Nul op de meter-woning

Laatst bewerkt op 17 november 2022 2 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Nul op de meter-woning: netto energieverbruik op nul

Een nul-op de meter-woning is de benaming voor een woning dat in het hele jaar evenveel stroom verbruikt als opwekt. Een energieneutrale woning. In sommige gevallen wordt er zelfs meer stroom opgewekt dan verbruikt. Deze woningen zijn super energiezuinig gebouwd en volledig zelfvoorzienend. Een revolutie in de Nederlandse bouwsector, die wij met veel belangstelling in de gaten houden. Daarom vertellen onze specialisten graag meer over de veelbelovende nul op de meter-woningen.

Wat is een nul op de meter-woning?

Bewoners van een nul op de meter-woning besparen veel op hun energierekening. Door energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen slim met elkaar te combineren. Deze huizen worden bijvoorbeeld gebouwd met de beste isolatietechnieken, waardoor energiezuinige warmtepompen en zonneboilers een optimaal effect hebben. De zonnepanelen op het dak leveren daarnaast energie voor eigen gebruik. Nul op de meter betekent dus dat je niet tot nauwelijks kosten hebt aan energie.

Voordelen nul op de meter-woning

Eigenaren van een nul op de meter-woning profiteren van vele voordelen. Het grootste voordeel is dat je energiekosten minimaal zijn. Daarnaast kun je een hogere hypotheek krijgen om de kosten van het aanvullende energiepakket mee te bekostigen. De bouwbedrijven geven garanties op de energieprestaties en blijven nog jaren betrokken bij het onderhoud van de installaties. Maar het belangrijkste voordeel van een nul op de meter-woning, is dat je amper CO2 uitstoot veroorzaakt. Zo lever je een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de opwarming van de aarde.

Huis nul op de meter maken

Bouwbedrijven kunnen een huis nul op de meter maken door verschillende energiezuinige maatregelen te nemen. Zo is tripel glas bij de nul op de meter-woningen standaard. Daarmee wordt voorkomen dat er warmte verloren gaat. De gevels van de woning worden zeer goed geïsoleerd en de woning wordt kier- en luchtdicht gemaakt. Zo is er in de winter geen sprake van tocht.

Verder wordt er gemiddeld 24 tot 30 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak geplaatst. Dat is in de meeste gevallen genoeg voor huishoudelijk elektriciteitsverbruik in combinatie met een elektrische waterpomp en lage temperatuurverwarming. Zo is de energiebehoefte helemaal in balans met de productie van zonne-energie. Ook mechanische ventilatie hoort er bij, in de meest optimale vorm gecombineerd met warmteterugwinning.

Groene energie voor thuis

Wil je het als eigenaar van een nul op de meter-woning helemaal goed doen? Kies dan voor 100% groene stroom in plaats van voor grijze stroom. Ook een energieneutrale woning is afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk voor de levering en teruglevering van stroom. Een nul op de meter-woning is pas écht duurzaam als je gebruikt maakt van groene energie. Kies voor een energieleverancier die duurzaam is en waar de terugleververgoeding gunstig is. 

Kies voor 100% groene energie