Header foto Hugo

Prijsplafond voor energie

Compensatie energierekening

Prijsplafond voor energie 2024

Het prijsplafond voor energie vervalt per 1 januari 2024. Inmiddels kunnen kleinverbruikers weer een vast energiecontract afsluiten met energietarieven onder het prijsplafond. Hierdoor is een verlenging van het prijsplafond volgens de overheid niet meer nodig. 

CTA Klantgeluk

Wat is het prijsplafond voor energie?

Prijsplafond energie in 2023

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Hierdoor betaal je als huishouden een maximale prijs voor stroom, gas en stadsverwarming. Onder dit verbruiksplafond betaal je het tarief dat door de overheid is vastgesteld en bij iedere leverancier hetzelfde is, namelijk € 0,40 per kWh en € 1,45 per m³ (inclusief 21% btw en Energiebelasting). Wij vertellen je hoe het prijsplafond wordt verrekend op je energierekening en wat het precies voor jouw situatie betekent.

Prijsplafond energie: dit verandert er

Uitlegvideo prijsplafond

Het prijsplafond is vastgesteld op een maximaal verbruik van 1.200 m3 gas en 2.900 kWh aan stroom. Tot die hoeveelheid gaan huishoudens niet meer betalen dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. Onze collega Jeroen van de afdeling Klantgeluk legt uit wat het voor jou betekent.

Meer informatie

Het prijsplafond voor energie: een verbruiksplafond per maand

Het prijsplafond geldt tot een maximumverbruik. Dit noemen we het verbruiksplafond. Omdat we in de winter meer energie verbruiken dan in de zomer, wordt het verbruiksplafond voor zowel stroom als gas verdeeld over het jaar. Als je het verbruiksplafond van alle maanden bij elkaar optelt, kom je uit op het maximale verbruik per jaar. Namelijk 2.900 kWh voor stroom en 1.200 m³ voor gas. Dat ziet er zo uit: 

 

 CTA Prijsplafond stroomCTA Prijsplafond gas

 

Hoe wordt het prijsplafond verrekend? 

Bij het verrekenen van het prijsplafond voor energie wordt er gekeken naar je verbruik vóór je jaarafrekening in 2023 en je verbruik daarna. Eigenlijk heb je dus 2 prijsplafonds. Het maximale verbruik voor stroom en gas die onder het prijsplafond vallen, zijn over deze 2 periodes verdeeld.

Het is belangrijk om te weten wanneer jij jouw jaarafrekening ontvangt. Zo weet je precies wat jouw verbruiksplafond is in de periode voor jouw jaarafrekening en hoeveel er nog over blijft voor de rest van het jaar. Als jij in de periode voor jouw jaarafrekening minder energie verbruikt dan het verbruiksplafond. Dan mag je dit niet meenemen naar het laatste deel van 2023.

Het prijsplafond voor energie uitgelegd per situatie

Voorbeeld 1: Mijn vaste energiecontract loopt af in 2023

Indien je een aflopend vast energiecontract hebt met energietarieven lager dan het prijsplafond, dan geldt voor jou het prijsplafond vanaf het moment dat jouw energiecontract in 2023 afloopt. Om het duidelijk te houden rekenen we in dit voorbeeld met het verbruiksplafond voor gas.

 

Dat ziet er zo uit:

Je vaste energiecontract met lagere energietarieven loopt af op 1 mei 2023. Omdat je in de maanden januari, februari, maart en april nog een voordelig vast energietarief hebt, heb jij in deze maanden gelukkig het prijsplafond nog niet nodig. Je nieuwe afrekenperiode begint dan op 1 mei 2023 en loopt door tot 1 mei 2024.

 

Prijsplafond Situatie 1 Pure Energie

 

Op 1 mei 2023 wordt jouw energiecontract omgezet naar een variabel energiecontract met de op dat moment geldende groene energietarieven. Vanaf dan gaat ook het prijsplafond voor jou gelden. Het prijsplafond is geldig t/m 31 december 2023, dus je kunt nog 8 maanden gebruik maken van het prijsplafond.

 

Prijsplafond Situatie 1.3 Pure Energie

 

Stel je verbruikt tussen 1 mei en 31 december 2023 650 m³. Je maximale verbruiksplafond voor deze periode is 546 m³. Dit is een optelsom van het verbruiksplafond voor de maanden mei t/m december 2023. Het prijsplafond is op dit moment alleen geldig in het jaar 2023. 

 

Voor je energieverbruik onder het verbruiksplafond voor deze periode betaal je € 1,45 per m³. Voor de energie daarboven betaal je in 2023 dus nog jouw reguliere energietarief, namelijk 104 m³ (650 van je verbruik min de 547 uit van het verbruiksplafond) x (actuele energieprijs) per m³.

 

 

Prijsplafond Situatie 1.2 Pure Energie

  

Disclaimer: Bij dit rekenvoorbeeld wordt er geen rekening gehouden met mogelijke tussentijdse tariefswijzigingen in 2023. Aan deze berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend.


Voorbeeld 2: Ik heb een variabel contract

In 2023 ontvang jij een jaarafrekening, omdat er weer een contractjaar voorbij is. Voor dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je in mei 2023 je jaarrekening ontvangt. Om het duidelijk te houden rekenen we in dit voorbeeld met het verbruiksplafond voor gas.

 

We verrekenen in dat geval je energieverbruik van 1 mei 2022 tot 1 mei 2023 met de termijnbedragen die je elke maand hebt betaald. We verrekenen het prijsplafond voor energie over een afrekeningsperiode, dus tot het moment van je jaarafrekening.

 

Van 1 mei 2022 t/m 31 december 2022 was er nog geen sprake van een prijsplafond. Je verbruik voor deze periode wordt op je jaarafrekening verrekend zoals je van ons gewend bent. Voor de maanden januari, februari, maart en april 2023 komt je wel in aanmerking voor het prijsplafond.

 

Prijsplafond Situatie 2 Pure Energie

 

Stel je verbruikt 700 m³ tussen 1 januari en 1 mei 2023. Je maximale verbruiksplafond voor deze periode is 654 m³. Dit is een optelsom van het verbruiksplafond voor de maanden januari t/m april 2023.

 

Tot dit verbruiksplafond betaal je de lagere prijs van € 1,45 per m³. Voor het verbruik boven 654 m³ betaal je jouw actuele energietarief. Voor de periode van 1 januari tot 1 mei 2023 betaal je dus:

 

(654 m³ x € 1,45) + ( 46 m³ x je contracttarief)

 

Prijsplafond Situatie 2.2 Pure Energie

 

Heb je tot 1 mei 2023 minder verbruikt dan het verbruiksplafond? Dan kun je het verbruiksplafond dat je over hebt tot aan je jaarafrekening, niet meenemen. Dit heeft de overheid bepaald. Na je jaarafrekening begin je aan de rest van het verbruiksplafond.

 

Prijsplafond Situatie 2.3 Pure Energie

 

Op 1 mei 2024, één contractjaar later, ontvang je dan opnieuw een jaarafrekening over je verbruik van 1 mei 2023 tot 1 mei 2024. Het overige verbruiksplafond van 1 mei tot 31 december 2023, wordt dan op je volgende jaarafrekening verrekend.

 

Disclaimer: Bij dit rekenvoorbeeld wordt er geen rekening gehouden met mogelijke tussentijdse tariefswijzigingen in 2023. Aan deze berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend.


voorbeeld 3: Je gaat in 2023 verhuizen of overstappen

Als je in 2023 gaat verhuizen of overstapt naar een andere energieleverancier, ontvang je een eindafrekening. Voor dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je op 1 mei 2023 overstapt of verhuist.

 

We verrekenen dan je energieverbruik vanaf de startdatum van je contract tot 1 mei 2023 met de termijnbedragen die je elke maand hebt betaald. We berekenen het verbruiksplafond over een afrekeningsperiode, dus tot het moment van je eindafrekening.

 

Vóór 31 december 2022 was er nog geen sprake van een prijsplafond. Het verbruik voor 1 januari 2023 wordt op je jaarafrekening verrekend zoals je van ons gewend bent. Voor de maanden januari, februari, maart en april 2023 kom je wel in aanmerking voor het prijsplafond.

 

Prijsplafond Situatie 3 Pure Energie

 

Stel je verbruikt 700 m³ tussen 1 januari en 1 mei 2023. Je maximale verbruiksplafond voor deze periode is 654 m³. Dit is een optelsom van het verbruiksplafond voor de maanden januari t/m april 2023.

 

Tot dit verbruiksplafond betaal je de lagere prijs van € 1,45 per m³. Voor het verbruik boven 654 m³ betaal je jouw actuele energietarief. Voor de periode van 1 januari tot 1 mei 2023 betaal je dus: (654 m³ x € 1,45) + ( 46 m³ x je contracttarief).

 

Prijsplafond Situatie 3.2 Pure Energie

 

Heb je tot 1 mei 2023 minder verbruikt dan het verbruiksplafond? Dan kun je het verbruiksplafond dat je over hebt tot aan je jaarafrekening, niet meenemen naar je nieuwe energiecontract (bij een andere energieleverancier). Dit heeft de overheid bepaald. Na je eindafrekening begin je aan de rest van het verbruiksplafond. Dit kan bij Pure Energie zijn, maar ook bij een andere energieleverancier als je overstapt.

 

Prijsplafond Situatie 3.3 Pure Energie

 

Disclaimer: Bij dit rekenvoorbeeld wordt er geen rekening gehouden met mogelijke tussentijdse tariefswijzigingen in 2023. Aan deze berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend.


CTA Klantenonderzoek Pure Energie

Het prijsplafond voor energie en je termijnbedrag

Voor al onze klanten met een energietarief boven het vastgestelde prijsplafond gaan we berekenen of een verlaging van je termijnbedrag mogelijk is. Kan je termijnbedrag omlaag? Dan passen we dit automatisch voor je aan, zo profiteer jij direct van het prijsplafond. Log in op Mijn Pure Energie of de Pure Energie App om je termijnbedrag te bekijken.

Veelgestelde vragen over het prijsplafond voor energie in 2023

Elk huishouden met een energietarief boven het vastgestelde plafond, komt automatisch in aanmerking voor het prijsplafond. Het prijsplafond voor energie is één van de compensatie maatregelen van de overheid om de hoge energierekening in 2023 te compenseren.  Alleen huishoudens met een kleinverbruikaansluiting met een verblijfsfunctie. Zoals een woning of vakantiehuis.

Ik heb zonnepanelen, wat betekent dat voor het prijsplafond?

Huishoudens met zonnepanelen leveren stroom terug aan het net op momenten dat de zon schijnt, terwijl ze de opgewekte stroom niet of nauwelijks verbruiken. Je krijgt alleen een rekening voor de hoeveelheid stroom die je meer hebt afgenomen dan je hebt terug geleverd. Dat heet salderen.

 

Dat werkt met het prijsplafond precies hetzelfde. Voor het verrekenen van het prijsplafond wordt er eerst gesaldeerd en wat er dan nog overblijft aan verbruik reken je af tegen het maximumtarief van € 0,40 per kWh. Alleen de teveel verbruikte energie na saldering wordt afgetrokken van het maximumverbruik onder het prijsplafond. Dus ook met zonnepanelen kun je in 2023 gewoon gebruik maken van het prijsplafond.


Mijn energietarief is voordeliger dan het prijsplafond, wat betekent dit voor mijn energiecontract?

Je profiteert in 2023 alleen van het energieplafond wanneer jouw energietarief voor stroom hoger is dan € 0,40 per kWh en voor gas hoger dan € 1,45 per m³. Als je op dit moment een energietarief betaalt dat lager is dan het vastgestelde prijsplafond verandert er weinig voor jouw energierekening.


Wat gebeurt er met het prijsplafond als ik een maand weinig energie verbruik?

Het kan zijn dat je energieverbruik in een maand erg laag is, bijvoorbeeld omdat je een paar weken op vakantie bent. Voor het prijsplafond voor energie maakt het niet of je energieverbruik per maand erg verschilt. Het is belangrijk om te weten wanneer jij jouw jaarafrekening ontvangt. Zo weet je precies wat jouw verbruiksplafond is in de periode voor jouw jaarafrekening en hoeveel er nog over blijft voor de rest van het jaar. 

 

Als jij in de periode voor jouw jaarafrekening minder energie verbruikt dan het verbruiksplafond. Dan mag je dit niet meenemen naar het laatste deel van 2023.


Bekijk voorbeelden
Waar vind ik mijn jaarverbruik?

Je jaarverbruik vind je terug op de jaarafrekening of onder het kopje ‘verbruik’ via Mijn Pure Energie of de Pure Energie App.


Jaarverbruik bekijken
Voor wie geldt het prijsplafond?

Het prijsplafond gaat gelden voor alle kleinverbruikers. Onder kleinverbruikers valt iedereen met een kleine energieaansluiting. Naast huishoudens gaat het dus ook om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. Denk eraan dat het prijsplafond alleen voor jou van toepassing is wanneer jouw huidige energietarief hoger is dan het vastgestelde prijsplafond.

 

Je bent een kleinverbruiker als je een aansluiting hebt met een grootte van maximaal 3x80 Ampère en met een gasmeter tot het type G25. De meeste huishoudens hebben een elektriciteitsaansluiting van 1x35 of 3x25 Ampère en een gasmeter van het type G4 of G6. Een standaard huishouden valt binnen de categorie kleinverbruikers. Of je als bedrijf een kleinverbruiker bent, is afhankelijk van je aansluitcapaciteit. Je kunt je type aansluiting terugvinden door in te loggen op Mijn Pure Energie.

 

Voor energie-intensieve MKB bedrijven komt er een tegemoetkoming energiekosten regeling (TEK-Regeling). 

 


Kan ik mijn termijnbedrag nog aanpassen?

Ja, je kunt je termijnbedrag naar boven of beneden wijzigen. Hierbij houden we wel rekening met je energiekosten en daadwerkelijke verbruik om te voorkomen dat je later moet bijbetalen. Je termijnbedrag aanpassen kan eenvoudig via Mijn Pure Energie of de Pure Energie App


Mijn Pure Energie
Moet ik bijbetalen op mijn jaarafrekening?

Dit kun je eenvoudig inzien via Mijn Pure Energie of de Pure Energie App. Onder het kopje ‘termijnbedrag’ zie jouw jaarbudget en de verwachte jaarkosten.  
 


Mijn Pure Energie
Ik heb hulp nodig bij het betalen van mijn energierekening, wat kan ik doen?

We snappen het als je moeite hebt met het betalen van je hoge energierekening, daarom helpen we je graag. Er zijn verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld het treffen van een betalingsregeling. Maar je kunt ook gratis persoonlijk advies aanvragen.


Bekijk de mogelijkheden
CTA Missie Pure Energie

Inzicht in je energieverbruik

Slim besparen

Met de ingang van het prijsplafond voor energie is het extra belangrijk om je energieverbruik per maand goed in de gaten te houden. Zo weet je of je verbruik nog onder het verbruiksplafond van de betreffende zit, of dat je juist de volgende maand moet besparen. Met onze Pure Energie App heb jij altijd en overal inzicht in jouw energieverbruik. Wel zo handig, juist nu!

Download Appstore Apple Download Appstore Android
CTA Klantgeluk

Veelgestelde vragen over de hoge energieprijzen

Er is nog steeds onzekerheid op de energiemarkt. Logisch dat jij je afvraagt wat de hoge energieprijzen voor jouw energiecontract betekenen. We helpen je graag, of het nu gaat om advies over je contract, energie besparen of hulp bij betalen.

Bekijk advies