Besparen door 1 minuut korter te douchen

Bespaartips
Laatst bewerkt op 20 maart 2023 3 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

1 minuut korter douchen is een heel goed idee. Je bespaart dan flink wat water en het is voordelig voor je gas- en elektriciteitsverbruik. Zo zorg je er met 1 minuut korter douchen voor dat de CO2-uitstoot wordt beperkt en je verkleint de negatieve impact van je verbruik op het milieu. Benieuwd naar de voordelen van korter douchen? Onze specialisten vertellen je er graag meer over. 

Waarom korter douchen?

Eigenlijk moeten we allemaal iets korter douchen. Waarom? Simpel. In de meeste landen is de douche aangesloten op het drinkwatersysteem. Als we met zijn allen minder lang douchen, hoeft er minder drinkwater gereinigd te worden. Dan wordt er op het zuiveringsproces al flink wat energie bespaard. Ervan uitgaande dat de meeste mensen warm douchen, levert het ook nog eens een flinke besparing op voor je gasverbruik. En dat verminderde verbruik heeft niet alleen een directe invloed op je eigen portemonnee, maar vertaalt zich ook weer in de totale CO2-uitstoot. Als we allemaal 1 minuut korter douchen, heeft dat dus positieve invloed op het milieu.

Waterbesparing bij 1 minuut korter douchen

De besparing van water bij 1 minuut korter douchen is per persoon ongeveer 7 liter per douchebeurt. Voor iemand die iedere dag een douche neemt, komt dat neer op zo’n 2.555 liter per jaar. Wat als iedereen 1 minuut korter zou douchen? Dan zouden we per jaar wereldwijd zelfs 28 miljard liter water besparen. Vergeet niet dat je met 1 minuut korter douchen ook bespaart op je gasverbruik. Ondernemersorganisatie UNETO-VNI heeft berekend dat we met 1 minuut korter douchen, jaarlijks 240 miljoen m³ gas kunnen besparen.

Hoe kun je korter douchen?

Heel simpel gezegd kun je korter douchen door de kraan eerder uit te draaien. Wij snappen dat het verleidelijk is om iets langer onder de douche te staan. Gelukkig zijn er een aantal handige tools die je kunnen helpen om korter te douchen. Je kunt bijvoorbeeld een wekker zetten. Een kookwekker, de wekker op je telefoon of een ouderwetse radio wekker. Verder bestaan er waterdichte zandlopers die je in de douche kunt zetten. Deze zandlopers noemen we ook wel 'douchecoaches'.

Minder water, gas en energie verbruiken bij het douchen

Natuurlijk kun je ook eenvoudig je waterverbruik terugbrengen door bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop te kopen. Deze laat minder dan 7 liter water per minuut door in plaats van de gebruikelijke 15 liter. Als gebruiker merk je daar niet eens zoveel van. Het water stroomt simpelweg wat langzamer door. Een thermostaatkraan wordt sneller warm. Zo laat je minder water wegstromen terwijl je wacht tot de temperatuur comfortabel genoeg is om onder de douche te gaan staan.

Warmteterugwinnings douche

Tot slot kun je nog kiezen voor een warmteterugwinnings douche, die de warmte uit het water opnieuw gebruikt om koud water mee op te warmen. Zo hoeft je ketel minder hard te stoken om het water op temperatuur te krijgen. Ook kun je een zonneboiler op je dak plaatsen die de zon gebruikt om water op te warmen, waardoor je misschien niet minder water maar wél minder gas en elektriciteit verbruikt bij het warm douchen. Naast het korter douchen hebben wij nog meer tips om te besparen op energie op een rijtje gezet. Goed voor je portemonnee en het milieu!

Energie besparen

Door 1 minuut korter te douchen kun je eenvoudig energie besparen. Bekijk of alle kranen in huis voorzien zijn van een waterbesparend mondstuk of een doorstroombegrenzer en vervang je gewone mengkraan voor een thermostatische mengkraan. Verder kun je er ook voor kiezen om minder in bad te gaan en wat vaker onder de douche te springen. Wil je nog meer energie besparen of meer lezen over consuminderen en duurzaam wonen? Neem dan eens een kijkje in onze kennisbank. 

Meer lezen over energie besparen