Hoe werkt een warmtepomp?

Verduurzaam je huis
Laatst bewerkt op 17 november 2022 3 min
Artikel delen

Een warmtepomp is een duurzame oplossing voor het opwarmen van je woning en de voorziening van warm water. Het is een elektrische of hybride installatie die warmte uit de lucht, bodem of grondwater haalt. Zoals beschreven in de klimaatdoelen heeft Nederland als doel om het gasverbruik in Nederland terug te dringen en de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Lees hier meer over de werking en effecten van een warmtepomp.

Werking warmtepomp

In een warmtepomp zit een buis met een speciale vloeistof. Deze neemt de warmte uit de lucht, bodem of grondwater op en geeft het via een warmtewisselaar af aan het verwarmingscircuit. Met een elektrische warmtepomp heb je geen gasaansluiting meer nodig om je huis te verwarmen of om warm water te leveren. Een elektrische warmtepomp verbruikt hiervoor stroom. Een hybride warmte verbruikt nog wel gas. Die maakt namelijk de combinatie met een cv- of hr-combiketel.

Hoe werkt een warmtepomp?

Als je de cv ketel vervangt door een warmtepomp kun je veel geld besparen op je gasverbruik. Een elektrische warmtepomp heeft geen gasaansluiting meer nodig, dus zo bespaar je 100% op je gasverbruik. Een hybride warmtepomp zorgt ervoor dat je gasverbruik met 7% daalt. De hr- of cv-ketel springt hier alleen bij als de warmtepomp niet genoeg warmte uit de lucht kan halen.

Kosten warmtepomp in huis

Wat kost een warmtepomp eigenlijk? Een volledig elektrische warmtepomp die warmte uit de lucht haalt, kost gemiddeld € 6.500 tot € 14.000 euro. Ga je voor een warmtepomp die warmte uit de bodem of het grondwater haalt? Dan ligt de aanschafwaarde iets hoger. Deze prijzen zijn inclusief de btw en installatiekosten. Ook aan het verbruik van een warmtepomp zitten natuurlijk kosten verbonden. Maar in de meeste vergelijkingen vallen de energiekosten voor een gemiddeld huishouden met warmtepomp alsnog lager uit dan wanneer zij een hr- of cv-ketel gebruiken. Dat scheelt zo’n € 200 tot € 400 euro per jaar. Ook de CO2-uitstoot neemt fors af, met zo’n 600 tot zelfs 900 kilo per jaar.

Subsidie warmtepomp aanvragen

Voor de kosten van een warmtepomp hoef je overigens niet helemaal alleen op te draaien. De overheid komt je hierin tegemoet. Als onderdeel van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je namelijk een subsidie voor je warmtepomp aanvragen. Dit doe je via de website van Rijksoverheid. De hoogte van de subsidie hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen en ligt tussen de € 500 en € 2.500 euro. Deze subsidie maakt het plaatsen van een warmtepomp aantrekkelijker.

Kies voor groene stroom

We zien dat steeds meer huishoudens een warmtepomp of zonneboiler plaatsen. Bovendien zie je op steeds meer plaatsen zonnepanelen op daken. Toch zien we nog regelmatig dat huishoudens met een elektrische warmtepomp nog gebruik maken van grijze stroom. Wil je het helemaal goed doen? Kies dan voor 100% groene energie. Op deze manier wordt de CO2-uitstoot optimaal teruggedrongen en haal jij het maximale uit jouw investering.

Persoonlijk bespaarplan

Wil jij ook graag jouw huis verduurzamen? Met kleine aanpassingen kun je al veel energie besparen. Dat is goed voor het milieu én je portemonnee. Plaats bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak, verminder je sluipverbruik of stap over naar groene energie. Besparen kan iedereen. Heb je hulp nodig of weet je niet waar te beginnen? Onze specialisten kijken graag samen met jou naar hoe jij energie kunt besparen en opwekken. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan en begin vandaag nog met besparen!

Vraag een adviesgesprek aan