• Zonnepanelen van A-kwaliteit
  • Installatie door gecertificeerde installateurs
  • Altijd met 25 jaar vermogensgarantie

Zwarte of blauwe zonnepanelen: de verschillen

Overweeg je zonnepanelen te kopen, dan zul je zien dat er twee kleuren panelen bestaan: zwarte zonnepanelen en blauwe zonnepanelen. Het verschil zit hem niet alleen in de kleur, maar ook in de techniek. In dit artikel leggen we je uit wat die verschillen zijn en of je het beste kunt kiezen voor zwarte of blauwe zonnepanelen.

Wat zijn blauwe zonnepanelen?

Blauwe zonnepanelen zijn polykristallijne zonnepanelen. Dat betekent dat elke cel bestaat uit meerdere, onregelmatig op elkaar aansluitende siliciumkristallen. Deze blauwe zonnepanelen tonen daardoor wat oneffenheden en daarom vinden veel woningeigenaren deze panelen minder mooi. Blauwe zonnepanelen zetten, net als zwarte panelen, licht en warmte om in zonne-energie. Maar de belangrijke verschillen zijn dat blauwe zonnepanelen goedkoper zijn, iets minder rendement leveren en over het algemeen  minder lang meegaan.

Wat zijn zwarte zonnepanelen?

Zwarte zonnepanelen zijn vaak monokristallijne zonnepanelen. Bij deze zonnepanelen vormt één enkel siliciumkristal de basis voor een zonnecel. Omdat de kristallen gestold worden en in dezelfde richting worden gelegd, hebben zwarte panelen vaak een effen kleur. Daardoor vinden veel woningeigenaren zwarte zonnepanelen mooier en passen ze vaak beter bij een huis. Zwarte zonnepanelen zijn over het algemeen iets duurder, maar leveren ook een hoger rendement en gaan gemiddeld langer mee.

Blauwe of zwarte zonnepanelen: wat is beter?

Twijfel je of je blauwe of zwarte zonnepanelen moet nemen? Dan adviseren wij je graag. Over het algemeen geldt dat de zwarte zonnepanelen het meest efficiënt zijn. Daardoor heb je minder zonnepanelen nodig en kun je de oppervlakte van je dak beter benutten. Daarnaast passen de zwarte zonnepanelen vaak ook beter in de omgeving, omdat vrijwel alle huizen in Nederland zwarte of rode daken hebben en vrijwel nooit blauw.

Gekleurde zonnepanelen met laag rendement

Naast de veelvoorkomende zwarte en blauwe zonnepanelen op de markt, bestaan er overigens ook nog zonnepanelen in andere kleuren. Zoals rood en groen. De enige reden dat je voor deze kleuren zou kiezen, zou zijn omdat het misschien mooier is op een huis met rode dakpannen, of in een groene omgeving. Ons advies is om ook dan voor zwarte of blauwe zonnepanelen te kiezen. De gekleurde zonnepanelen leveren namelijk een stuk minder rendement op en zijn over het algemeen veel duurder. 

Doe de gratis zonnepanelen scan

De zonnepanelen scan duurt maar 2 minuten! Je ontvangt direct een 3D-model van jouw woning inclusief installatieplan en informatie over de kosten en terugverdientijd. De zonnepanelen scan is gratis en je zit nergens aan vast.

Doe de scan Doe de scan
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer