Header Vrouw achter laptop

Energieverbruik berekenen

Formule, kWh, termijnbedrag en meer

Wil je het energieverbruik berekenen van apparaten? Om bijvoorbeeld te weten hoeveel energie je apparatuur verbruikt of welke invloed de aankoop van een nieuw apparaat heeft op je termijnbedrag? In dit artikel geven we je een handige formule om het energieverbruik per apparaat te berekenen in stroomverbruik per kWh. We leggen graag aan je uit hoe je een termijnbedrag kunt berekenen en eventueel kunt aanpassen.

Energieverbruik berekenen in kWh

Om het totale energieverbruik van een nieuw apparaat te berekenen in kWh heb je een aantal gegevens nodig. De eerste is het vermogen van het apparaat, uitgedrukt in Watt. Dit staat meestal op de verpakking of op het apparaat zelf vermeld. Als tweede moet je weten hoeveel uur je een apparaat gebruikt. Zo staat een vriezer 24 uur per dag aan, maar bijvoorbeeld een lamp niet. Bedenk tot slot hoeveel dagen je het apparaat per jaar gebruikt. Bij een vriezer is dat bijvoorbeeld 365 dagen per jaar. Bij een wasmachine misschien maar 100 dagen per jaar.

Energieverbruik berekenen formule

Heb je alle getallen bij de hand? Dan kun je het energieverbruik per apparaat berekenen met de volgende formule:

• Aantal uren per dag dat je een apparaat gebruikt X het aantal dagen dat je het apparaat per jaar gebruikt X (het vermogen van het apparaat* / 1000) = het jaarlijkse energieverbruik van een apparaat in kWh.

* Het vermogen van een apparaat is hoeveel energie een apparaat per seconde gebruikt. De eenheid die hiervoor gehanteerd wordt is Watt (W).

Rekenvoorbeeld:

Stel je gebruikt je koelkast elke dag van het jaar 24 uur. Het vermogen van een koelkast met energielabel B is 15 watt. Het energieverbruik per jaar van je koelkast bereken je dan zo:

24 X 365 X (15/1000) = 131,40 kWh.

Termijnbedrag berekenen

Zorg ervoor dat je termijnbedrag past bij je actuele verbruik, zo voorkom je dat je moet bijbetalen op je jaarrekening. Zelf een termijnbedrag berekenen is niet per se nodig, zo kijkt een energieleverancier bijvoorbeeld bij je overstap naar het historische verbruik van je woning. Bij nieuwbouwwoningen vergelijken ze gegevens met andere nieuwbouwwoningen met een vergelijkbare grootte en een soortgelijk energielabel. Heb je een lopend energiecontract? Controleer dan of je een slimme meter hebt, hiermee kun je vaak online inloggen op je eigen omgeving om je verbruik te controleren

Termijnbedrag aanpassen

Wel kan het handig zijn om je termijnbedrag te verhogen als je een apparaat met een hoog energieverbruik hebt gekocht. Zoals een jacuzzi die continu energie vraagt om opgewarmd te worden of een droger. Door de kosten voor het energieverbruik van dat nieuwe apparaat op te tellen bij je huidige energierekening, kun je inschatten of jouw termijnbedrag nog past bij je huidige energieverbruik. Als je energiegebruik na de aanschaf van een nieuw apparaat is toegenomen, kan het handig zijn om je termijnbedrag aan te passen.

Mijn Pure Energie

Wist je dat je maandelijks je termijnbedrag kunt aanpassen als je klant bent bij Pure Energie? In Mijn Pure Energie ontvang je vanzelf een melding als het verstandig is om je termijnbedrag aan te passen. Bijvoorbeeld omhoog of juist omlaag. Dit advies geven we omdat we willen voorkomen dat onze klanten later onverwachts veel geld moeten betalen.

Wil je weten hoe jouw termijnbedrag is bepaald? Wat de invloeden zijn van het seizoen, of bepaalde apparaten? Bekijk dan regelmatig je energieverbruik in Mijn Pure Energie. Zo heb je altijd inzicht in je groene energie verbruik en kun je indien nodig je termijnbedrag direct wijzigen. Zo voorkom je onverwachte kosten op een later moment.

Bekijk je energieverbruik