• Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% groene stroom uit Nederland
  • Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar

Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Stroomverbruik airco

Een airco is heerlijk verkoelend op warme zomerdagen, maar je wilt natuurlijk niet dat het zweet je alsnog uitbreekt omdat de energierekening te hoog oploopt door het airco stroomverbruik. Benieuwd welke invloed het aanzetten van de airco heeft op jouw energierekening en hoeveel stroom een airco verbruikt? We vertellen je graag meer over het stroomverbruik van een airco en geven je direct vier groene alternatieven om je huis koel te houden.

Stroomverbruik airco per dag

Het stroomverbruik van een airco per dag verschilt enorm en is afhankelijk van verschillende factoren. Je gaat natuurlijk de airco niet aanzetten in de zomer als het niet nodig en je gaat ook niet je huis verwarmen met een airco als het buiten niet koud is. Als je een airco aanzet om de kamer te verkoelen, verbruikt een airco ongeveer 2 tot 5 kW per uur. Zodra de kamer gekoeld is, verbruikt een vaste airco nog maar heel weinig stroom, waardoor het gemiddelde stroomverbruik rond de 0,75 kWh per uur is. Op een zomerse dag staat een airco al snel 8 uur aan. Daarmee verbruik je al snel tussen de 6 en 13 kWh per dag.

Wat kost een airco aan stroom?

Maar wat kost een airco aan stroom? Omdat er verschillende type airco's zijn, hebben we de kosten en het stroomverbruik in een tabel gezet. Hierbij zijn we ervan uitgegaan dat een airco 8 uur per dag aanstaat en dat in de zomer 50 dagen gebruik wordt gemaakt van de airco. We zijn uitgegaan van de gemiddelde energieprijs per 1 kWh stroom van zo’n € 0,26 per kWh (vast tarief mei 2024).Alle energietarieven in dit artikel zijn inclusief btw en energiebelasting.

Stroomkosten airco mei 2024

Type airco
Vaste airco single split
Vaste airco multi split
Mobiele airco
Per uur
0,75 kWh - € 0,20
1,65 kWh - € 0,43
1 kWh - € 0,26
Per dag
6 kWh - € 1,56
13,2 kWh - € 3,43
8 kWh - € 2,08
Per zomer
300 kWh - € 78,-
660 kWh - € 171,60
400 kWh - € 104,-

Wat kost een single split airco aan stroom?

Als we er vanuit gaan dat 1 kWh € 0,26 kost, dan kost een single split airco per uur € 0,20. Als de airco 8 uur per dag aanstaat, dan kost een single split airco 8 uur x € 0,20 per uur = € 1,60 per dag. Heb je de airco de hele zomer aan? Dan houden we rekening met 50 dagen. Een single split airco kost per zomer dan 50 dagen x € 1,60 per dag = € 80,-.

Wat kost een multi split airco aan stroom?

Ook in dit voorbeeld gaan we uit van € 0,26 per kWh. Per uur kost een multi split airco dan € 0,43. Rekenen we dit om naar een dag van 8 uur, dan kost een multi split airco 8 uur x € 0,43 = € 3,44 per dag. Heb je de airco de hele zomer aan? Dan betaal je 50 dagen x € 3,44 per dag = € 172,- per zomer.

Wat kost een mobiele airco aan stroom?

We gaan er ook hier weer vanuit dat 1 kWh € 0,26 kost. Een mobiele airco kost dan per uur € 0,26. Gaan we dit omrekenen naar een dag, dan kost een mobiele airco 8 uur x € 0,26 = € 2,08 per dag. Zet je de mobiele airco de hele zomer aan? Dan betaal je 50 dagen x € 2,08 per dag = € 104,- per zomer voor je mobiele airco.

Wat is een energiezuinige airco?

Het energielabel van een airco vertelt je iets over hoe energiezuinig een airco is. Airco’s met een groen energielabel hebben een relatief laag stroomverbruik. Over het algemeen is een split unit airco energiezuiniger dan een mobiele airco. 

Zonnepanelen en airco

Heb jij thuis zonnepanelen en een airco? Probeer dan de airco aan te zetten op de momenten dat jouw zonnepanelen zelf groene stroom opwekken. De zelf opgewekte groene stroom gebruik je nu direct voor je airco. Zo heeft het verbruik van je airco minder invloed op je energierekening.

Stroomverbruik airco verminderen

Er zijn alternatieven om je huis koel te houden. Dat is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Vooral nu de energieprijzen zo hoog zijn, heeft het gebruiken van een airco grote invloed op je energierekening. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je huis koel te houden. Een aantal tips:

  • Isoleer je huis goed en houd de zon buiten. Bijvoorbeeld met zonnewering of bomen rondom je huis: de schaduw gaat het opwarmen van je woning tegen.
  • Gebruik een ventilator. Die verbruikt wel 15 keer minder stroom dan een airco en heeft geen koudemiddel nodig. Dat maakt een ventilator relatief klimaatvriendelijk.
  • Gebruik een warmtepomp om je huis te koelen. Door de pomp te laten draaien, koelt het water af en gaat de temperatuur in je huis omlaag.
  • Compenseer het stroomverbruik van je airco, warmtepomp of ventilator met zelf opgewekte groene stroom. Door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen op je dak.

Kies voor groene stroom

Wil je nog duurzamer en bewuster bezig zijn? Kies dan voor 100% groene stroom uit Nederland. Stel zelf je energiepakket samen en meld je aan. Daarna hoef je niets te doen, want wij regelen de rest.

Bereken je termijnbedrag Bereken je termijnbedrag

Airco verwarming

De meeste airco's kunnen tegenwoordig naast koelen ook verwarmen. Het verwarmen met airco is goedkoper dan verwarmen met gas. Wil je meer weten over de voordelen, nadelen en kosten? In de blog verwarmen met airco vertellen we je er alles over.

Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer