Header Sluipverbruik

Sluipverbruik verminderen

Inzicht in je energieverbruik

Sluipverbruik: dit is het en zo kun je het verminderen

Veel apparaten in huis verbruiken continu stroom zonder dat jij ze gebruikt. Bijvoorbeeld apparaten die op stand-by of uit staan. Deze apparaten verbruiken stroom omdat ze in het stopcontact zitten. Zo vragen ze altijd kleine beetjes energie zonder dat jij hier iets van merkt. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd. Wat sluipverbruik betekent en hoe je sluipverbruik kunt verminderen, lees je in dit artikel.

Wat is sluipverbruik precies?

Sluipverbruik is het verbruik van energie door apparaten die stand-by of uit staan. Met name oudere apparaten vragen automatisch stroom als ze in het stopcontact zitten. Denk daarbij aan computers, televisies en bijvoorbeeld de oplader van je elektrische tandenborstel. Maar zelfs het klokje in de oven en de lader van je telefoon verbruiken energie - óók als er geen telefoon aan is gekoppeld. Dit zijn allemaal manieren van sluipverbruik.

Wat is het gemiddelde sluipverbruik per huishouden?

Alles bij elkaar loopt dit behoorlijk op. Het gemiddelde sluipverbruik per huishouden ligt volgens Milieucentraal dan ook op zo’n 450 kilowattuur aan energie per jaar. Dat komt neer op ongeveer € 90 euro. Dat is natuurlijk zonde van het geld en de energie! Maar wist jij dat je sluipverbruik makkelijk kunt verminderen? 

Hoe kun je sluipverbruik verminderen?

Met een paar kleine aanpassingen kun je al snel flink wat euro's besparen op je energierekening. Bijvoorbeeld door 1 minuut korter te douchen of te consuminderen. Het verminderen van je sluipverbruik hoeft ook niet perse moeilijk te zijn. Als je weet welke apparaten in jouw huis sluipverbruikers zijn, dan kun je vandaag nog beginnen met besparen. Wij geven je graag een aantal tips om je sluipverbruik te verminderen.

Tip 1: Haal de stekkers uit het stopcontact

De beste tip om sluipverbruik te verminderen, is door de stekkers uit het stopcontact te trekken van de apparaten die je niet gebruikt. Vind je dat te veel gedoe? Kies dan voor een contactdoos waarop je groepen aansluit. Zo hoef je in plaats van drie afzonderlijke stekkers voor je laptop, printer en beeldscherm nog maar één stekker uit het stopcontact te halen. Doe hetzelfde bij keukenapparaten, zoals het koffiezetapparaat, de waterkoker en bijvoorbeeld een melkschuimer.

Tip 2: Gebruik geen stand-by-stand

Maak geen gebruik van de stand-by-knop. Apparaten met deze mogelijkheid zorgen voor veel sluipverbruik. Want in standy-by-stand blijf het apparaat continu stroom vragen van het net. Bovendien biedt de stand-by stand weinig voordelen. Die paar seconden extra opstarttijd na het uitschakelen van een apparaat, win je gemakkelijk terug door het voordeel op je energieverbruik. Dus heb je een apparaat dat je niet gebruikt? Schakel hem dan volledig uit. Zeker als je de stekkers in het stopcontact laat zitten.

Tip 3: Koop energiezuinige apparaten

Zoals bekend zijn het vaak oudere apparaten die sluipverbruik veroorzaken. Nieuwe Europese richtlijnen zorgen ervoor dat dit bij moderne apparaten veel minder is. Koop je nieuwe apparaten? Let dan op het energielabel. Met name bij koelkasten en boilers kan dit enorm veel schelen. Het A+++ label is de zuinigste optie van dit moment.

Pure Energie Meter

Klanten met een Pure Energie Meter kunnen eenvoudig via de Verbruiksmanager inzien welke apparaten veel stroom verbruiken. Alle verbruiksdata is realtime beschikbaar en wordt direct in euro's omgerekend. Deze meter ontvang je kosteloos bij de aanschaf van zonnepanelen in combinatie met het zon-collectief of het afsluiten van een energiecontract. Bestel vandaag nog jou Pure Energie Meter en ga aan de slag met je eigen bespaarplan! 

Bestel een Pure Energie Meter