pexels karolina grabowska 43863262

Wat is een termijnbedrag?

Het termijnbedrag is het bedrag dat je maandelijks betaalt aan je energieleverancier. We noemen dit bedrag ook wel het voorschotbedrag. Je betaalt altijd maandelijks het vaste termijnbedrag, ongeacht de hoeveelheid stroom en gas die je verbruikt. Het termijnbedrag kun je zien als een voorschot dat je betaalt op je energierekening. Pas aan het einde van een contractjaar wordt het termijnbedrag verrekend met de daadwerkelijk gemaakte kosten.

Termijnbedrag berekenen

Je hoeft het termijnbedrag niet zelf te berekenen. Dat doen wij voor je! Onze adviseurs kunnen het historische verbruik van een woning van de afgelopen 3 jaar inzien. Het termijnbedrag wordt dan berekend op basis van het historische verbruik van je woning. Verhuis je naar een nieuwbouwwoning? Dan kijken we niet naar het historische verbruik, maar naar de type woning en de grootte van een huishouden. Zo kunnen we een realistische schatting maken van jouw verbruik en op basis daarvan het termijnbedrag bepalen. Ook wordt elk jaar bij de jaarafrekening je termijnbedrag opnieuw berekend. Omdat er dan nieuwe verbruiksgegevens bekend zijn wordt het historische verbruik bijgewerkt. Op basis daarvan wordt een nieuw termijnbedrag berekend.

leverings- en netbeheerkosten

Het termijnbedrag is een optelsom van verschillende kosten. Je betaalt als klant vaste leveringskosten aan een energieleverancier naar keuze. Verder betaal je nog netbeheerkosten aan de netbeheerder. Dit wordt allemaal via het termijnbedrag in rekening gebracht. Jij hoeft alleen maar een leverancier te kiezen en verder hoef je niets te doen. 

Waarom een vast termijnbedrag?

Een vast termijnbedrag zorgt ervoor dat je als klant weet waar je aan toe bent. De jaarlijkse energiekosten per huishouden zijn gemiddeld € 3.000,- tot € 5.000 euro per jaar. Dit bedrag willen klanten niet graag in één keer betalen. Je energieverbruik is niet het hele jaar door hetzelfde. In de zomermaanden verbruik je ongetwijfeld minder energie dan in de wintermaanden. Over dit gemiddelde wordt een vast termijnbedrag bepaald. Op deze manier blijft het in bedrag gelijk en worden grote verschillen in de maandelijkse kosten voorkomen.

Controleer je termijnbedrag

De huidige ontwikkelingen in Oekraïne hebben grote invloed op de energiemarkt. Veel huishoudens krijgen te maken met een energierekening die een stuk hoger is en het is bij veel energieleveranciers niet mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten. Hierdoor hebben veel huishoudens op dit moment een variabel energiecontract. De variabele tarieven wijzigen doorgaans twee keer per jaar. Het kan zijn dat na zo'n wijziging jouw termijnbedrag niet meer past bij jouw actuele verbruik en de huidige, hogere energietarieven. Daarom is het slim om regelmatig te controleren of jouw termijnbedrag nog past bij jouw verbruik. Door tijdig je termijnbedrag bij te stellen, voorkom je een onverwachte hoge afrekening op een later moment.

Termijnbedrag aanpassen

Voor het opstellen van de jaarafrekening wordt het werkelijke energieverbruik vergeleken met het van te voren geschatte verbruik. Het kan zijn dat je teveel of te weinig hebt betaald. Je ontvangt of betaalt dat verschil bij de eind- of jaarafrekening. Wanneer je denkt dat je structureel meer of minder energie verbruikt, is het slim om je vaste termijnbedrag aan te passen. Huidige klanten kunnen het vaste termijnbedrag eenvoudig aanpassen via Mijn Pure Energie of onze Pure Energie App.

In de video laten we je zien hoe eenvoudig je het termijnbedrag kunt aanpassen.

Vast termijnbedrag bij Pure Energie

Wil je overstappen en ben je benieuwd wat jouw termijnbedrag is? Je kunt op basis van je huidige verbruik een geschat maandtarief berekenen via onze website. Door regelmatig je energieverbruik te bekijken, weet je zeker of jouw vaste termijnbedrag overeenkomt met jouw verbruik. Je termijnbedrag verlagen kan bij ons met maximaal 20%. Wij hopen zo te voorkomen dat je als klant structureel te weinig betaalt. Zo kom je aan het eind van je contractjaar niet voor verassingen te staan. 

Mijn termijnbedrag berekenen

Laatst bijgewerkt op 15 april 2022.