Naast een van onze windmolens in Lelystad staan een aantal grote schuren van Maatschap Verwolf. Deze ondernemer had de wens om bij te dragen aan de verduurzaming van Nederland door middel van zonnepanelen. Helaas was het niet mogelijk om op deze locatie een aansluiting te krijgen op het net waarmee de groene stroom teruggeleverd kon worden. Uiteindelijk werd de windmolen de oplossing van deze uitdaging: de zonnepanelen werden gekoppeld aan de bestaande aansluiting van de windmolen. “Een uitdagend project waarbij zonnepanelen zijn aangesloten op onze windturbine. Samen met Maatschap Verwolf zorgt Pure Energie er voor dat er op hetzelfde elektriciteitsnet meer duurzame energie kan worden opgewekt, een duidelijke win-winsituatie” aldus Ruben Poppink, locatieontwikkelaar bij Pure Energie.
Cable pooling: een nieuwe duurzame techniek
Het klinkt simpel: zonnepanelen aansluiten op een windmolenaansluiting. Toch is het een hele uitdaging om de juiste technische oplossingen te combineren. Cable pooling, zoals we deze techniek noemen, zorgt ervoor dat de aansluiting van een windmolen of zonne-installatie efficiënter wordt benut. Dat is goed voor de business case van duurzame energie en voor het laag houden van de kosten van ons elektriciteitsnet, dat we met alle Nederlanders samen betalen.
De bestaande windturbine heeft een maximaal vermogen dat hij kan genereren, de aansluiting is hier op afgestemd. De zonnepanelen kunnen dus alleen stroom terugleveren aan het net wanneer de windmolen niet het volledig vermogen haalt. Dat klinkt misschien niet efficiënt, maar in Nederland vullen de wind en de zon elkaar over het algemeen goed aan. In het voor- en najaar, wanneer het harder waait schijnt de zon niet veel. En in de zonnige zomermaanden hebben we over het algemeen minder wind. De onderstaande grafiek over Nederlandse windenergie en zonne-energie laat dat mooi zien.
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de zon schijnt en de wind ook aanwezig is. In die situatie zorgt een slimme vermogensregelaar dat het totale vermogen van de wind- en zonne-energie de aansluiting niet overschrijdt.
Wil je alles weten over cable pooling? Bekijk dan onze cable poolingpagina waarop onze experts precies uitleggen hoe de techniek werkt, wat de voordelen zijn en waarom het een belangrijke ontwikkeling is.
Over dit project
Het zonnedak van de maatschap telt ruim 1400 zonnepanelen en zal daarmee jaarlijks zo’n 447.000 kWh op gaan wekken. Genoeg om bijna 180 huishoudens te voorzien van groene stroom. De windmolen op dit terrein is al in 2001 gebouwd en is onderdeel van Windpark Flevoland.
De toekomst
Voor Pure Energie is dit de vuurdoop op het gebied van cable pooling. Nu we hebben aangetoond dat deze techniek kan bijdragen aan een groenere toekomst, kunnen we dit vaker gaan toepassen. Het aantal duurzame energieopwekkers zal de komende jaren alleen maar toenemen waardoor de druk op het elektriciteitsnet niet afneemt. Door bijvoorbeeld zonneparken te bouwen naast of onder onze windmolens worden de bestaande aansluitingen zo efficiënt mogelijk gebruikt en neemt de druk op het net niet toe. Ook zonnedaken zijn geschikt om te koppelen op een bestaande aansluiting.
Een bijzondere windmolen
De betreffende windmolen is onze oudste (nog actieve) windmolen, deze week is het precies 20 jaar geleden dat de windmolen de eerste groene stroom door de netaansluiting stuurde. De netaansluiting die vanaf nu dus nóg meer duurzame energie gaat leveren op het Nederlandse net. Ondertussen staat de ontwikkeling van windmolens niet stil. Er zijn inmiddels modernere, stiller en efficiëntere windmolens. Daarom zal deze windmolen in 2023 gedemonteerd worden, en vervangen worden voor een nieuwe molen als onderdeel van een nieuw project: Windplan Groen. De bestaande molen wordt vervolgens op een andere plek weer opgebouwd. Er zijn landen, zoals bijvoorbeeld Ierland, waar het elektriciteitsnet niet berekend is op de grote nieuwe molens. Onze molen uit Lelystad kan op zo’n plek nog jaren mee en daar bijdragen aan de vergroening van de wereldwijde energiebehoefte.