• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% Groene stroom uit Nederland

De btw op energie in 2023

 

Header Dag en nachtstroom v2

In juli 2022 werd de btw op energie verlaagd naar 9%. Dit ter compensatie van de hard gestegen energieprijzen. Deze tijdelijke maatregel vanuit de overheid is van toepassing voor alle huishoudens en pakt gunstig uit voor jouw energierekening. Toch ziet het er naar uit dat de btw op energie in 2023 weer wordt teruggezet naar 21%. Je betaalt de btw op energie aan je energieleverancier. 

Waarom is de btw op energie verlaagd?

De stijgende energieprijzen hebben grote invloed op onze koopkracht. Met name door de hogere energieprijzen blijft de inflatie in 2022 verder toenemen. Het gevolg daarvan is een sterke koopkrachtdaling. Met de tijdelijke btw verlaging van 21% naar 9% wil de overheid de pijn verzachten als gevolg van de buitengewone omstandigheden.

Verlaging btw op energie 2022

De btw op energie is verlaagd van 21% naar 9%. Deze aanpassing geldt vooralsnog alleen van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022. Het verlaagde btw-tarief is van toepassing op aardgas, elektriciteit, stadsverwarming, maar ook op onderdelen die te maken hebben met de levering van energie zoals netbeheerkosten en administratiekosten. Per 1 juli wordt de verlaging van de btw automatisch verwerkt op je energierekening. Je hoeft hiervoor zelf dus niets te doen.

2 verschillende btw tarieven op je energierekening

Als je een jaarrekening krijgt over een periode die zowel voor als na 1 juli 2022 ligt, staan er inderdaad 2 btw-tarieven op. Jouw energieleverancier maakt een splitsing tussen je energieverbruik in de periode tot 1 juli 2022 (btw-tarief van 21%) en erna (btw-tarief van 9%). Het maakt niet uit of je een slimme meter hebt of niet. Hetzelfde geldt natuurlijk voor energiecontracten met een startdatum vóór 1 januari 2023. Daarvoor geldt het btw tarief van 9% alleen voor de laatste periode van 2022. Onze klanten met een conventionele meter ontvangen van ons een mail met daarin de vraag om de meterstanden tussentijds door te geven.

Doorvoeren overheidsmaatregelen

Logisch dat jij je afvraagt wat de stijgende energieprijzen en de maatregelen vanuit de overheid voor jouw energierekening betekenen. De compensatie vanuit de overheid wordt automatisch verwerkt op je energierekening. Eerder was dit al van toepassing voor de Energiebelasting en de eenmalige energietoeslag. Ook voor de btw verlaging op energie hoef je dus zelf niets te doen.

Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer