• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% Groene stroom uit Nederland

Het verschil tussen groene en grijze stroom

Kies voor écht groene stroom

Het verschil tussen groene en grijze stroom zit hem in de manier waarop de stroom is opgewekt. Het klinkt misschien gek, maar uit elk stopcontact in Nederland komt dezelfde stroom. Het kan zijn dat jij groene stroom hebt en de buren grijze stroom. Toch is de stroom niet anders. We leggen het je uit.

Wat is grijze stroom?

Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals gas, olie en steenkool. Door winning en omzetting van grijze stroom komen er broeikasgassen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Een onuitputtelijke vorm van grijze stroom is kernenergie. Bij de opwekking van grijze stroom uit kernenergie komen geen gassen vrij die schadelijk zijn voor het milieu, maar er is wel sprake van schadelijk afval. Het radioactieve afval en de straling van een centrale vormen niet alleen een milieu-, maar ook een gezondheidsrisico.

Wat is groene stroom

Groene stroom wordt op een duurzame manier en uit onuitputtelijke energiebronnen zoals zon, wind en waterkracht opgewekt. Deze hernieuwbare energiebronnen worden constant op een natuurlijke manier aangevuld. Bij de productie va écht groene stroom komt minder tot geen CO2 vrij. Daarom is groene stroom een verantwoorde keuze als je kijkt naar de positieve gevolgen voor het milieu. Het aandeel groene stroom dat wordt opgewekt in Nederland ten opzichte van het totaalstroom is nog beperkt. Toch wordt er meer groene stroom verkocht dan geproduceerd in Nederland. Er zijn maar enkele energieleveranciers die, zoals Pure Energie, 100% groene stroom verkopen. Kies je bewust voor groene stroom? Let dan goed op waar je energie vandaan komt.

Stroometiket

Op een stroometiket zie je in één oogopslag hoe jouw geleverde stroom wordt opgewekt. Ook zie je of dit in Nederland wordt gedaan en wat het aandeel is van de gebruikte energiebron. Ieder jaar moeten energieleveranciers uiterlijk voor 1 mei het stroometiket bekend hebben gemaakt over de geleverde energie van het jaar daarvoor.

Bekijk ons stroometiket

 

Tips voor meer groene stroom

Tips voor meer groene stroom

Kies voor een groene energieleverancier

Kies voor een groene energieleverancier

Misschien voor de hand liggend, maar kies voor een groene energieleverancier zoals Pure Energie als je wilt dat er meer duurzame energie komt. 

Bekijk het stroometiket

Bekijk het stroometiket

Wil je weten wat de herkomst van jouw stroom is? Kijk dan op het stroometiket van jouw energieleverancier. Deze vind je vaak op de website van jouw energieleverancier, maar ontvang je ook ieder jaar na 1 mei bij de jaarrekening. 

Kies voor groene stroom uit Nederland

Kies voor groene stroom uit Nederland

Deze is zoals het is: kies voor groene stroom uit Nederland. bij Pure Energie ben je gegarandeerd van 100% groene stroom uit Nederland.

Neem zonnepanelen

Neem zonnepanelen

Zelf groene stroom opwekken met zonnepanelen op je dak.

Garantie van Oorsprong

Voor het aanbieden van groene stroom ontvangen energieproducenten een Garantie van Oorsprong (GvO). Dit certificaat duidt aan dat stroom op een duurzame manier is opgewekt. Voor iedere 1.000 kWh geproduceerde stroom, ontvangt Pure Energie een certificaat waarmee we kunnen aantonen dat onze stroom 100% groen is. Onze certificaten komen uitsluitend uit de groene stroomproductie van onze windmolens en zonnepanelen in Nederland. Wij verkopen niet meer stroom dan we zelf opwekken. Zo weet je zeker dat jouw energie 100% groen is. 

Sjoemelstroom

Toch is de groene stroom die we in Nederland gebruiken niet altijd groen. Energieleveranciers die niet voldoende groene stroom produceren, kopen certificaten in vanuit landen als Noorwegen. Stroom in Noorwegen is altijd groen en daarom hebben Noorse leveranciers geen certificaten nodig om dat te bewijzen. Deze overgebleven certificaten worden verkocht aan buitenlandse energieleveranciers, maar de stroom wordt gebruikt door de Noren zelf. Nederlandse energieleveranciers gebruiken de certificaten uit het buitenland om aan te tonen dat ze groene stroom opwekken, maar in werkelijkheid is deze stroom grijs. Dit noemen we ook wel sjoemelstroom: grijze stroom in een groen jasje.

Kies voor écht groen

Onze groene stroom wekken we op met onze windmolens en zonnepanelen in Nederland. We verkopen niet meer stroom dan we zelf opwekken, waardoor jij verzekerd bent van 100% groene stroom. 

Kies voor 100% groen Kies voor 100% groen
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer