Pure Energie draagt bij aan de verduurzaming A1

Toe- en afrit 23

Laatst bewerkt op 06 november 2023 2 min
Bericht delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Onlangs heeft de gemeente Deventer een omgevingsvergunning verleend voor de aanleg van een zonnepark langs de snelweg A1. Het zonnepark is onderdeel van het project Uitbreiding A1 Oost en komt in het zuidelijke deel van de toe- en afrit 23. De energie die het zonnepark opwekt wordt straks volledig gebruikt voor de verlichting, matrixborden en andere installaties langs dit deel van de snelweg. Daarmee draagt het zonnepark bij aan de duurzaamheidsambities van zowel gemeente Deventer als Rijkswaterstaat.

Duurzame snelweg

Rijkswaterstaat werkt doorlopend aan een duurzame leefomgeving, bijvoorbeeld met slimmer beheer en het gebruik van duurzame energie langs rijkswegen. Daarom hebben zij binnen de aanbesteding van het project Uitbreiding A1 hiervoor ook ruimte geboden. Om hier verder vorm aan te geven, is bouwbedrijf Heijmans, de hoofdaannemer voor dit project, in gesprek gegaan met Pure Energie en is het idee voor een zonnepark in de binnenlus van de toe- en afrit 23 ontstaan. Door de reconstructie van deze toe- en afrit komt ruimte vrij, die normaal gesproken vrijwel alleen benut wordt voor waterberging. Maar deze locatie leent zich uitstekend voor dubbelgebruik: waterberging én de opwek van duurzame energie in de vorm van een klein zonnepark.

Onbenutte ruimte ook benutten

Om de klimaatdoelstellingen te behalen, moet Nederland de komende jaren veel meer schone energie opwekken uit natuurlijke bronnen zoals zon en wind. Deze overgang naar een duurzame energievoorziening vraagt veel ruimte, waardoor het Nederlandse landschap in de toekomst op veel plekken gaat veranderen. Daarom is het belangrijk dat we ook slim kijken naar de manier waarop we (onbenutte) gronden (dubbel) kunnen gebruiken voor de opwek van duurzame energie. Het zonnepark langs de A1 is hier een mooi voorbeeld van.