Header Compensatie Energie

Compensatie energie in 2022

Wat is het en hoe werkt het?

In 2021 zijn de energieprijzen flink gestegen. De overheid biedt in 2022 compensatie aan voor deze stijgende energieprijzen. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik betaalt volgend jaar ruim € 400,- minder aan energiebelasting. Wie komt er voor in aanmerking en gaan we daardoor ook minder betalen voor onze energierekening? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Waarom de energieprijzen stijgen en welke gevolgen dit heeft, lees je in ons artikel over de stijgende energieprijzen.

Wat is compensatie energie?

Doordat het energietarief de afgelopen maanden flink is gestegen, wil de overheid dit gedeeltelijk compenseren door de energiebelasting per 1 januari 2022 te verlagen. De overheid heeft dit besloten om zo de stijging van de energierekening voor Nederlanders iets te compenseren. De compensatie energie bestaat uit:

  • Lagere belasting op elektriciteit in 2022. Dit scheelt een gemiddeld huishouden circa € 150,- (inclusief btw).
  • Extra korting op de belastingen voor energie in 2022, dit betreft de vermindering energiebelasting. Huishoudens en bedrijven betalen daardoor € 265 (inclusief btw) minder belasting. 

Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik betaalt volgend jaar ruim € 400,- minder aan energiebelasting. Deze compensatie energie kan per huishouden verschillen aangezien het precieze bedrag afhangt van het energieverbruik.  

Energiebelasting 2022 b

Waarom krijgen wij een compensatie energie?

De compensatie energie is er gekomen omdat de prijzen voor gas en elektriciteit in 2021 zijn gestegen. De overheid vindt dat energie een primaire levensbehoefte is voor alle inwoners en wil energiearmoede zoveel mogelijk tegengaan. Bovenop de belastingvoordelen, wordt er daarom ook 150 miljoen euro beschikbaar gesteld om kwetsbare huishoudens te helpen bij het isoleren van hun woning. Een goed geïsoleerd huis zorgt er namelijk voor dat je minder energie verbruikt en hierdoor zal je energierekening dus ook snel lager zijn. 

Voor wie is de compensatie energie bedoeld?

De compensatie voor hoge energieprijzen is voor alle inwoners in Nederland hetzelfde. Het is niet zo dat je meer compensatie krijgt als je minder inkomsten hebt of dat het afhankelijk is van het percentage waarmee jouw energierekening in 2022 stijgt. Voor deze compensatie wordt er dus geen onderscheid gemaakt in huishoudens die meer of minder gaan betalen voor hun energierekening als gevolg van de stijgende prijzen. Ieder huishouden in Nederland heeft recht op deze compensatie.

Compensatie energie voor bedrijven

De energiebelasting voor bedrijven gaat ook voor bedrijven omlaag in 2022. Dit is vooral om de hoge energierekening van mkb bedrijven en ZZP'ers te compenseren. De Nederlandse overheid heeft hiervoor circa 600 miljoen ter beschikking gesteld. 

Gaan we door de compensatie energie minder betalen?

Kleinverbruikers krijgen dus in 2022 eigenlijk een soort korting op hun energierekening van de overheid. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik betaalt volgend jaar ruim € 400,- minder aan energiebelasting. Ondanks die compensatie gaan de meeste huishoudens in 2022 meer betalen voor energie. Hoeveel ieder huishouden precies gaat betalen, hangt onder meer af van het type contract met de energieleverancier en het energieverbruik.

Wil jij weten of jij door de compensatie energie meer of toch minder gaat betalen? Bereken dan je eigen energietarief op onze site om een beeld te krijgen wat er voor jou verandert in 2022 of neem vrijblijvend contact met ons op. 

Bereken je energietarief

* Een gemiddeld verbruik wordt geschat op 1.500 m³ gas en 2.900 kWh elektriciteit. Het kabinet gebruikt voor het bepalen van dit gemiddelde energieverbruik in 2022 een voorspelling van het Planbureau voor de leefomgeving. Deze is gebaseerd op de Klimaat en Energieverkenning 2021.