• 100% groene stroom uit Nederland
  • Zekerheid met een vast energietarief
  • Voordelig jaarcontract onder het prijsplafond

De 8 grootste energieslurpers

Deze apparaten zorgen voor een hogere energierekening

Er zijn meerdere mogelijkheden om je energierekening naar beneden te brengen. Heeft het isoleren van je huis en de installatie van een slimme thermostaat niet geleidt tot een lagere energierekening? Grote kans dat jij energieslurpers in je huis hebt. Bepaalde apparaten verbruiken enorm veel energie zonder dat je dit door hebt. Deze energieslurpers kunnen verantwoordelijk zijn voor jouw hoge energierekening. Wij hebben een aantal grote energieverbruikers op willekeurige volgorde op een rijtje gezet. 

1. Elektrische boiler

Een elektrische boiler van 20 liter verbruikt in een gemiddeld huishouden bijna 1.900 kWh per jaar. Omgerekend betaal je hiervoor € 420,- per jaar en dat vinden wij zonde van je geld. Een zonneboiler is een duurzaam en betaalbaar alternatief. Een zonneboiler maakt namelijk gebruik van het zonlicht om water te verwarmen. Goed voor het milieu je portemonnee.

2. Tuinvijverpomp

Bij een vijverpomp is het verbruik afhankelijk van de capaciteit. Je hebt vijverpompen met een vermogen van 20 watt, maar ook van 200 watt. Het gemiddelde energieverbruik ligt daarbij tussen de 195 kWh en de 1840 kWh per jaar. Omgerekend liggen de kosten hiervoor tussen de €43,- en de €405,- per jaar.

3. Tropisch aquarium

Een tropisch aquarium is, afhankelijk van de inhoud, een grootverbruiker. Het verbruik kan per jaar oplopen tot 1000 kWh. Het verbruik van een tropisch aquarium hangt af van de grootte, de temperatuur en de verlichting. De energiekosten voor een tropisch aquarium kunnen oplopen tot € 220,- per jaar. 

4. Elektrische kachel

Elektrische kachels zonder thermostaat staan continu aan en daardoor verbruiken ze veel energie. Elektrische kachels schakelen niet vanzelf uit als een ruimte op temperatuur is en dat kost veel stroom. Kachels met thermostraat schakelen zichzelf wel uit, waardoor deze een stuk duurzamer zijn. Een elektrische kachel zonder thermostaat wordt jaarlijks gemiddeld 500 uur gebruikt. Dit staat gelijk aan 500 kWh en € 110,-. 

5. Grote Amerikaanse koelkast

Een grote Amerikaanse koelkast is een aanwinst voor de keuken, maar tegelijkertijd ook een grote energieslurper. Deze type koelkast verbruikt zo’n 500 kWh per jaar, wat gelijk staat aan € 110,-. Naast Amerikaanse koelkasten is het ook goed om verouderde koelkasten of vriezers apparaten in de gaten te houden. Deze verbruiken vaak meer energie dan nieuwe apparaten, omdat deze geen goed energielabel hebben. Voor een koel-vriescombinatie van 15 jaar oud kunnen de kosten oplopen tot € 85,- (390 kWh) per jaar, in tegenstelling tot een nieuwe koelkast die met een verbruik van 150 kWh maar € 30.- per jaar kost.

6. Grote televisie

Een groot televisiescherm is in veel huishoudens niet meer weg te denken. Hoe groter het formaat van het scherm, hoe hoger het stroomverbruik. Een televisie van 42 inch verbruikt ruim 2 keer zoveel energie als een televisie van 26 inch, ondanks dat ze hetzelfde energielabel hebben. Een groot scherm met een gemiddeld verbruik van 485 kWh kost al snel € 110,- per jaar. Ben je op zoek naar een nieuwe televisie? Kies dan voor een LED-LCD-tv. Deze televisies verbruiken jaarlijks gemiddeld 155 kWh, dat is omgerekend € 35,- per jaar.

7. Airco

Afhankelijk van het type airco ligt het stroomverbruik van een airco gemiddeld 300 tot 660 kWh per jaar. Jaarlijks kost dit tussen de € 117,- en € 260,-. Wil je toch graag wat verkoeling tijdens de warme zomerdagen? Kies dan voor een ventilator. Deze zorgt voor een lekker briesje en verbruikt gemiddeld maar 15 kWh per jaar. 

Lees hier meer over het stroomverbruik van een airco.

8. Wasdroger

De was in de wasdroger doen is heel verleidelijk. Het kost weinig moeite en je droge was is daarna lekker zacht. Waar we niet bij stil staan is dat een wasdroger gemiddeld 315 kWh per jaar verbruikt. Dit kost jaarlijks € 70,- en dat vinden we zonde. Het drogen van je was aan de waslijn kost namelijk niets. Hang de was dus wat vaker buiten in het zonnetje. Goed voor het milieu en je portemonnee. 

Nog meer besparen op je energierekening?

Natuurlijk gebruik jij al groene stroom. Behalve het kiezen voor meer energiezuinige apparaten hebben wij nog meer tips om te besparen op je energierekening. Klanten van Pure Energie kunnen eenvoudig in de Pure Energie omgeving het energieverbruik inzien. Grote kans dat jij eenvoudig nóg meer energie kunt besparen! Wil je liever zelf energie opwekken met zonnepanelen? Neem dan eens contact op met één van onze specialisten voor een vrijblijvend gesprek. Dan kijken we samen naar wat Pure Energie voor jouw kan betekenen. 

Meer informatie over zonnepanelen Meer informatie over zonnepanelen
Geschreven door
Mariël
Mariël Content Marketeer