Pure Energie Zonnepanelen Dak Huis

Zwarte of blauwe zonnepanelen: de verschillen

Overweeg je zonnepanelen te kopen, dan zul je zien dat er twee kleuren panelen bestaan: zwarte zonnepanelen en blauwe zonnepanelen. Het verschil zit hem niet alleen in de kleur, maar ook in de techniek. In dit artikel leggen we je uit wat die verschillen zijn en of je het beste kunt kiezen voor zwarte of blauwe zonnepanelen.

Blauwe zonnepanelen

Blauwe zonnepanelen zijn polykristallijne zonnepanelen. Dat betekent dat elke cel bestaat uit meerdere, onregelmatig op elkaar aansluitende siliciumkristallen. Deze blauwe zonnepanelen tonen daardoor wat oneffenheden en daarom vinden veel woningeigenaren deze panelen minder mooi. Blauwe zonnepanelen zetten, net als zwarte panelen, licht en warmte om in zonne-energie. Maar de belangrijke verschillen zijn dat blauwe zonnepanelen goedkoper zijn, iets minder rendement leveren en over het algemeen  minder lang meegaan.

Zwarte zonnepanelen

Zwarte zonnepanelen zijn vaak monokristallijne zonnepanelen. Bij deze zonnepanelen vormt één enkel siliciumkristal de basis voor een zonnecel. Omdat de kristallen gestold worden en in dezelfde richting worden gelegd, hebben zwarte panelen vaak een effen kleur. Daardoor vinden veel woningeigenaren zwarte zonnepanelen mooier en passen ze vaak beter bij een huis. Zwarte zonnepanelen zijn over het algemeen iets duurder, maar leveren ook een hoger rendement en gaan gemiddeld langer mee.

Blauwe of zwarte panelen: wat is beter?

Twijfel je of je blauwe of zwarte zonnepanelen moet nemen? Dan adviseren wij je graag. Over het algemeen geldt dat de zwarte zonnepanelen het meest efficiënt zijn. Daardoor heb je minder zonnepanelen nodig en kun je de oppervlakte van je dak beter benutten. Daarnaast passen de zwarte zonnepanelen vaak ook beter in de omgeving, omdat vrijwel alle huizen in Nederland zwarte of rode daken hebben en vrijwel nooit blauw.

Gekleurde zonnepanelen met laag rendement

Naast de veelvoorkomende zwarte en blauwe zonnepanelen op de markt, bestaan er overigens ook nog zonnepanelen in andere kleuren. Zoals rood en groen. De enige reden dat je voor deze kleuren zou kiezen, zou zijn omdat het misschien mooier is op een huis met rode dakpannen, of in een groene omgeving. Ons advies is om ook dan voor zwarte of blauwe zonnepanelen te kiezen. De gekleurde zonnepanelen leveren namelijk een stuk minder rendement en zijn over het algemeen veel duurder. 

Gratis advies over zwarte zonnepanelen

Bij Pure Energie verkopen wij, aan consumenten, uitsluitend monokristallijne (zwarte) zonnepanelen. Voor de zakelijke markt bieden wij ook polykristallijne (blauwe) zonnepanelen aan. Wij testen onze zonnepanelen door en door en de zwarte zonnepanelen komen tot nu toe in de meeste situaties het beste tot hun recht. Daarnaast worden ze sneller en beter ontwikkeld, omdat de consument vaker voor een stijlvolle zwarte zonnepaneel kiest in plaats van een blauwe zonnepaneel. Benieuwd naar de mogelijkheden voor zonnepanelen op jouw dak? Vraag gratis en geheel vrijblijvend een adviesgesprek aan met een van onze experts.

Adviesgesprek aanvragen