Header Vergunning Onherroepelijk Pure Energie

Twee nieuwe zonneparken in Haaksbergen

Energie uit de Twentse zon

In het voorjaar kondigden we twee plannen aan voor zonneparken in Haaksbergen. En nu zijn de vergunningen voor deze duurzame projecten onherroepelijk geworden. Dit betekent dat we samen met Energiecoöperatie Haaksbergen twee zonneparken gaan bouwen in onze thuisstreek: Twente. In totaal zullen de parken naar verwachting zo’n 19,4 miljoen kilowattuur (kWh) opwekken, genoeg voor ruim 7.000 huishoudens. Hiermee kunnen we meer dan 70% van de Haaksbergse huishoudens voorzien van groene stroom!

Over de zonneparken

De twee projecten zijn allebei te vinden langs de nieuwe N18. Dit komt dan ook terug in de naam van de projecten: N18 Noord en N18 Eeltinkveld. Zonnepark N18 Noord komt logischerwijs ten noorden van Haaksbergen. Naast de N18 tussen de Bolscherbeek en de N739. De oppervlakte is zo’n 13,7 hectare. Zonnepark N18 Eeltinkveld komt ten zuidwesten van Haaksbergen en is qua oppervlak wat kleiner: 5,7 hectare.

Naar schatting leveren de projecten ongeveer een miljoen kWh op per hectare. Voor N18 Eeltinkveld betekent dit dus zo’n 5,7 miljoen kWh en voor N18 Noord 13,7 miljoen kWh. Gecombineerd 19,4 miljoen kWh. En in een gemeente met zo’n 10.250 huishoudens en een gemiddeld verbruik van 2.750 kWh per jaar per huishouden kunnen we hiermee maar liefst 70% van de huizen in de gemeente voorzien van echte zonnestroom. Lokaal opgewekt en 100% groen.

Lokale samenwerking

Voor ons is een lokale partner heel belangrijk voor het slagen van een duurzaam project. Een lokale energiecoöperatie, die bestaat uit omwonenden en ondernemers, weet als geen ander wat belangrijk is voor een gebied. Daarnaast biedt een energiecoöperatie de mogelijkheid voor de lokale omgeving om mee te investeren in een project. Bij deze initiatieven werken we op gelijkwaardige basis samen met Energiecoöperatie Haaksbergen.

Vervolgstap

Dankzij de omgevingsvergunningen kunnen we nu samen met de Energiecoöperatie Haaksbergen de SDE++ subsidie aanvragen. De subsidie dekt het verschil in de kosten voor het opwekken van groene energie ten opzichte van grijze energie. Hopelijk is deze subsidie in de nabije toekomst niet meer nodig.