Header Netbeheerders Pure Energie

Wie is mijn netbeheerder?

Aansluiting wijzigen, verwijderen of aanvragen

Wil je een energieaansluiting wijzigen, verwijderen of aanvragen? Dan heb je jouw netbeheerder nodig. Wil jij weten wie jouw netbeheerder is? Lees dan de tips op deze pagina en ontdek het antwoord. 

Zo ontdek je wie jouw netbeheerder is

Wie je netbeheerder is wordt bepaald op basis van jouw woonplaats. Anders dan bij een energieleverancier, kun je niet zelf kiezen wie je netbeheerder is en kun je ook niet overstappen van netbeheerder. Dat komt door de simpele reden dat het energienet nou eenmaal vast ligt. Wil je weten wie je netbeheerder is, dan kun je jouw postcode en huisnummer invullen op www.mijnaansluiting.nl. Met één klik op de knop ‘toon netbeheerders’ ontdek je wie het netwerk in jouw regio beheert.

Alle netbeheerders in Nederland op een rij

Nederland telt in totaal zeven netbeheerders als het gaat om gas en elektriciteit. Iedere netbeheerder heeft zijn eigen regio. Meestal heb je dezelfde netbeheerder voor zowel gas- als elektriciteit. Bekijk de afbeelding hieronder van de netbeheerders voor gas in jouw regio.

Netbeheerders gas

De afbakening van de regio voor het gas- en elektriciteitsnet kan iets variëren. Hierdoor komt het ook wel eens voor dat je met twee verschillende netbeheerders te maken hebt. Bekijk hieronder de afbeelding van de netbeheerders voor elektriciteit in jouw regio. 

Netbeheerders elektriciteit

Wat doet mijn netbeheerder?

Een netbeheerder zorgt voor veilig en continu transport van gas en elektriciteit. Daarnaast is de netbeheerder ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de uitbreiding van het energienet, inclusief de aansluitingen op het energienet. Netbeheerders krijgen de komende jaren ook een steeds belangrijkere rol in de ontwikkeling van duurzame energie. Daarnaast zijn netbeheerders al enkele jaren bezig met de uitrol van slimme meters.

Wat zijn netbeheerkosten?

Netbeheerkosten zijn de kosten die de netbeheerder in rekening brengt voor het transport van energie naar jouw adres. De hoogte van deze kosten variëren per netbeheerder en per type aansluiting. De netbeheerkosten van jouw netbeheerder zijn bekend bij je energieleverancier en kun je niet zelf bepalen. Je betaalt bij iedere energieleverancier dezelfde netbeheerkosten. De energieleverancier heeft geen invloed op de prijs van de netbeheerkosten.

 Lees meer kennisbank artikelen