- Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
- Energietarieven onder het prijsplafond
- 100% Groene stroom uit Nederland
De btw op energie
Energierekening en btwNet zoals over bijna alle andere producten, betalen we ook 21% btw op energie. De btw op energie wordt verrekend door je energieleverancier. Op alle onderdelen op je energierekening die te maken hebben met het energie leveren moet je btw betalen, je betaalt dus eigenlijk btw over de hele energie rekening. Dus niet alleen over je kale energietarief, maar ook over de energiebelasting, vermindering energiebelasting en netbeheerkosten.
Energiebelasting en btw
Op je energierekening vind je naast de btw op energie nog 3 andere soorten energiebelasting, namelijk energiebelasting voor stroom, energiebelasting voor gas en de vermindering energiebelasting.
Je betaalt de energiebelasting voor stroom en gas per verbruikte kWh stroom en/of m3 gas. De vermindering energiebelasting is een jaarlijkse belastingvermindering op stroom en wordt elk jaar door de overheid vastgesteld.
Je betaalt btw over de gehele energierekening. Dus ook over de energiebelasting moet je 21% btw betalen.
Btw verlaging op energie in 2022
In juli 2022 werd de btw op energie tijdelijk verlaagd naar 9%. Dit ter compensatie van de hard gestegen energieprijzen. Deze tijdelijke maatregel vanuit de overheid was van toepassing voor alle huishoudens en pakte in die periode gunstig uit voor de energierekening. Ondanks dat de energieprijzen eind 2022 nog steeds erg hoog waren, werd op 1 januari 2023 de btw op energie weer teruggezet naar 21%.
Zonnepanelen en btw
Vanaf 1 januari 2023 heeft het kabinet de btw op zonnepanelen afgeschaft. Dit houdt in dat de btw op zonnepanelen omlaag is gegaan van 21% naar 0%. Door de btw op zonnepanelen af te schaffen, hoef je bij de aankoop van zonnepanelen de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Het kabinet hoopt hiermee huishoudens te stimuleren om zonnepanelen te plaatsen.