Duurzaam wonen: 5 handige tips

Laatst bewerkt op 23 juni 2023 2 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Door je huis energiezuiniger te maken, ben je niet alleen minder geld kwijt aan je vaste lasten. Je draagt ook je steentje bij aan het milieu. En niet  onbelangrijk: je verhoogt in één klap je wooncomfort. Want zeg nou zelf, een warme woning is toch veel prettiger dan een koud huis waar het altijd tocht? Onze experts geven 5 tips waardoor jij duurzamer, goedkoper en comfortabeler kunt wonen.

1. Breng isolatie aan

Tegenwoordig worden woningen standaard opgeleverd met een goede isolatie. Maar vroeger was dat niet vanzelfsprekend. Het kan zijn dat jouw huis nog niet goed is geïsoleerd. Gelukkig is er een oplossing! Bevestig isolatiemateriaal aan de onderkant van je vloer, zodat de kou niet langer meer vanaf beneden je huis binnenkomt. Vul de spouwmuur op met isolatiemateriaal om een einde te maken aan koude muren en isoleer het dak goed om te voorkomen dat de warmte via zolder je huis verlaat.

2. Kies voor isolatieglas

Enkel glas laat kou binnen, zorgt voor tocht én veroorzaakt in de winter vaak condens. Heeft jouw huis nog enkel glas? Dan is het hoog tijd om deze ramen te vervangen door dubbel, driedubbel of speciaal HR++ glas. De laatste variant bestaat uit dubbel glas gevuld met edelglas en een metaalcoating, waardoor het nóg beter isoleert. Dat je op deze manier je huis energiezuiniger maakt, blijkt wel uit het feit dat het je honderden euro’s per jaar aan energiekosten scheelt. Lekker duurzaam!

3. Installeer een warmtepomp

Vervang je hr-ketel op gas door een energiezuinige en volledig elektrische waterpomp. Dit systeem gebruikt de warmte uit de lucht, bodem of het grondwater om je huis te verwarmen. Daarnaast zorgt het ook voor warm water in de douche en keuken. Met een volledig elektrische waterpomp stoot je zo’n 30 tot 45 procent minder CO2 uit dan met een hr-ketel. Maar ook met een hybride of ventilatie pomp kun je jouw woning al een stuk duurzamer maken.

4. Plaats zonnepanelen

Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen op hun dak en dat is natuurlijk niet voor niets. Het is een duurzame manier om stroom op te wekken, omdat er bij het omzetten van zonlicht in elektriciteit geen broeikasgassen of schadelijke stoffen vrijkomen. Zonnepanelen zijn de afgelopen vijf jaar 25 procent goedkoper geworden én kunnen door vernieuwde technologieën meer energie opwekken. Bovendien is het een goede manier om op je elektriciteitsrekening te besparen.

5. Maak gebruik van subsidies

Aan het verduurzamen van je huis hangt een behoorlijk prijskaartje. Maar gelukkig kun je bij de overheid aanspraak maken op een aantal subsidies voor het verduurzamen van je woning. Zo krijg je tot € 3.400,- terug op de aanschaf van een warmtepomp en wordt 20 procent van de gemaakte kosten voor het isoleren van je dak, gevel, vloer en ramen vergoed. 

Maak je huis energiezuinig

Overweeg je om je huis energiezuiniger te maken, bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen? Onze specialisten vertellen je graag over de vele voordelen en de mogelijkheden. Via onze website kun je een vrijblijvende offerte aanvragen of een adviesgesprek inplannen. 

Vraag een offerte aan