Consuminderen: zo bespaar je op je energie

Bespaartips
Laatst bewerkt op 23 juni 2023 3 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Steeds meer huishoudens houden zich bezig met consuminderen. De term consuminderen is geïntroduceerd om consumenten bewust te maken van overmatig consumeren op het milieu. Decennia geleden ontstonden er zorgen over de aankoop van een steeds grotere hoeveelheid voedsel en producten, dan we in werkelijkheid nodig hebben. Overmatig consumeren heeft een negatieve invloed op het milieu. Maar ook op je portemonnee. Tegenwoordig draait het bij consuminderen zowel om zuinig met het milieu omgaan als om het besparen in je dagelijkse leven. In dit artikel lees je hoe je zuiniger met elektriciteit kunt omgaan. 

Energieverbruik stijgt bij consumeren

Bij de toename van consumptie, hoort ook een toename van het aantal elektrische apparaten dat we in huis hebben. In plaats van een fluitketel gebruiken we tegenwoordig een waterkoker of Quooker. In plaats van de waslijn gebruiken we een droger en onze televisies zijn in de loop der jaren wel zes keer zo groot geworden. We hebben bijna allemaal een laptop, tablet én smartphone. Niet alleen de aankoop van al deze apparaten kost geld, ook je energieverbruik stijgt daardoor fors. 

Energie besparen door te consuminderen

Veel apparaten moeten rechtstreeks op op het elektriciteitsnet worden aangesloten en ook het opladen van mobiele apparaten verbruikt stroom. Als je opladers vervolgens ook nog eens de hele dag in het stopcontact laat zitten, loopt de elektriciteitsmeter gestaag door. Dit noemen we ook wel 'sluipverbruik'. Zo loopt je consumptiegedrag aardig in de papieren. Dat is ook precies de reden dat je heel goed energie kunt besparen door simpelweg te consuminderen.

Energieverbruik verminderen

Wil jij consuminderen op je energie? Loop dan eens een rondje langs alle apparaten die je in huis hebt. Vraag jezelf bij elk apparaat af: heb ik dit echt nodig? Bedenk voor energieslurpers als de airco of een elektrische kachel een duurzaam alternatief. Zoals een ventilator of een energiezuinige hr-ketel. Denk goed na voordat je een apparaat aanschaft en houd bij aanschaf rekening met de duurzaamheid van een apparaat. Heb je deze wel écht nodig?

Kijk ook kritisch naar de manier waarop je alle huishoudelijk apparaten gebruikt. Hang je was eens wat vaker op aan de lijn als het mooi weer is en laat de droger dan links liggen. Zet de tv uit als er niemand meer kijkt en haal je opladers uit het stopcontact als ze niet worden gebruikt. Staat een apparaat op stand-by? Zelfs dan verbruikt het stroom. Dus haal ook daar gerust de stekkers uit, of maak het jezelf makkelijk door een stekkerdoos te gebruiken met schakelaar. Energie besparen door te consuminderen? Een makkie!

Inzicht in je energieverbruik

Klanten van Pure Energie kunnen eenvoudig in de Pure Energie omgeving het energieverbruik inzien. De kans is erg groot dat ook jij eenvoudig nóg meer energie kunt besparen. Begin vandaag nog met het besparen op je energieverbruik. Goed voor je portemonnee én het milieu. Wil je liever zelf energie opwekken met zonnepanelen? Neem dan eens contact op met één van onze specialisten voor een vrijblijvend gesprek. Wij kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden. 

Vraag een adviesgesprek aan