• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% Groene stroom uit Nederland

De btw op energie

Energierekening en btw
Laatst bewerkt op 09 november 2023 2 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

 

Net zoals over bijna alle andere producten, betalen we ook 21% btw op energie. De btw op energie wordt verrekend door je energieleverancier. Op alle onderdelen op je energierekening die te maken hebben met het energie leveren moet je btw betalen, je betaalt dus eigenlijk btw over de hele energie rekening. Dus niet alleen over je kale energietarief, maar ook over de energiebelasting, vermindering energiebelasting en netbeheerkosten.

Btw op energie 2023

In juli 2022 werd de btw op energie tijdelijk verlaagd naar 9%. Dit ter compensatie van de hard gestegen energieprijzen. Deze tijdelijke maatregel vanuit de overheid was van toepassing voor alle huishoudens en pakte in die periode gunstig uit voor de energierekening. Ondanks dat de energieprijzen eind 2022 nog steeds erg hoog waren, werd op 1 januari 2023 de btw op energie weer teruggezet naar 21%.

2 verschillende btw tarieven op je energierekening

Als je een jaarrekening krijgt over een periode die zowel voor als na 1 januari 2023 ligt, staan er inderdaad 2 btw-tarieven op. Jouw energieleverancier maakt een splitsing tussen je energieverbruik in de periode tot 1 januari 2023 (btw-tarief van 9%) en erna (btw-tarief van 21%). Het maakt niet uit of je een slimme meter hebt of niet. 

Energiebelasting en btw

Op je energierekening vind je verschillende soorten overheidsbelasting. Je betaalt energiebelasting per verbruikte kWh stroom en/of m3 gas. De energiebelasting is in het leven geroepen omdat de overheid wil dat huishoudens en bedrijven zuiniger en efficiënter omgaan met energie. 

Een andere belasting op energie is dus de btw. Je betaalt btw over de gehele energierekening. Dus ook over de energiebelasting moet je 21% btw betalen. 

Zonnepanelen en btw

Vanaf 1 januari 2023 heeft het kabinet de btw op zonnepanelen afgeschaft. Dit houdt in dat de btw op zonnepanelen omlaag is gegaan van 21% naar 0%. Door de btw op zonnepanelen af te schaffen, hoef je bij de aankoop van zonnepanelen de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Het kabinet hoopt hiermee huishoudens te stimuleren om zonnepanelen te plaatsen.

Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer