Header Hoeveel stroom verbruikt een Airco v2

Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Energie besparen

Airconditioning is heerlijk verkoelend op de warme zomerdagen. Het zorgt ervoor dat je thuis beter slaapt en op het werk heeft een airco positieve invloed op je concentratie. Maar het stroomverbruik van een airco is vaak aan de hoge kant. Benieuwd welke invloed een airco heeft op jouw energierekening en hoeveel stroom een airco verbruikt? We vertellen je graag meer over airco stroomverbruik en geven direct een aantal groene alternatieven.

Wat kost een airco aan stroom?

Een vaste airco waarmee je één kamer kunt koelen verbruikt gemiddeld 0,75 kWh stroom per uur. Stel dat je de airco 16 uur per dag gebruikt, zit het stroomverbruik van de airco op 12 kWh per dag. En zelfs 1.080 kWh voor de hele zomer. Vermenigvuldig je dat met de gemiddelde prijs voor 1 kWh stroom van zo’n € 0,23 per kWh, dan weet je wat een airco ongeveer kost aan stroom: bijna € 250,- per zomer.

Stroomverbruik airco verschilt

Bij bovengenoemd voorbeeld gaan we uit van een single split airco, waarmee je één kamer kunt koelen. Maar het daadwerkelijke stroomverbruik van een airco varieert per type airco. Zo heb je ook nog een mobiele airco, die gemiddeld 1 kWh stroom per uur verbruikt. Dat komt neer op 1.440 kWh voor de hele zomer, omgerekend kost dat ongeveer € 331,20. Een multi split airco, die 2 of meer kamers kan koelen, verbruikt 1,65 kWh stroom per uur. Het totale stroomverbruik van deze airco is 2.376 kWh voor de hele zomer en dat kost ongeveer € 546,48.

Stroomverbruik airco is niet het enige dat telt

Niet alleen het hoge stroomverbruik van een airco is schadelijk voor het milieu. Ook het koudemiddel in airco’s kan het broeikaseffect versterken. Vaak worden hier 'fluorkoolwaterstoffen' voor gebruikt, wat tot wel tweeduizend keer slechter is voor het milieu dan CO2. Tijdens de installatie, of door eventuele schade aan een leiding of installatie, komt er soms wat van het middel vrij. Wil je een airco kopen? Let er dan op dat er een natuurlijk koudemiddel wordt gebruikt met een lagere klimaatimpact. 

Stroomgebruik van een airco te beperken

Er zijn groenere alternatieven om je huis koel te houden. Dat is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Want zo voorkom je hoge kosten aan het stroomverbruik aan een airco. Een aantal tips:

  1. Isoleer je huis goed en houd de zon buiten. Bijvoorbeeld met zonnewering of bomen rondom je huis: de schaduw gaat het opwarmen van je woning tegen.
  2. Gebruik een ventilator. Die verbruikt wel 15 keer minder stroom dan een airco en heeft geen koudemiddel nodig. Dat maakt een ventilator relatief klimaatvriendelijk.
  3. Gebruik een warmtepomp om je huis te koelen. Doordat de pomp te laten draaien, koelt het water af en gaat de temperatuur in huis omlaag.
  4. Compenseer het stroomverbruik van je airco, warmtepomp of ventilator met zelf opgewekte groene energie. Door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen op je dak.

Energie besparen

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om stroomverbruik in de zomer te besparen. Wil jij tips voor een duurzame zomer, duurzamer wonen of van het gas af? Neem eens ene kijkje in onze kennisbank. Overweeg je om je huis energiezuiniger te maken, bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen? Onze specialisten vertellen je graag over de vele voordelen en de mogelijkheden. Via onze website kun je een vrijblijvende offerte aanvragen of een adviesgesprek inplannen. 

Adviesgesprek aanvragen