Header ab test 1

Overstapboete energie

Overstapboete energie: zo werkt het

Als je een vast energiecontract hebt en deze vroegtijdig beëindigd, kan het zijn dat je een overstapboete voor energie moet betalen. De hoogte van deze opzegvergoeding verschilt per situatie. Kijk daarom eerst goed naar jouw actuele energiecontract voordat je vroegtijdig je energiecontract wil beëindigen, bijvoorbeeld omdat je gaat overstappen.

CTA Wat is een overstapboete energie

Wat is een overstapboete energie?

Opzegvergoeding energie

De overstapboete voor energie wordt ook wel de opzegvergoeding voor energie genoemd. Als je er voor kiest om je vaste energiecontract vroegtijdig te beëindigen, dan is de kans groot dat je een overstapboete moet betalen. De opzegboete is een opzegvergoeding die je betaalt aan je energieleverancier om mogelijk inkoopverlies te compenseren. Bij een variabel of dynamisch energiecontract hoef je geen overstapboete te betalen.

Kolommen Opzegvergoeding Na 1 Juni 2023

Opzegvergoeding energie per 1 juni 2023

Sinds 1 juni 2023 is de manier waarop de opzegvergoeding voor energie wordt berekend gewijzigd. De opzegvergoeding, oftewel de overstapboete, wordt gelijk aan het verlies dat jouw energieleverancier maakt doordat je het energiecontract vroegtijdig beëindigd.

Meer informatie
Kolommen Opzegvergoeding Voor 1 Juni 2023 v3

Opzegvergoeding energie voor 1 juni 2023

Heb jij vóór 1 juni 2023 een vast energiecontract afgesloten, dan geldt voor jou nog de oude regeling voor de opzegvergoeding. De hoogte van de opzegboete voor energie is dan afhankelijk van de resterende looptijd van je vaste energiecontract.

Meer informatie

Overstapboete voor energie in 2024

Je opzegvergoeding wordt berekend op basis van het verwachte verbruik tot het einde van je huidige contract en het prijsverschil met een vergelijkbaar contract bij je huidige energieleverancier. De formule om de hoogte van je opzegvergoeding te berekenen is als volgt:

 

Stroom:  

(Jouw kale energietarief per kWh – actuele energietarief referentieproduct per kWh van jouw energieleverancier)
x het aantal ongebruikte kWh (resterend volume) = Opzegvergoeding stroom excl. btw.

 

Gas:  

(Jouw kale energietarief per m³ – actuele energietarief referentieproduct per m³ van jouw energieleverancier)
x het aantal ongebruikte m³ (resterend volume) = Opzegvergoeding stroom excl. btw.

 

Rekenvoorbeeld opzegvergoeding 2024

Je wilt overstappen naar een goedkopere energieleverancier en daarom je vaste energiecontract 5 maanden eerder stopzetten. Je moet dan jouw huidige energieleverancier daarvoor compenseren. Voorbeeld: Jouw totale geschatte jaarverbruik betreft 3.500 kWh en 1.300 m³ gas. Je betaalt hiervoor € 0,39 per kWh stroom en € 1,40 per m³ gas. Het geschatte restverbruik voor de laatste 5 maanden is 1.450 kWh en 540 m³ gas.

 

Op dit moment zijn de energietarieven voor een vast contract bij je huidige energieleverancier gedaald naar € 0,25 per kWh stroom en € 1,15 per m³. Dan wordt jouw opzegvergoeding als volgt berekend:

 


Stroom: 

 


€ 0,39  – € 0,25  = € 0,14

€ 0,14 x 1.450 kWh = € 203

 


Gas:

 


€ 1,40 – € 1,15  = € 0,25

€ 0,25 x 540 m³ = € 135

 De totale opzegvergoeding, die je in dit rekenvoorbeeld moet betalen aan jouw huidige energieleverancier, bedraagt € 338,-.


CTA Hoe hoog is de opzegvergoeding voor energie.png

Hoe hoog is de opzegvergoeding voor energie?

Jouw energieleverancier kan jou een indicatie geven van hoe hoog jouw opzegvergoeding zal zijn bij een eventuele overstap. Het kan zijn dat de definitieve opzegvergoeding afwijkt van de indicatie, bijvoorbeeld omdat de daadwerkelijke meterstanden een ander resterend volume aantonen of omdat het referentieproduct tussentijds is gewijzigd.Het referentieproduct is het verschil tussen jouw actuele kale leveringstarief per kWh of m³ en de actuele energietarieven van een vergelijkbaar energiecontract bij je huidige energieleverancier. Als referentieproduct hanteren we een vergelijkbaar aanbod qua looptijd dat we nu op dit moment aan dezelfde klantgroep zouden aanbieden als waar jij voor getekend hebt.

CTA Opzegvergoeding Pure Energie Groen

Opzegvergoeding energie voor 1 juni 2023

De opzegvergoeding van een contract met startdatum vóór 1 juni 2023 voor huishoudens die stroom én gas verbruiken kan verschillen per energieleverancier, maar mag nooit hoger zijn dan € 250,- euro. De opzegvergoeding geldt dus per aansluiting. Meer informatie over de opzegvergoeding tot 1 juni vind je in de productvoorwaarden van jouw energiecontract.

CTA Opzegvergoeding zakelijke energie

Opzegvergoeding zakelijke energie

Bovenstaande regeling voor de overstapboete voor energie geldt ook voor alle zakelijke kleinverbruikers, tenzij anders vermeld staat in je energiecontract. Voor grootverbruikers van zakelijke energie staat in de voorwaarden van het grootzakelijk energiecontract hoe de energieleverancier omgaat met een mogelijke opzegvergoeding energie voor bedrijven. Zakelijke kleinverbruikers met een energiecontract bij Pure Energie waarvan de startdatum na 1 juni 2023 is, kunnen via Mijn Pure Energie een indicatie voor de opzegvergoeding met bijbehorend referentieproduct aanvragen.Mijn Pure Energie

Overstapboete Pure Energie

Klanten van Pure Energie met een energiecontract waarvan de startdatum na 1 juni 2023 is, kunnen via Mijn Pure Energie of de Pure Energie App een indicatie voor de opzegvergoeding met bijbehorend referentieproduct aanvragen.

 

Inloggen

Veelgestelde vragen over de opzegvergoeding

Hoe wordt het resterende volume bepaald?

Mocht je jouw contract vroegtijdig opzeggen, dan zullen wij op dat moment het Centraal Aansluitingen Register (CAR) raadplegen om je meest actuele netto jaarverbruik vast te stellen. Het netto jaarverbruik wat op dat moment actueel is wordt gebruikt om de hoogte van de eventuele opzegvergoeding te berekenen. Daarbij houden we ook rekening met het terugleveren van stroom en het verschil in energieverbruik per maand. Je energieverbruik verschilt per maand en daarom rekenen we met een percentage van het totale verbruik per maand. Op die manier proberen we aan te sluiten bij je meest actuele situatie. De volgende som bepaalt het resterende volume aan kWh of m³:

Geschatte jaarverbruik – verwachtte verbruik tot einddatum contract = resterend volume

Dit is het deel aan stroom en gas wat je naar verwachting nog zou gaan verbruiken tot aan het einde van het contract. Om dit restverbruik te compenseren betaal je dus een opzegvergoeding aan je energieleverancier.


Kan het voorkomen dat de uitkomst van de formule negatief is?

Ja, dat kan! In sommige gevallen hoef je op basis van de nieuwe opzegvergoeding regeling geen opzegvergoeding te betalen. Bijvoorbeeld omdat de tarieven van je huidige contract lager zijn dan de actuele energietarieven bij jouw huidige energieleverancier of omdat je het energiecontract opzegt binnen 7 dagen voordat je vaste energiecontract eindigt. Of wanneer je verhoudingsgewijs meer hebt verbruikt dan we hadden verwacht a.d.h.v. je standaard jaarverbruik. Indien de uitkomst van de formule negatief is, hoef je dus geen opzegvergoeding te betalen. Je ontvangt dit verschil niet terug van je energieleverancier. 


Wat is een opzegvergoeding energie?

Deze opzegvergoeding voor energie wordt ook wel een overstapboete energie genoemd. Als je er voor kiest om je vaste energiecontract vroegtijdig te beëindigen, dan is de kans groot dat je een overstapboete moet betalen. De opzegboete is een opzegvergoeding die je betaalt aan je energieleverancier om mogelijk inkoopverlies te compenseren.

In sommige gevallen hoef je geen opzegvergoeding te betalen, bijvoorbeeld als de tarieven van het referentie product hoger zijn dan jouw energietarieven. Maar in dat geval is overstappen ook niet voordelig, want je betaalt in dat geval ook meer voor je energieverbruik. 


Hoe kun je overstappen zonder een opzegvergoeding te betalen?

Je kunt natuurlijk ook overstappen van energie zonder opzegvergoeding. Het beste moment om over te stappen is aan het einde van je contract met een vaste looptijd of als je een variabel contract hebt. Je kunt ook overstappen na de einddatum van je vaste contract. Vaak wordt je contract dan automatisch overgezet naar een variabel contract voor onbepaalde tijd. Stap jij over naar Pure Energie? Dan houden wij altijd rekening met jouw eventuele opzegtermijn bij je oude energieleverancier. Zo voorkomen we dat jij een opzegvergoeding moet betalen. 


Kun je met een variabel contract overstappen?

Een variabel energiecontract is een contract voor onbepaalde tijd dus op elk moment opzegbaar. Je hoeft dan geen opzegvergoeding te betalen.