Header WPGJ Pure Energie

Update uit de polder: Windplan Groen is los

Windplan Groen Journaal

In Flevoland zijn de werkzaamheden voor Windplan Groen in volle gang. Een mega project dat gaat bestaan uit 86 nieuwe windmolens die samen bijna 2 miljard kilowattuur groene energie gaan opwekken. Om geïnteresseerden te informeren is het Windplan Groen Journaal in het leven geroepen. In de uitzending van deze week komen onder andere collega’s Matthijs en Theo aan het woord.

Om ruimte te maken voor de 86 nieuwe windmolens, worden er bijna 100 oudere (en véél kleinere) windmolens gesaneerd. Dit houdt in dat windmolens worden afgebroken om plek te maken voor moderne windmolens die veel meer duurzame energie opwekken. Zo'n nieuwe, grote windmolen wekt evenveel energie op als zes oude windmolens. Een enorme uitdaging dus die veel extra energie gaat opleveren. Deze oude windmolens zetten wij niet zomaar bij het grofvuil, maar geven wij een tweede leven. Ze worden heel zorgvuldig afgebroken. Daarna krijgen ze een opfrisbeurt en zijn ze klaar voor een tweede leven in het buitenland. Hoe dat precies werkt? Dat legt onze collega Theo Tijhuis (13:38) haarfijn uit in de uitzending van het Windplan Groen Journaal.

De volgende stappen

Dat saneren, oftewel het recyclen van de windmolens, is inmiddels al een tijdje bezig. Stapje voor stapje ontstaat er ruimte in het landschap. Maar ook de opbouw is inmiddels begonnen. Voordat we de windmolenbladen in volle glorie naar grote hoogte hijsen moet er heel wat voorbereiding getroffen worden. Collega Matthijs Oppenhuizen (8:50) weet daar alles van en deelt zijn kennis, net als Theo, in de meest recente uitzending van het collectieve journaal.

Windplan Groen maakt stappen. Stappen die nodig zijn om ons grootste windproject ooit te realiseren. Samen met andere initiatiefnemers maken wij deel uit van Windplan Groen met drie windparken. Van de totaal 86 nieuwe windmolens bouwen wij er 20, welke zijn verdeeld over vier windparken. Bij Windpark Hoge Vaart Zuid zijn hierin al de grootste stappen gezet. Daar worden momenteel werkzaamheden voorbereid en uitgevoerd om tijdelijke en permanente wegen aan te leggen die nodig zijn voor de bouw van het windpark en worden de kraanopstelplaatsen gerealiseerd. Dit is de plek bij een windmolen waar de kraan komt te staan voor de opbouw van de windmolen zelf.

Alle parken van Windplan Groen 1024x734

Voor Windpark Flevo Ventum, eigendom van Flevo Ventum BV, zijn wij enkel verantwoordelijk voor de bouw van de windmolens. Een goed voorbeeld van een project waar wij ‘alleen’ onze kennis en ervaring delen op een specifiek onderdeel, hier dus de bouw. Bij dit windpark zijn ze momenteel druk met de voorbereidingen voor de realisatie van de fundamenten die nodig zijn voor de windmolens, ook wel heien. Voor Windpark Oldebroekertocht zal waarschijnlijk begin april de schop in de grond gaan. Windpark Hondtocht Zuid moet, volgens de huidige planning, nog even wachten tot het eind van het jaar.

Volg ons grootste project ooit

De windparken die wij realiseren bij Windplan Groen worden samen ons grootste windproject ooit en wij houden dan ook alles wat er speelt en gebeurt uiteraard nauwlettend in de gaten. Op de website van onze projecten voor Windplan Groen worden regelmatig updates geplaatst over de status van het project. Wil je nog meer op de hoogte blijven van alles wat speelt? Schrijf je dan vooral ook even in voor de nieuwsbrief en mis niets.