- Waarom een energielabel checken verstandig is
- Welk energielabel heeft mijn huis?
- Energielabel verbeteren
- Energielabel voor woningen
- Voorlopig energielabel checken
- Definitief energielabel checken
- Voorbeeld van een energielabel voor woningen
- Energielabel check door een energiedeskundige
- Kies voor groene energie
- Lees meer over energielabels voor woningen
- Binnen 14 dagen gratis annuleren
- Overstappen zonder problemen
- In 1 minuut inzicht in jouw maandbedrag
Energielabel checken
Energielabel voor een woning opzoeken- Waarom een energielabel checken verstandig is
- Welk energielabel heeft mijn huis?
- Energielabel verbeteren
- Energielabel voor woningen
- Voorlopig energielabel checken
- Definitief energielabel checken
- Voorbeeld van een energielabel voor woningen
- Energielabel check door een energiedeskundige
- Kies voor groene energie
- Lees meer over energielabels voor woningen
Wil je het energielabel checken van je woning? Of ben je benieuwd welk energielabel jouw toekomstige huis heeft? In deze blog leggen we uit hoe je eenvoudig het energielabel van een woning kunt opzoeken en waarom dit belangrijk is.
Waarom een energielabel checken verstandig is
Een energielabel geeft snel inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Handig, want een energiezuinige woning zorgt voor een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Een energielabel checken helpt je dus niet alleen om kosten te besparen, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Vanaf 1 januari 2024 kun je zelfs een hogere hypotheek krijgen voor een woning met een goed energielabel.
Welk energielabel heeft mijn huis?
Wil je het energielabel inzien van jouw huis? Het checken van het energielabel van je woning is eenvoudig en kan online worden gedaan in 5 stappen:
- Ga naar de website energielabel.nl
- Kies het type woning
- Voer de postcode in, het huisnummer en een eventuele toevoeging
- Klik op ‘check energielabel’
- Bekijk het energielabel van je huis
Energielabel verbeteren
Wil je jouw energielabel verbeteren? Je kunt het energielabel van je huis verbeteren door duurzame maatregelen te nemen. Benieuwd naar een gratis en vrijblijvend advies op maat? Doe dan onze huisscan! Binnen twee minuten heb jij inzichtelijk wat de mogelijkheden zijn, de kosten, de besparingen en de terugverdientijd.
Energielabel voor woningen
Een energielabel voor woningen kan voorlopig of definitief zijn. Een voorlopig energielabel is een schatting op basis van algemene gegevens, zoals het bouwjaar en het type woning. Dit label geeft een idee van hoe energiezuinig de woning is, maar is niet officieel. Een definitief energielabel wordt vastgesteld door een erkende energieadviseur die de woning inspecteert. Dit definitieve label is officieel en 10 jaar geldig. Dit betekent dat je het label 10 jaar kunt gebruiken zonder het te vernieuwen, tenzij je grote veranderingen aan je huis hebt gedaan die de energiezuinigheid beïnvloeden. Na 10 jaar moet je een nieuw energielabel aanvragen om de huidige energieprestaties van je woning te laten beoordelen. Het is belangrijk om een definitief energielabel te hebben, vooral als je je woning wilt verkopen of verhuren, omdat dit een nauwkeuriger beeld geeft van de energieprestaties van de woning.
Voorlopig energielabel checken
Bij nieuwbouw krijgen woningen eerst een voorlopig energielabel. Dit label is gebaseerd op de bouwplannen en geeft een idee van hoe energiezuinig de woning zal zijn. Zodra de woning klaar is en geïnspecteerd wordt, verandert het voorlopige label in een definitief energielabel. Dit gebeurt bij de oplevering van de woning. Het definitieve energielabel laat zien hoe energiezuinig de woning echt is. Je kunt het voorlopige energielabel op dezelfde manier controleren als een definitief label: door de postcode en het huisnummer in te voeren op energielabel.nl. Zo krijg je meteen inzicht in de verwachte energiezuinigheid van de nieuwbouwwoning.
Definitief energielabel checken
Heb je een nieuwbouwwoning en wil je controleren of je energielabel definitief of voorlopig is? Dat kan eenvoudig via de website van de Rijksoverheid. Voer je adres in en je ziet meteen het resultaat. Het is belangrijk om een geldig, definitief energielabel te hebben, vooral als je van plan bent je woning te verkopen of te verhuren. Zonder een definitief energielabel kun je namelijk problemen ondervinden bij de verkoop of verhuur van je woning. Zorg er dus voor dat je dit op tijd regelt.
Voorbeeld van een energielabel voor woningen
De afbeelding hieronder is een voorbeeld van de eerste pagina. Voor een compleet beeld kun je het volledige voorbeelddocument voor energielabel A downloaden van de website van de RVO. Dit document geeft je een goed overzicht van de informatie en aanbevelingen die je kunt verwachten. Het bevat details over de isolatie, verwarming, ventilatie en andere belangrijke aspecten van de energiezuinigheid van een woning. Ook krijg je een beter inzicht in hoe je de energieprestaties van je woning kunt verbeteren en welke stappen je kunt nemen om een beter energielabel te behalen.
Energielabel check door een energiedeskundige
Een energiedeskundige kijkt naar verschillende aspecten van de woning om het energielabel te bepalen. Hierbij wordt gelet op:
- Isolatie: De kwaliteit van de isolatie van muren, dak, vloer en ramen.
- Verwarming: Het type en de efficiëntie van de verwarmingsinstallatie, zoals een cv-ketel, warmtepomp of stadsverwarming.
- Ventilatie: De aanwezigheid en het type ventilatiesysteem.
- Zonnepanelen: Of er zonnepanelen aanwezig zijn en hoeveel energie deze opwekken.
- Warm water: Het systeem voor warm water, zoals een boiler of zonneboiler.
- Bouwjaar en bouwkundige staat: Oudere woningen hebben vaak een lager energielabel vanwege minder goede isolatie en verouderde installaties.
Deze factoren samen bepalen hoe energiezuinig een woning is en welk energielabel wordt toegekend.
Kies voor groene energie
Met je keuze voor Pure Energie kies je voor 100% groene stroom uit Nederland. Benieuwd naar wat jij voor groene energie moet betalen? Bereken dan nu jouw maandbedrag via onze snelle berekeningstool.