Groene energie is duurzamer dan grijze energie, maar dat zegt niets over de prijs van het soort energie. Groene energie wekken we op met eigen zonneparken en windparken op land of op zee. Voor het bouwen van deze projecten zijn grote investeringen nodig. Is groene energie daardoor dan ook duurder dan gewone energie? Nee. Hoewel groene energie wel duurder is om te maken, merkt de consument daar eigenlijk niets van. Dat lijkt ingewikkeld, maar onze specialisten leggen het je graag uit.
Verschil tussen grijze en groene stroom
In Nederland kun je kiezen tussen grijze en groene stroom. Voordat je een keuze maakt is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen groene en grijze stroom. Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals gas, olie en steenkool. Het opwekken van grijze stroom brengt nadelen met zich mee: fossiele brandstoffen dreigen op te raken én bij het opwekken ervan komt CO2 vrij. Groene energie daarentegen, wordt opgewekt uit onuitputtelijke energiebronnen. Denk hierbij aan windmolens, zonnepanelen en waterkracht. Bij de productie van groene energie komt minder tot geen CO2 vrij.
Wat is goedkoper: groene of grijze energie?
Toch wordt er nog wel eens gedacht dat groene stroom duurder is dan grijze energie. Deze prijsverschillen zijn te verwaarlozen. Om je een idee te geven: begin 2020 betaalde je bij de goedkoopste groene energieleverancier 21,78 eurocent voor 1 kilowattuur aan stroom. Bij de goedkoopste grijze energieleverancier kostte een kilowattuur stroom 21,74 eurocent. Ter vergelijking: in Nederland liggen de gemiddelde prijzen voor elektriciteit rond de 22 eurocent per kilowattuur. Dus voor beide soorten stroom zijn er leveranciers die net iets boven en net iets onder dat gemiddelde zitten. Elke energieleverancier bepaalt een eigen prijs, daardoor kan het zelfs voorkomen dat groene energie van de ene leverancier goedkoper is dan grijze energie van de andere.
Groene energie niet duurder dan grijze energie
Hoewel de prijzen voor de consument amper verschillen, is groene energie wel een duurder om te maken. Doordat de overheid groene energiemakers subsidies verstrekt, worden de kosten flink omlaag gedrukt. Op die manier stimuleert de overheid het opwekken van groene energie én wordt ervoor gezorgd dat de tarieven voor groene energie aantrekkelijker worden en blijven. Verder zijn veel groene energiebedrijven ontstaan vanuit het ideaal om een betere en duurzamere wereld te realiseren. Met minder CO2-uitstoot , waardoor de negatieve impact op het milieu beperkt is en ook de opwarming van de aarde zoveel mogelijk wordt afgeremd.
Kies voor 100% groene energie
Gegarandeerd groene stroom. Dat bieden wij. Onze groene energie wekken we op met onze eigen windmolens en zonnepanelen in Nederland. Wij verkopen niet meer stroom dan we zelf opwekken. Zo weet jij altijd waar jouw stroom vandaan komt. Kies ook voor groen energie! Dan maken we samen de wereld elke dag een stukje groener. Stel eenvoudig online je energiepakket samen en meld je aan.