Je energierekening bestaat voor een groot deel uit leveringskosten. Deze bestaan uit een variabele leveringskosten en vaste leveringskosten. Benieuwd wat die vaste leveringskosten voor energie precies inhouden en waarom je deze moet betalen? Onze specialisten vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten over de leveringskosten van energie.
Vaste leveringskosten stroom
Vaste leveringskosten zijn de vaste kosten die je betaalt aan je energieleverancier. Zelfs als je helemaal geen stroom of gas verbruikt. Voorheen werd dit ook wel vastrecht genoemd. Vaste leveringskosten voor energie zijn een soort van abonnementskosten voor het hebben van een energieaansluiting. Een energieleverancier mag de hoogte van de vaste leveringskosten zelf bepalen. De termijn waarin je leveringskosten steeds betaalt, varieert van een maand tot een kwartaal of zelfs een jaar.
Variabele leveringskosten energie
Naast vaste leveringskosten voor energie, heb je ook nog variabele leveringskosten. Dit zijn de kosten die je betaalt voor de energie die je daadwerkelijk verbruikt en deze worden dus per 1 kWh of m³ afgerekend. Variabele leveringskosten kun je wel vastzetten voor een bepaalde periode. Zo weet je zeker wat je per kWh of m³ betaalt. Doe je dat niet? Dan kan de prijs twee keer per jaar wijzigen. Meestal is dat op 1 januari en op 1 juli.
Regiotoeslag gas
Bij de variabele leveringskosten voor energie hoort ook een extra toeslag voor gas. Dit is de zogenaamde regiotoeslag. Voorheen had het alles te maken met de afstand die het gas moest overbruggen om bij je woning te komen. Sinds 1 juli 2020 zijn die kosten regio-onafhankelijk en geldt er één gasprijs per m³, afhankelijk van het gekozen energiecontract.
Vaste leveringskosten energie te hoog?
Wat er in de variabele leveringskosten voor energie is opgenomen is vaak duidelijk. Maar wat er precies bij de vaste leveringskosten hoort, verschilt per leverancier. Goed om te weten is dat ogenschijnlijk lage vaste leveringskosten vaak gecompenseerd worden met een hogere prijs per verbruikte kWh of m³.
Toch kan het gebeuren dat je jouw vaste leveringskosten voor energie te hoog vindt. Bijvoorbeeld omdat je relatief weinig stroom of gas verbruikt. In dat geval raden wij aan om de prijzen van verschillende energieleveranciers eens te vergelijken. In veel gevallen ben je voordeliger uit als je overstapt naar groene energie. Wil jij weten of dit voor jou ook het geval is? Bereken dan snel je tarief via onze website.