Vaste en variabele leveringskosten energie

Wat zijn leveringskosten energie?

Je energierekening bestaat voor een groot deel uit leveringskosten energie. Deze bestaan uit de variabele leveringskosten en de vaste leveringskosten voor stroom en gas. Benieuwd wat er allemaal onder de leveringskosten energie valt en hoeveel leveringskosten voor energie jij moet betalen? We leggen je graag uit wat het verschil is tussen de variabele en de vaste leveringskosten energie.

Variabele leveringskosten energie

De variabele leveringskosten voor energie zijn de verbruiksafhankelijke kosten. Je betaalt dus de variabele leveringskosten voor de energie die je daadwerkelijk verbruikt. De hoogte van de variabele leveringskosten is afhankelijk van de prijs per kWh, de prijs per m3 gas, de netbeheerkosten in jouw regio, de energiebelasting op stroom en gas en de hoeveelheid stroom die je teruglevert aan het net. Hiervoor betaal je namelijk sinds kort een terugleverbijdrage.

Heb je een vast energiecontract? Dan blijven jouw variabele leveringskosten gedurende de looptijd van je energiecontract ongewijzigd.Bij een vast energiecontract verandert jouw leveringstarief niet. Wel kan het zijn dat de energiebelasting tarieven of de netbeheerkosten wijzigen, waardoor de totaalprijs per kWh of m3 gas gedurende de looptijd van je contract iets kan veranderen.Zo ziet de energierekening eruit

Vaste leveringskosten energie

Naast de variabele leveringskosten, betaal je ook vaste leveringskosten energie. Dit wordt ook wel het vastrecht genoemd. Vaste leveringskosten zijn de vaste energiekosten die je betaalt aan je energieleverancier. Zelfs als je helemaal geen stroom of gas verbruikt. Je kunt de vaste leveringskosten voor energie zien als een soort van abonnementskosten voor het hebben van een energieaansluiting. Een energieleverancier mag de hoogte van de vaste leveringskosten zelf bepalen. De termijn waarin je leveringskosten steeds betaalt, varieert van een maand tot een kwartaal of zelfs een jaar.

Leveringskosten en de energierekening

Bijna de helft van je energierekening bestaat uit leveringskosten energie. De leveringskosten worden aan het eind van een contractjaar of bij een eindafrekening verrekend op je energierekening. Benieuwd naar alle energiekosten op jouw energierekening? In een ander artikel leggen we uit hoe jouw energierekening is opgebouwd.

Dynamische leveringskosten energie

Bij een dynamisch energiecontract veranderen jouw variabele leveringkosten voor stroom elk uur en voor gas elke dag (om 6.00 uur). De energiebelasting en netbeheerkosten zijn bij een dynamisch energiecontract hetzelfde als bij een vast of variabel energiecontract

Vaste leveringskosten vergelijken

Leveringkosten energie vergelijken kan slim zijn. De leveringstarieven voor energie verschillen per energieleverancier. De vaste leveringskosten en de kale leveringkosten voor stroom en gas worden door jouw energieleverancier bepaald. Een energieleverancier heeft geen invloed op de netbeheerkosten en energiebelasting. Die worden bepaald door de netbeheerders en de overheid. Door de leveringskosten te vergelijken kun je kijken of je minder voor stroom en gas gaat betalen als je gaat overstappen naar een andere energieleverancier.

Leveringskosten Pure Energie

Benieuwd hoeveel je bij Pure Energie voor stroom en gas betaalt? Vul dan zelf je verbruik in en bereken je termijnbedrag via onze rekentool. Zo weet je precies waar je aan toe bent en of je voordeliger uit bent als je nu overstapt naar groene stroom.

Kies je contract Kies je contract
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer