Het verschil tussen groene en grijze stroom

Kies voor écht groene stroom

Het verschil tussen groene en grijze stroom zit hem in de manier waarop de stroom is opgewekt. Het klinkt misschien gek, maar uit elk stopcontact in Nederland komt dezelfde stroom. Het kan zijn dat jij groene stroom hebt en de buren grijze stroom. Toch is de stroom niet anders. We leggen het je uit.

Wat is grijze stroom?

Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals gas, olie en steenkool. Door winning en omzetting van grijze stroom komen er broeikasgassen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Een onuitputtelijke vorm van grijze stroom is kernenergie. Bij de opwekking van grijze stroom uit kernenergie komen geen gassen vrij die schadelijk zijn voor het milieu, maar er is wel sprake van schadelijk afval. Het radioactieve afval en de straling van een centrale vormen niet alleen een milieu-, maar ook een gezondheidsrisico.

Wat is groene stroom

Groene stroom wordt op een duurzame manier en uit onuitputtelijke energiebronnen zoals zon, wind en waterkracht opgewekt. Deze hernieuwbare energiebronnen worden constant op een natuurlijke manier aangevuld. Bij de productie va écht groene stroom komt minder tot geen CO2 vrij. Daarom is groene stroom een verantwoorde keuze als je kijkt naar de positieve gevolgen voor het milieu. Het aandeel groene stroom dat wordt opgewekt in Nederland ten opzichte van het totaalstroom is nog beperkt. Toch wordt er meer groene stroom verkocht dan geproduceerd in Nederland en zijn er maar enkele energieleveranciers die 100% groene stroom verkopen.Kies je bewust voor groene stroom? Let dan goed op waar je energie vandaan komt.

Garantie van Oorsprong

Voor het aanbieden van groene stroom ontvangen energieproducenten een Garantie van Oorsprong (GvO). Dit certificaat duidt aan dat stroom op een duurzame manier is opgewekt. Voor iedere 1.000 kWh geproduceerde stroom, ontvangt Pure Energie een certificaat waarmee we kunnen aantonen dat onze stroom 100% groen is. Onze certificaten komen uitsluitend uit de groene stroomproductie van onze windmolens en zonnepanelen in Nederland. Wij verkopen niet meer stroom dan we zelf opwekken. Zo weet je zeker dat jouw energie 100% groen is. 

Sjoemelstroom

Toch is de groene stroom die we in Nederland gebruiken niet altijd groen. Energieleveranciers die niet voldoende groene stroom produceren, kopen certificaten in vanuit landen als Noorwegen. Stroom in Noorwegen is altijd groen en daarom hebben Noorse leveranciers geen certificaten nodig om dat te bewijzen. Deze overgebleven certificaten worden verkocht aan buitenlandse energieleveranciers, maar de stroom wordt gebruikt door de Noren zelf. Nederlandse energieleveranciers gebruiken de certificaten uit het buitenland om aan te tonen dat ze groene stroom opwekken, maar in werkelijkheid is deze stroom grijs. Dit noemen we ook wel sjoemelstroom: grijze stroom in een groen jasje.

Kies voor écht groen

Onze groene stroom wekken we op met onze windmolens en zonnepanelen in Nederland. We verkopen niet meer stroom dan we zelf opwekken, waardoor jij verzekerd bent van 100% groene stroom. 

Kies voor 100% groen Kies voor 100% groen
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer