• Voordelige en scherpe energietarieven
  • 100% groene stroom uit Nederland
  • Gratis opzeggen binnen 14 dagen
Header vast of variabel energiecontract

Vast of variabel energiecontract

Welk energiekonctract kiezen?

Kies je energiecontract

93% beveelt ons aan. 8.6 / 10 100 86
Voordelige en scherpe energietarieven 100% groene stroom uit Nederland Gratis opzeggen binnen 14 dagen
Keuze uit vast, variabel en dynamisch

Kies je energiecontract

93% beveelt ons aan. 8.6 / 10 100 86
Voordelige en scherpe energietarieven 100% groene stroom uit Nederland Gratis opzeggen binnen 14 dagen
Keuze uit vast, variabel en dynamisch

Vast of variabel energiecontract in 2024?

Het is niet gek dat je niet weet of je bij een nieuw energiecontract moet kiezen voor een vast of variabel energiecontract. Want moet je nu je contract juist vastzetten of kun je beter nog even wachten? We leggen je uit wat de verschillen zijn tussen een vast en variabel energiecontract en wat de voor- en nadelen zijn. Zo helpen we jou bij het kiezen van een energiecontract dat het beste bij jou past.

Verschil tussen een vast en variabel energiecontract

Het verschil tussen een vast en variabel energiecontract zit hem in verschillende dingen. Denk aan de looptijd, opzegtermijn en bijbehorende energietarieven. Zo heeft een variabel energiecontract een looptijd voor onbepaalde tijd en kunnen de variabele energietarieven meerdere keren per jaar veranderen. Bij een vast energiecontract profiteer je juist van zekerheid over je energietarief.

Vast Contract Pure Energie

Voor- en nadelen van een vast energiecontract

Het voordeel van een vast energiecontract is dat je tijdens de looptijd van je energiecontract weet waar je aan toe bent. Hiermee ben je zeker van een vaste prijs voor energie en krijg je niet te maken met onverwachte prijsstijgingen. Een nadeel is dat als de prijzen dalen, je ook geen beroep kunt doen op een goedkoper tarief. Ook is het lastiger om een vast energiecontract vroegtijdig op te zeggen. Vaak moet je deze dan afkopen in de vorm van een opzegvergoeding.

Meer informatie
Variabel Contract Pure Energie

Voor- en nadelen van een variabel energiecontract

Een voordeel van een variabel energiecontract is dat je het kunt opzeggen wanneer je wilt. Je hoeft geen opzegvergoeding te betalen als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier. Je zit dus nergens aan vast. Ook kun je als klant met variabele tarieven profiteren van eventuele prijsverlagingen. Dat is tegelijkertijd ook het nadeel, want de ontwikkeling van energieprijzen is onzeker en de prijzen kunnen ook stijgen.

Meer informatie
CTA Waarom kiezen voor een vast energiecontract

Waarom een vast energiecontract?

Kies zekerheid

Kies je voor een vast energiecontract, dan kies je voor zekerheid. Met een vast energiecontract heb jij zekerheid over je energietarieven en hoef jij daar een tijdje niets mee te doen. Verwacht je dat de energieprijzen gaan stijgen? Zet dan je energietarieven vast, zodat je geen last hebt van eventuele prijsstijgingen.

Kies vast contract
CTA Waarom kiezen voor een variabel energiecontract

Waarom een variabel energiecontract?

Kies flexibel

Kies je voor een variabel energiecontract, dan kies je voor vrijheid. Als jij op elk moment je energiecontract wilt kunnen opzeggen, dan is een variabel energiecontract een interessant energiecontract voor jou.

Kies flexibel
CTA vast of variabel energiecontract afsluiten

Vast of variabel energiecontract afsluiten

100% groene stroom

Welk energiecontract je ook kiest, bij ons profiteer je altijd van échte groene stroom en CO2-gecompenseerd gas. Vul je verbruik in, kies je energiecontract en meld je aan. Verder hoef je niets te doen, want wij regelen de rest! 

Kies je contract

Veelgestelde vragen over onze energiecontracten

Wat is goedkoper, een variabel of een vast energiecontract?

Dat verschilt per situatie en is erg afhankelijk van de startdatum van je energiecontract. Over het algemeen is het vaste energietarief lager dan het variabele energietarief. Toch zijn er op dit moment huishoudens met een vast energiecontract die meer betalen voor energie. Dit betreft de huishoudens die vlak voor de energiecrisis hun energiecontract tegen, toen al, hoge energieprijzen hebben vastgezet.


Bekijk actuele energietarieven
Moet ik kiezen voor een vast of variabel energiecontract?

Welk energiecontract het beste bij jou past is afhankelijk van jouw situatie en wensen. Heb jij liever zekerheid over je energiekosten? Dan is het slim om een vast energiecontract af te sluiten. Wil jij liever vrijheid en op elke gewenste moment kunnen overstappen van energieleverancier? Kies dan voor een variabel energiecontract. 


Wat zijn de vaste en variabele kosten op het energiecontract?

Het verschil in de kosten bij een vast- of variabel energiecontract zit hem in de leveringskosten voor stroom en gas. De overige kosten, zoals energiebelasting, netbeheerkosten en de vaste leveringskosten zijn hetzelfde voor vaste en variabele energiecontracten.


Energierekening uitgelegd
Is het slim om mijn energiecontract vast te zetten?

Met een vast energiecontract heb jij zekerheid over je energiekosten. Dat is handig, want zo heb je geen last meer van schommelende energieprijzen en weet je precies waar je aan toe bent. Dat geeft rust. Bekijk onze scherpe vaste energietarieven en kies voor écht groene stroom uit Nederland.

Ben je al klant bij ons en heb je nu een variabel energiecontract? Dan kun je altijd en overal je energiecontract omzetten naar een energiecontract met vaste looptijd. Log in op onze app of Mijn Pure Energie om je persoonlijke aanbod te bekijken. 


Bekijk onze actuele energietarieven
Wat is beter, een variabel of vast energiecontract?

Het verschil tussen een vast en variabel energiecontract zit hem in verschillende dingen, denk aan de looptijd van het contract, de opzegtermijn en de bijbehorende energietarieven. Bij een variabel energiecontract kunnen de energietarieven meerdere keren per jaar wijzigen, terwijl bij een vast energiecontract je energietarieven vaststaan.

 

Over het algemeen is het vaste energietarief lager dan het variabele energietarief. Toch kan het tarief voor vaste energiecontracten en variabele energiecontracten enorm verschillen. Je energietarief is namelijk sterk afhankelijk van de startdatum van je energiecontract.


Wat is het verschil tussen een vast en variabel energiecontract?

Het verschil tussen een vast en variabel energiecontract zit hem in verschillende dingen, denk aan de looptijd van het contract, de opzegtermijn en de bijbehorende energietarieven. Zo heeft een variabel energiecontract een looptijd voor onbepaalde tijd en kunnen de variabele leveringstarieven van stroom en gas meerdere keren per jaar veranderen. Dat is bij een vast energiecontract niet het geval.