Energielabel verbeteren: maak je huis duurzaam

Laatst bewerkt op 30 oktober 2023 2 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Door het energielabel van je huis te verbeteren kun je de verkoopwaarde van je huis verhogen. Heb je jouw droomhuis gevonden, maar heeft het een slecht energielabel of wil je maandelijks besparen op je energierekening? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over energielabels. 

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning, auto of apparaat is. Voor huizen is het verplicht om een energielabel aan te vragen wanneer je een huis gaat verkopen. Dit doe je bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. In Nederland bestaan er 7 soorten energielabels voor huizen. Deze zijn onderverdeeld in de letters A tot en met G. Daarbij staan label A en B voor zeer energiezuinig en de energielabels F en G voor het minst duurzaam. Factoren die positieve invloed hebben op het energielabel van jouw woning, zijn bijvoorbeeld de aanwezigheid van vloerisolatie en zonnepanelen. Een goed energielabel zorgt er ook voor dat je huis meer waard is.

Kun je het energielabel van je huis aanpassen? 

Je kunt het energielabel van je woning eenvoudig aanpassen. Bijvoorbeeld door je huis energiezuiniger te maken. Het is aan te raden om eerst een gratis check doen via energielabel.nl om te zien of je verbeteringen inderdaad hebben geleid tot een beter energielabel. Door gegevens als het woningtype, het woonoppervlak en het bouwjaar in te voeren, genereert de website een voorlopig energielabel. Een definitief energielabel aanvragen kun je doen via energielabelvoorwoningen.nl. Je logt met je DigiD in, controleert je woninggegevens en past deze eventueel aan. Vraagt de tool om digitaal bewijs van aanpassingen, door middel van een bouwtechnisch rapport, factuur of foto’s? Dan voeg je die toe. Vervolgens controleert een energieadviseur, makelaar of bouwspecialist je gegevens op afstand.

Hoe kun je het energielabel van je huis verbeteren?

Om een energielabel te ontvangen dat beter is dan het huidige energielabel, moet je eerst een aantal maatregelen treffen om je woning energiezuiniger te maken. Wil je grote sprongen maken? Dan kun je allereerst kijken naar de mogelijkheden om je huis beter te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan bodemisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en het vervangen van enkel glas door dubbel, triple of HR++-isolatieglas. Ook kun je duurzame systemen toepassen in je huis. Vervang een oude cv-ketel door een energiezuinige hr-ketel of plaats een hybride warmtepomp om je huis en kraanwater te verwarmen. Tot slot kun je een energielabel verbeteren door zonnepanelen te plaatsen, zodat je op een duurzame manier je eigen energie kunt opwekken. Bekijk ook eens onze andere energieproducten.

Benieuwd wat het plaatsen van zonnepanelen betekent voor het energielabel van jouw huis of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem gerust contact op met een van onze specialisten. We helpen je graag door middel van goed, gratis en geheel vrijblijvend advies.

Een offerte aanvragen