Energielabel kosten

Laatst bewerkt op 30 januari 2023 2 min
Artikel delen

Vanaf 2021 gelden er nieuwe regels voor het energielabel van gebouwen. Dat betekent ook dat de energielabel kosten veranderen. Het energielabel laat zien hoe zuinig je huis is en wat je kunt doen om dit te verbeteren. In deze blog vertellen we je alles over de veranderingen in zowel de aanvraag, als de kosten voor een nieuw energielabel vanaf 2021.

Waarom een energielabel?

Met een energielabel kun je direct zien of een woning zuinig of onzuinig is op het gebied van energieverbruik, maar ook wat je kunt doen om je woning te verduurzamen. Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen.

Energielabel kosten hoger door adviseur

Sinds 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om online een energielabel aan te vragen, maar moet er een energieadviseur aan huis komen. Die bekijkt de woning en berekent hoeveel energie er nodig is voor zaken als verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Op basis daarvan bepaalt de adviseur het energielabel. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven. Wat onveranderd blijft, is dat het label een letter is uit het alfabet.

Oude methode energielabel vervalt

De nieuwe aanpak betekent dat het vereenvoudigde energielabel (VEL) en de Energie-index (EI) komen te vervallen. Hiermee kon een energielabel voorheen op afstand worden bepaald. Het nieuwe energielabel moet potentiële huurders en kopers van een woning, duidelijker maken hoe energiezuinig de woning is. Het is betrouwbaarder, nauwkeuriger en beter werkbaar.

Kosten voor energielabel én advies

Onderdeel van deze nieuwe methode voor het bepalen van je energielabel, is dat je óók advies krijgt voor het verduurzamen van je woning. Zo hoopt de overheid te zorgen voor meer bewustwording over het belang van verduurzamen. Het moet stimuleren om energiebesparende maatregelen te treffen en zo bij te dragen aan de mondiale CO²-reductie.

Kosten energielabel per 2021

De kosten voor een energielabel zijn per januari 2021 gestegen. De kosten zijn bij een eengezinswoning gemiddeld € 190,- en bij appartementen gemiddeld € 100,-. Het energielabel blijft 10 jaar geldig vanaf de registratiedatum. Blijf je 20 jaar in je huis wonen, dan hoef je na 10 jaar geen nieuwe aan te vragen. Je bent alleen verplicht om deze te actualiseren en in advertenties te vermelden als je de woning gaat verkopen of verhuren.

Kosten energielabel terugverdienen

Een goed energielabel heeft een gunstig effect op de waarde van je woning, maar natuurlijk ook op je energierekening. Wanneer je energiezuinige maatregelen neemt in je huis, kun je de kosten voor je energielabel dus eenvoudig terugverdienen. Vervang enkel glas door dubbel, triple of zelfs HR++isolatieglas, zorg voor goede dak-, gevel-, en vloerisolatie en neem een hybride warmtepomp in plaats van een cv-ketel. Bekijk eens alle besparingstips van onze energieadviseurs en start met het verduurzamen van je woning. 

Bespaartips bekijken