Zonnepark Bankhoef mag gebouwd worden

Stroom van de zon en impuls voor natuur

De omgevingsvergunning voor Zonnepark Bankhoef is onherroepelijk. Een geweldige mijlpaal en de opstap naar de volgende: het rondkrijgen van de financiering. De realisatie van dit duurzame energieproject komt dichterbij. Daarmee wordt een grote groene stap gezet in de verduurzaming van de gemeente Wijchen.

Over Zonnepark Bankhoef

Vlakbij knooppunt Bankhoef, die de A50 en de A326 met elkaar verbindt, ligt het plangebied van dit zonnepark dat in de toekomst samen met de zon zorgt voor veel groene energie. Op deze locatie staat namelijk een zonnepark gepland van zo’n 25 hectare die naar verwachting circa 27 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar gaat produceren. Met die hoeveelheid energie kunnen jaarlijks bijna 10.000 huishoudens worden voorzien. De impact op de energievoorziening van de gemeente Wijchen is aanzienlijk. De 27 miljoen kWh is namelijk zo’n 14% van het totale elektriciteitsverbruik van de hele gemeente Wijchen.

Oog voor de natuur, oor voor de omgeving

Zonnepark Bankhoef is niet alleen goed voor de verduurzaming van onze energie, maar levert ook een bijdrage aan de biodiversiteit in het gebied. Zo blijft ruim 40% van het plangebied vrij van zonnepanelen om de bodem te voorzien van voldoende licht en regenwater. Ook komen er 7 grote poelen, rommelhoekjes voor marters en vogels, insectenhotels, een nestkast en vleermuiskasten. Verder wordt het park omringd met brede hagen en struweel, waardoor omwonenden geen zicht hebben op de panelen.

Dit duurzame energieproject realiseren we natuurlijk niet alleen. Bij Pure Energie geloven we in de kracht van samen. We streven altijd naar 50% lokaal eigendom. Zo heeft de omgeving invloed op de vormgeving van het project en deelt zij mee in de opbrengst ervan. Ook bij dit project is het gelukt om de helft van het project onder te brengen bij een lokaal collectief: Energiecoöperatie Leur e.o. (ECL). De coöperatie is al sinds 2015 actief en bestaat uit inwoners van de gemeente Wijchen.

CTA Bankhoef

Nieuwe uitdagingen

Hoewel de onherroepelijke omgevingsvergunning een mooie mijlpaal is, duurt het nog even voor we het zonnepark kunnen bouwen. Allereerst is het afwachten of een overheidssubsidie, een financiële basis voor het park, wordt toegekend en of we daarmee de financiering rond kunnen krijgen. Daarop verwachten we medio volgend jaar antwoord. Tweede uitdaging is de aansluiting van het toekomstige zonnepark op het elektriciteitsnetwerk. Daar moet de regionale netbeheerder voor zorgen en de capaciteit is beperkt. Dat is een landelijke uitdaging. Netbeheerders werken hard aan uitbreiding van de capaciteit, maar die duurt al gauw enkele jaren. We zijn hierover steeds in overleg en zoeken tegelijk naar innovatieve manieren om de groene stroom bijvoorbeeld direct te leveren aan (grote) gebruikers in de omgeving van het zonnepark.

Blijf op de hoogte

De realisatie van dit zonnepark is weer een stap dichterbij. Ben je benieuwd hoe de volgende stappen verlopen of wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond dit project? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via de projectwebsite.