Header Dag en nachtstroom v2

De verlaging btw op energie 2022

De btw op energie is verlaagd naar 9% per 1 juli 2022. Deze tijdelijke maatregel vanuit de overheid is van toepassing voor alle huishoudens en pakt  gunstig uit voor jouw energierekening. Eerder ging in 2022 de energiebelasting op stroom al omlaag en de eenmalige energietoeslag werd verhoogd, maar door de oorlog in Oekraïne zijn de marktprijzen nog verder gestegen en daarom komt de overheid in juli 2022 met aanvullende maatregelen om de energierekening te compenseren.

Waarom is de btw op energie verlaagd?

De stijgende energieprijzen hebben grote invloed op onze koopkracht. Met name door de hogere energieprijzen blijft de inflatie in 2022 verder toenemen. Het gevolg daarvan is een sterke koopkrachtdaling. Met de btw verlaging van 21% naar 9% wil de overheid de pijn verzachten als gevolg van de buitengewone omstandigheden. 

Inflatie Nederland Pure Energie

Verlaging btw op energie 

De btw op energie is verlaagd van 21% naar 9%. Deze aanpassing geldt vooralsnog alleen van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022. Het verlaagde btw-tarief is van toepassing op aardgas, elektriciteit, stadsverwarming, maar ook op onderdelen die te maken hebben met de levering van energie zoals netbeheerkosten en administratiekosten. Per 1 juli wordt de verlaging van de btw automatisch verwerkt op je energierekening. Je hoeft hiervoor zelf dus niets te doen.

Wat verandert er door de btw verlaging energie?

Niet alle huishoudens profiteren vanaf 1 juli 2022 direct van de btw verlaging op energie. De meeste energieleveranciers wijzigen de termijnbedragen van klanten niet automatisch naar aanleiding van de tijdelijke btw verlaging. Klanten kunnen er zelf voor kiezen of ze nu al willen profiteren van de btw verlaging, maar het kan ook verstandig zijn om je termijnbedrag niet aan te passen. Wil je weten of het verstandig is om je termijnbedrag naar aanleiding van de btw wijziging eventueel te verlagen? Log dan in op Mijn Pure Energie of gebruik onze Pure Energie App om te bekijken in hoeverre je huidige termijnbedrag verlaagd kan worden. De tijdelijke btw verlaging wordt bij alle klanten automatisch verrekend op je jaar- of eindafrekening.

2 verschillende btw tarieven op de jaarrekening

Als je een jaarrekening krijgt over een periode die zowel voor als na 1 juli 2022 ligt, staan er inderdaad 2 btw-tarieven op. Jouw energieleverancier maakt een splitsing tussen je energieverbruik in de periode tot 1 juli 2022 (btw-tarief van 21%) en erna (btw-tarief van 9%). Het maakt niet uit of je een slimme meter hebt of niet. Onze klanten met een conventionele meter ontvangen van ons een mail met daarin de vraag om de meterstanden tussentijds door te geven.

Maatregelen hoge energieprijzen in 2022

Begin 2022 kwam de overheid al met maatregelen om de energierekening te compenseren. Zo werd de energiebelasting op stroom verlaagd en de eenmalige energietoeslag verhoogd. Huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum krijgen, naast de korting, eenmalig ongeveer € 800,- extra om de hoge energierekening deels te compenseren. Je krijgt de eenmalige energietoeslag als je een bijstandsuitkering, IOAW-uitkering of IOAZ-uitkering ontvangt. Dit geld ontvang je via je gemeente, je hoeft hiervoor dus niets te doen. Streven is om deze toeslag zo spoedig mogelijk aan de betreffende huishoudens uit te keren.

Doorvoeren overheidsmaatregelen

Logisch dat jij je afvraagt wat de stijgende energieprijzen en de maatregelen vanuit de overheid voor jouw energierekening betekenen. De compensatie vanuit de overheid wordt automatisch verwerkt op je energierekening. Eerder was dit al van toepassing voor de Energiebelasting en de eenmalige energietoeslag. Ook voor de btw verlaging op energie hoef je dus zelf niets te doen.

Dit artikel is bijgewerkt op 20 september 2022.