Hoe werkt een warmtepomp?

Duurzaam je huis verwarmen

Een warmtepomp is een duurzame oplossing voor het opwarmen van je woning en de voorziening van warm water, maar hoe werkt een warmtepomp eigenlijk? Het is een elektrische of hybride installatie die warmte uit de lucht, bodem of het grondwater haalt. Een warmtepomp heeft hiervoor stroom nodig, maar veel minder dan bij elektrisch verwarmen zonder warmtepomp. Lees hier meer over de werking en effecten van een warmtepomp, de kosten en de subsidiemogelijkheden.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een zuinig en duurzaam alternatief voor je cv-ketel. Afhankelijk van het type kan een warmtepomp een cv- of hr-ketel helemaal of deels vervangen. Met een warmtepomp heb je minder gas nodig of kun je zelfs helemaal van het gas af. We leggen je uit hoe een warmtepomp werkt en welke soorten warmtepompen er zijn.

Werking warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte vanuit buiten naar binnen. In een warmtepomp zit een buis met een speciale vloeistof. Deze neemt de warmte uit de lucht, bodem of grondwater op en geeft het via een warmtewisselaar af aan het verwarmingscircuit in huis. Waar de warmtepomp de warmte precies vandaan haalt, verschilt per type warmtepomp.

Hoe werkt een warmtepomp?

Hoe werkt een warmtepomp?

Verschillende soorten warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen: een hybride warmtepomp of een all-electric warmtepomp. Het verschil zit hem in de bronnen van warmte en hoe de warmtepomp werkt. Met elk type warmtepomp ga je een stuk minder gas verbruiken en met sommige warmtepompen kun je helemaal van het gas af. In een andere blog hebben we alle verschillende soorten warmtepomp op een rijtje gezet.  

Besparen met een warmtepomp

Met een warmtepomp heb je minder gas nodig, of kun je zelfs helemaal van het gas af. Een elektrische warmtepomp heeft geen gasaansluiting meer nodig, dus zo bespaar je 100% op je gasverbruik. Let er wel op dat je meer stroom gaat verbruiken met een elektrische warmtepomp. Een hybride warmtepomp zorgt ervoor dat je gasverbruik met 70% daalt. De hr- of cv-ketel springt hier alleen bij als de warmtepomp niet genoeg warmte uit de lucht kan halen.

Subsidie warmtepomp aanvragen

Als onderdeel van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je een subsidie voor een warmtepomp aanvragen. Dit doe je via de website van de Rijksoverheid. Je krijgt alleen subsidie als het energielabel van je warmtepomp A++ of hoger is. De hoogte van de subsidie hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen en ligt tussen de € 500 en € 2.500 euro. Deze subsidie maakt het plaatsen van een warmtepomp aantrekkelijker.

Kies voor groene stroom

We zien dat steeds meer huishoudens een warmtepomp of zonneboiler plaatsen. Bovendien zie je op steeds meer plaatsen zonnepanelen op daken. Toch zien we nog regelmatig dat huishoudens met een elektrische warmtepomp nog gebruik maken van grijze stroom. Wil je het helemaal goed doen? Kies dan voor 100% groene stroom. Op deze manier wordt de CO2-uitstoot optimaal teruggedrongen en haal jij het maximale uit jouw investering. Lekker groen.

Je huis verduurzamen

Doe de gratis huisscan

Wil jij ook graag jouw huis verduurzamen? Met kleine aanpassingen kun je al veel energie besparen. Dat is goed voor het milieu én je portemonnee. Met onze handige huisscan weet jij binnen 2 minuten hoe jij jouw huis kunt verduurzamen, hoeveel dat kost en wat de subsidiemogelijkheden zijn. Zo maken we het verduurzamen van je huis lekker makkelijk.

Start huisscan Start huisscan
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer