Het verschil tussen groene en grijze stroom

Laatst bewerkt op 17 november 2022 3 min
Artikel delen

Wat is het verschil tussen groene en grijze stroom?

Veel Nederlanders willen zelf kiezen op welke manier hun stroom is opgewekt: duurzaam of niet. Steeds meer mensen kiezen voor een duurzame manier van energieopwekking en daarmee voor groene stroom. Maar wat is precies het verschil tussen groene en grijze stroom? Het klinkt misschien gek, maar uit elk stopcontact in Nederland komt dezelfde stroom. Het kan zijn dat jij groene stroom hebt en de buren grijze stroom. Toch is de stroom niet anders. Het verschil tussen groene en grijze stroom is de manier waarop deze stroom is opgewekt. Wil je weten hoe dit zit? Lees dan snel verder. 

Grijze stroom

Grijze stroom komt voort uit energiebronnen die uitgeput kunnen raken. Deze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals gas, olie en steenkool. Door winning en omzetting van grijze stroom komen er broeikasgassen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Een onuitputtelijke vorm van grijze stroom is kernenergie. Bij de opwekking van grijze stroom uit kernenergie komen geen gassen vrij die schadelijk zijn voor het milieu, maar er is wel sprake van schadelijk afval. Het radioactieve afval en de straling van een centrale vormen niet alleen een milieu-, maar ook een gezondheidsrisico.

Groene Stroom

Groene stroom wordt op een duurzame manier opgewekt. Deze vorm van energie wordt opgewekt met onuitputtelijke energiebronnen, zoals zon, wind en waterkracht. Deze hernieuwbare energiebronnen worden constant op een natuurlijke manier aangevuld. Bij de productie van groene stroom komt minder tot geen CO2 vrij. Daarom is groene stroom een verantwoorde keuze als je kijkt naar de positieve gevolgen voor het milieu. Het aandeel groene stroom dat wordt opgewekt in Nederland ten opzichte van het totaalstroom is nog beperkt. Toch wordt er meer groene stroom verkocht dan geproduceerd in Nederland en zijn er maar enkele energieleveranciers die 100% groene stroom verkopen. Een overzicht van deze energieleveranciers vind je hier. Kies je bewust voor groene stroom? Let dan goed op waar je energie vandaan komt.

Garantie van Oorsprong

Voor het aanbieden van groene stroom ontvangen energieproducenten een Garantie van Oorsprong (GvO). Dit certificaat duidt aan dat stroom op een duurzame manier is opgewekt. Voor iedere 1.000 kWh geproduceerde stroom, ontvangt Pure Energie een certificaat waarmee we kunnen aantonen dat onze stroom 100% groen is. Onze certificaten komen uitsluitend uit de groene stroomproductie van onze eigen windmolens en zonnepanelen in Nederland. Wij verkopen niet meer stroom dan we zelf opwekken. Zo weet je zeker dat jouw energie 100% groen is. 

Sjoemelstroom

Toch is de groene stroom die we in Nederland gebruiken niet altijd groen. Energieleveranciers die niet in staat zijn voldoende groene stroom te produceren kopen certificaten in vanuit landen als Noorwegen. Stroom in Noorwegen is altijd groen en daarom hebben Noorse leveranciers geen certificaten nodig om dat te bewijzen. Deze overgebleven certificaten worden verkocht aan buitenlandse energieleveranciers, maar de stroom wordt gebruikt door de Noren zelf. Nederlandse energieleveranciers gebruiken de certificaten uit het buitenland om aan te tonen dat ze groene stroom opwekken, maar in werkelijkheid is deze stroom grijs. Dit noemen we ook wel sjoemelstroom: grijze stroom in een groen jasje.

Ga voor groen

Wil jij gebruik maken van 100% groene stroom? Stap dan over naar Pure Energie. Onze stroom wekken we zelf op met onze eigen windmolens en zonnepanelen in Nederland. We verkopen niet meer stroom dan we zelf opwekken, waardoor jij verzekerd bent van 100% groene stroom. 

Meld je aan