Duurzaam wonen: 5 handige tips

Door je huis energiezuiniger te maken, ben je niet alleen minder geld kwijt aan je vaste lasten. Je draagt ook je steentje bij aan het milieu. En niet onbelangrijk: je verhoogt in één klap je wooncomfort. Want zeg nou zelf, een warme woning is toch veel prettiger dan een koud huis waar het altijd tocht? Onze experts geven 5 tips, zo kun jij comfortabeler, goedkoper en duurzamer wonen.

1. Breng isolatie aan

Tegenwoordig worden woningen standaard opgeleverd met goede isolatie. Maar vroeger was dat niet vanzelfsprekend. Het kan zijn dat jouw huis nog niet goed is geïsoleerd. Gelukkig is er een oplossing! Bevestig vloerisolatie of bodemisolatie, zodat de kou niet langer meer vanaf beneden je huis binnenkomt. Vul je spouwmuur op met spouwmuurisolatie om een einde te maken aan koude muren en installeer dakisolatie om te voorkomen dat de warmte via zolder je huis verlaat.

Wij kunnen je helpen met het professioneel isoleren van je huis. Doe de isolatiescan en weet binnen 2 minuten wat de mogelijkheden zijn. Je ontvangt direct een indicatie van de kosten en besparingen.

Start de isolatiescan

2. Kies voor isolatieglas

Enkel glas laat kou binnen, zorgt voor tocht én veroorzaakt in de winter vaak condens. Heeft jouw huis nog enkel glas? Dan is het hoog tijd om deze ramen te vervangen door dubbel, driedubbel of speciaal HR++ glas. De laatste variant bestaat uit dubbel glas gevuld met edelglas en een metaalcoating, waardoor het nóg beter isoleert. Dat raam isolatie je huis energiezuiniger maakt, blijkt wel uit het feit dat het je honderden euro’s per jaar aan energiekosten scheelt. Lekker duurzaam!

3. Installeer een warmtepomp

Vervang je hr-ketel op gas door een energiezuinige en volledig elektrische waterpomp. Dit systeem gebruikt de warmte uit de lucht, bodem of het grondwater om je huis te verwarmen. Daarnaast zorgt het ook voor warm water in de douche en keuken. Met een volledig elektrische waterpomp stoot je zo’n 30 tot 45 procent minder CO2 uit dan met een hr-ketel. Maar ook met een ventilatie of hybride warmtepomp kun je jouw woning al een stuk duurzamer maken.

4. Plaats zonnepanelen

Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen op hun dak en dat is natuurlijk niet voor niets. Het is een duurzame manier om stroom op te wekken, omdat er bij het omzetten van zonlicht in elektriciteit geen broeikasgassen of schadelijke stoffen vrijkomen. Zonnepanelen zijn de afgelopen vijf jaar 25 procent goedkoper geworden én kunnen door vernieuwde technologieën meer energie opwekken. Bovendien is het een goede manier om op je elektriciteitsrekening te besparen.

5. Maak gebruik van subsidies

Aan het verduurzamen van je huis hangt een behoorlijk prijskaartje. Maar gelukkig kun je bij de overheid ISDE subsidie aanvragen voor het verduurzamen van je woning. Zo krijg je tot € 3.400,- terug op de aanschaf van een warmtepomp en wordt 20 procent van de gemaakte kosten voor het isoleren van je dak, gevel, vloer en ramen vergoed. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Lees meer in onze blog over de Subsidie Duurzame Energie.

Doe de huisscan

Maak je huis energiezuinig

Wil jij je woning verduurzamen, met bijvoorbeeld met isolatie of een warmtepomp? Met de huisscan op onze website weet jij binnen 2 minuten hoe jij jouw huis kunt verduurzamen, wat dit kost en wat de subsidiemogelijkheden zijn.

Start huisscan Start huisscan