Energielabel kosten in 2025
Wat kost een energielabel?Met een energielabel kun je aantonen hoe energiezuinig je huis of bedrijfspand is. Het aanleveren van een energielabel is zelfs verplicht als je een huis of bedrijfspand wilt verkopen of verhuren. Je vraagt een energielabel aan via een erkende energieadviseur. Het aanvragen van een energielabel brengt kosten met zich mee. We vertellen je alles over de energielabel kosten in 2025.
Energielabel aanvragen kosten
De kosten voor een energielabel kunnen erg uiteenlopen. Dit komt doordat deze kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren. Denk aan het type woning of bedrijfspand, de kosten voor de energieadviseur en de beschikbare documentatie. Een energielabel is 10 jaar geldig, dus tot die tijd hoef je niets te doen. Gemiddeld liggen de kosten voor een eengezinswoning rond de € 310,- en voor appartementen rond de € 280,-. Bekijk hieronde de gemiddelde energielabel kosten per type gebouw:
De regels voor het aanvragen van een energielabel zijn in 2021 verandert en dat heeft ook invloed op de kosten van een energielabel. Sinds 2021 is het namelijk verplicht om een erkende energieadviseur in te schakelen en dat brengt extra kosten met zich mee.
Energielabel aanvragen prijs
De prijs voor een energielabel kan erg verschillen per erkende energieadviseur. Je kunt er voor kiezen om eerst bij meerdere energieadviseurs een prijs voor het energielabel op te vragen, voordat je een aanvraag indient.
Is een energielabel verplicht?
Sinds 2015 is een energielabel verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning of bedrijfspand. De overheid heeft een energielabel verplicht gemaakt om huiseigenaren en bedrijven te stimuleren om energie te besparen. Het is belangrijk dat je energielabel definitief is, maar dit is alleen nodig als je je huis of bedrijfspand wilt verkopen of verhuren. Als je geen plannen hebt om je huis of bedrijfspand te verkopen, is het niet verplicht om een energielabel te hebben.
Waarom een energielabel?
Met een energielabel kun je direct zien of een woning zuinig of onzuinig is op het gebied van energieverbruik, maar ook wat je kunt doen om je woning te verduurzamen. Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een goed energielabel heeft meerdere voordelen. Zo verbruikt een huis met energielabel A weinig energie, waardoor de energiekosten laag zijn. Bovendien is een woning met een goed energielabel een stuk aantrekkelijker voor de verkoop.
Zelf je energielabel aanvragen
Het is mogelijk om zelf een energielabel aan te vragen, maar dit kan alleen via een erkende energieadviseur. Een energieadviseur vind je makkelijk via vergelijkingssites als woninglabel.nl of hetenergielabel.nl. Je vult de gegevens van je woning in en vergelijkt zo adviseurs bij jou in de buurt.
Kosten energielabel terugverdienen
Een goed energielabel heeft een gunstig effect op de waarde van je woning, maar natuurlijk ook op je energierekening. Wanneer je energiezuinige maatregelen neemt in je huis, kun je de kosten voor je energielabel dus eenvoudig terugverdienen. Vervang enkel glas door dubbel, triple of zelfs HR++ isolatieglas, zorg voor goede dak-, gevel-, en vloerisolatie en neem een warmtepomp in plaats van een cv-ketel. Dankzij onze huisscan weet jij binnen 2 minuten wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning.