Subsidie zonnepanelen: dit zijn de mogelijkheden

Zelf zonne-energie opwekken
Laatst bewerkt op 02 juni 2023 2 min
Artikel delen

Subsidie op zonnepanelen maakt de investering in groene energie nóg interessanter. Doordat je een deel van het bedrag op de aankoop en installatie terugkrijgt, vallen de totale kosten lager uit. Benieuwd welke zonnepanelen subsidies er zijn en wie die subsidie dan krijgt? We vertellen je er graag meer over in dit artikel.

Zonnepanelen subsidie voor particulieren

Het verschilt per gemeente of je in aanmerking komt voor subsidie op zonnepanelen. Een landelijke zonnepanelen subsidie bestaat namelijk niet meer. Rijksoverheid is van mening dat de investering al zó interessant is, dat je er geen subsidie meer voor nodig hebt. De steeds lagere kosten, hogere capaciteit en langere levensduur maken dat je de kosten er sowieso binnen afzienbare tijd uithaalt. Vervolgens profiteer je nog jarenlang van j zelf opgewekte groene stroom.

Doe de subsidie-check

Zoals gezegd zijn er wel enkele gemeenten die een subsidie voor zonnepanelen uitkeren aan hun bewoners. Dit om hun klimaatdoelen te behalen. Of jouw gemeente een subsidie beschikbaar stelt, kun je eenvoudig controleren op Energiesubsidiewijzer.nl

Subsidie zonnepanelen voor bedrijven

Tussen 21 september en 14 oktober 2021 kunnen zij een aanvraag doen voor de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Daarmee kunnen bedrijven en (non-)profitinstellingen in sectoren als de elektriciteit, gebouwde omgeving, industrie en mobiliteit een vergoeding krijgen voor het opwekken van duurzame energie. In totaal is er een budget van 5 miljard euro beschikbaar.

Alternatieve regelingen voor zonnepanelen subsidie

Alternatieve regelingen voor zonnepanelen subsidie zijn bijvoorbeeld de salderingsregeling voor huishoudens en het mkb. Maar ook de Regeling verlaagd tarief, waarbij mensen die samen met anderen in een coöperatie of via een VVE duurzame elektriciteit, korting kunnen krijgen op de energiebelasting. Dit wordt ook wel de Postcoderoosregeling genoemd.

Adviesgesprek aanvragen

Sta je op het punt om zonnepanelen te plaatsen op het dak van je woning of bedrijf? Wil je meer weten over de mogelijke subsidies? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan via onze website. Onze energieadviseurs geven je graag advies op maat. Zo weet je snel meer over de kosten, mogelijke subsidies, de hoeveelheid zonnepanelen en eventuele subsidies. 

Adviesgesprek woning    Adviesgesprek bedrijven