krijgt.

HEINEKEN kiest voor lokaal

Duurzaam ondernemen is het nieuwe normaal. HEINEKEN onderschrijft dat en koerst daarom op een volledig CO2-neutrale productie in 2030. Dat alle elektriciteit die de brouwerij gebruikt duurzaam wordt opgewekt, levert daaraan een grote bijdrage. HEINEKEN kiest daarbij bewust voor lokale duurzame energie: Windpark De Rietvelden dichtbij de brouwerij in ’s-Hertogenbosch, Windpark Barrepolder naast de brouwerij in Zoeterwoude en veel zonnepanelen op de daken van beide brouwerijen. Windpark Fryslân is het laatste puzzelstukje voor een volledig duurzaam, in Nederland opgewekt elektriciteitsverbruik van HEINEKEN.

Over Windpark De Rietvelden

Windpark De Rietvelden, op en nabij bedrijventerrein De Rietvelden in ’s-Hertogenbosch, is een initiatief van Pure Energie, coöperatie vereniging Bossche Windmolen West, HEINEKEN Brouwerij ‘s-Hertogenbosch, containerterminal BCTN, sloop- en aannemersbedrijf Barten en de familie Pennings. Het windpark draagt bij aan de ambitie van de gemeente ’s-Hertogenbosch om in 2050 klimaatneutraal te zijn.
Het windpark wekt jaarlijks naar verwachting circa 38,6 miljoen kilowattuur groene stroom op. Dat staat gelijk aan ruim 5 procent van het totale elektriciteitsgebruik in de gehele gemeente ’s-Hertogenbosch. De ashoogte van de windmolens is 119 meter, de rotordiameter 117 meter en daarmee komt de tiphoogte op 177,5 meter.