Bedenktijd energiecontract: zakelijk & privé

Overstappen van energieleverancier
Laatst bewerkt op 17 november 2022 2 min
Artikel delen

Heb jij een nieuw energiecontract afgesloten, maar wil je dat om welke reden dan ook terugdraaien? Dat kan! Als je op tijd bent tenminste. Want, net als voor vele andere abonnementsvormen, geldt er ook een wettelijke bedenktijd voor energiecontracten. Zowel voor particuliere als voor zakelijke overeenkomsten. Lees meer over de bedenktijd van energiecontracten.

Wettelijke bedenktijd energiecontract particulieren

Wil je als particulier een beroep doen op de wettelijke bedenktijd? Dan heb je daarvoor 14 dagen de tijd. Vanaf het moment dat je de bevestiging van je energieleverancier ontvangt. Krijg je die per post, dan geldt de datum op de brief. Goed om te weten: de wettelijke bedenktijd is 14 aaneengesloten kalenderdagen, dus inclusief weekenden en feestdagen.

Wettelijke bedenktijd zakelijke overeenkomst

Voor een zakelijk energiecontract geldt in veel gevallen ook de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. We maken hierin onderscheid tussen aanmeldingen en offerte aanvragen. Voor een aanmelding van zakelijke kleinverbruik aansluitingen gelden dezelfde voorwaarden als consumenten: 14 dagen bedenktijd. Er zijn ook zakelijke klanten die een offerte aanvragen en de tijd nemen om deze offerte te bekijken. De geldigheid van de offerte is hierbij eigenlijk een soort bedenktijd. We gaan er hierbij van uit dat de zakelijke klant een weloverwogen keuze voor groene energie heeft gemaakt.

Energiecontract opzeggen in bedenktijd

Wil je een energiecontract opzeggen binnen de wettelijke bedenktijd van 14 dagen, dan kun je dat op verschillende manieren doen. Zo kun je de klantenservice bellen, een e-mail naar je nieuwe energieleverancier sturen of een brief versturen per post.

Tip: kies je ervoor om even te bellen, zodat je het direct kunt afhandelen? Zorg dan dat je er ook altijd nog even een mailtje achteraan stuurt, met wat je telefonisch besproken hebt. Op die manier heb je altijd een schriftelijk bewijs van de opzegging.

 

Overstappen naar groene energie