Wat is een termijnbedrag?

Termijnbedrag Energie.

Het termijnbedrag energie is een maandelijks voorschot dat je betaalt voor energie. Je betaalt altijd maandelijks het vaste termijnbedrag aan jouw energieleverancier. Het maakt dus niet uit hoeveel stroom en gas je die maand verbruikt, want aan het eind van een contractjaar wordt berekend hoeveel energie je hebt verbruikt. Het termijnbedrag is dus een voorschot op je energierekening.

Termijnbedrag berekenen

Een termijnbedrag berekenen hoef je gelukkig niet zelf te doen. Dat doen wij voor je! Je termijnbedrag is gebaseerd op je energieverbruik van het afgelopen jaar. Zodra je een jaarafrekening ontvangt, wordt ook je termijnbedrag voor het volgende contractjaar opnieuw berekend. Dit doen we op basis van de nieuwe verbruiksgegevens van jouw woning en de actuele energietarieven.

Het kan dus zijn dat je termijnbedrag wordt verhoogd. Bijvoorbeeld als na één contractjaar blijkt dat je energietarief en/of je energieverbruik is gestegen. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je termijnbedrag lager wordt. Bijvoorbeeld omdat de energieprijzen zijn gedaald of omdat je energiebesparende maatregelen hebt getroffen. Je termijnbedrag berekenen we dus jaarlijks, maar in de volgende situaties kan je termijnbedrag ook veranderen.

Je stapt over van energieleverancier

Wanneer je een energiecontract afsluit bij een energieleverancier baseren we je termijnbedrag op het verbruik dat we doorkrijgen van je netbeheerder. Je kunt tussendoor altijd je termijnbedrag wijzigen als blijkt dat jouw verbruik niet past bij je termijnbedrag.

Onze adviseurs kunnen het historische verbruik van een woning van de afgelopen 3 jaar inzien. Het termijnbedrag wordt dan berekend op basis van het historische verbruik van je woning. 

Termijnbedrag verhuizing

Bij een verhuizing berekenen we je termijnbedrag energie op basis van het verbruik van de vorige bewoner. Je verbruik wordt grotendeels bepaald door het type woning waarin je woont, maar ook door het aantal bewoners. Het kan dus zijn dat je jouw termijnbedrag tussendoor kunt aanpassen als blijkt dat je verbruik niet overeenkomt met de vorige bewoners.

Termijnbedrag nieuwbouwwoning

Verhuis je naar een nieuwbouwwoning? Dan kijken we niet naar het historische verbruik, maar naar de type woning en de grootte van een huishouden. Zo kunnen we een realistische schatting maken van jouw gemiddelde energieverbruik en op basis daarvan het termijnbedrag vaststellen.

Waarom een termijnbedrag?

Een vast termijnbedrag zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent en hoeveel je per maand voor energie moet betalen. Om te voorkomen dat je aan het eind van een contractjaar in één keer alle verbruikte energie moet betalen, bestaat de term termijnbedrag. Je energieverbruik is niet alle maanden in het jaar hetzelfde. In de zomermaanden verbruik je ongetwijfeld minder energie dan in de wintermaanden. Je termijnbedrag wordt berekend op basis van je gemiddelde jaarverbruik en niet per seizoen. Dat zou betekenen dat je in de winter veel meer voor energie betaalt dan in de zomer. Met een maandelijks termijnbedrag weet je waar je aan toe bent en worden grote verschillen in de maandelijkse kosten voorkomen.

Verdeling energieverbruik in Nederland

Verdeling energieverbruik in Nederland

Termijnbedrag aanpassen

Voor het opstellen van de jaarafrekening wordt het werkelijke energieverbruik vergeleken met het van tevoren geschatte verbruik. Het kan zijn dat je teveel of te weinig hebt betaald. Je ontvangt of betaalt dat verschil bij de eind- of jaarafrekening. Wanneer je denkt dat je maandelijks structureel teveel of te weinig betaalt, is het slim om je vaste termijnbedrag aan te passen. Huidige klanten kunnen het vaste termijnbedrag eenvoudig aanpassen via Mijn Pure Energie of onze Pure Energie App.

 

Termijnbedrag aaanpassen

Tussentijdse tariefswijziging energie

In verband met de sterk fluctuerende marktomstandigheden, kan het voorkomen dat een energieleverancier het variabele energietarief tussentijds moet wijzigen. Dit kan betekenen dat je tarief omlaag of omhoog gaat. Variabele klanten ontvangen altijd minimaal 30 dagen van tevoren een bericht over een eventuele wijziging.

Het kan zijn dat door een tussentijdse variabele tariefwijziging je termijnbedrag niet meer past bij je actuele energieverbruik en energietarieven. In dat geval ontvang je van ons een persoonlijk advies om je termijnbedrag aan te passen. Ook kan het zijn dat jouw energieleverancier zelf jouw termijnbedrag wijzigt. Indien dat het geval is ontvang je natuurlijk ruim van tevoren hierover bericht. Zo proberen we onverwachte hoge kosten op een later moment zoveel mogelijk te voorkomen.

Termijnbedrag bij Pure Energie

Wil je overstappen naar groene energie en ben je benieuwd wat jouw termijnbedrag bij Pure Energie is? Maak dan op basis van je energieverbruik een berekening via onze website.

Bereken je termijnbedrag Bereken je termijnbedrag
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer