Wat kost 1 kWh stroom?

Prijs per kWh in 2022
Prijs per 1kwh

De prijs per 1 kWh stroom verschillen per energieleverancier. Om te begrijpen waar het totaalbedrag op je energierekening vandaan komt, moet je allereerst weten wat 1 kWh stroom kost. Grote kans dat je nooit stil stond bij wat de stroomprijs was. Nu de prijs per kWh stijgt, is het interesssant om te kijken naar de kosten per 1 kWh. In januari 2023 is er een gemiddelde prijs van €0,73 per kWh gemeten. Het aantal kWh dat jij over de in rekening gebrachte periode hebt verbruikt, wordt op je factuur vermenigvuldigd met de prijs voor 1 kWh stroom.

Wat is een kWh?

De afkorting kWh staat voor kilowattuur en dit is de eenheid waarin we energie aanduiden. Op vrijwel ieder elektrisch apparaat staat hoeveel watt het verbruikt. 1000 watt is 1 kilowatt. Als een apparaat gedurende een uur 1 kilowatt vermogen verbruikt, heb je 1 kWh aan energie verbruikt. Als op een apparaat 1000 watt staat, verbruikt het dus 1 kWh als je hem een uur op dat vermogen laat draaien. Als een apparaat een vermogen verbruikt van 400 Watt, is het energieverbruik na twee uur 0,8 kWh. Om je een idee te geven: met 1 kWh kun je wel tien keer 1 liter water koken in de waterkoker.

Prijs per kWh in 2022

De prijs per 1 kWh in Nederland verschilt per energieleverancier. Op dit moment kost een kWh stroom gemiddeld € 0,73 euro (oktober 2022) inclusief belastingen en btw. Door de onzekerheid op de energiemarkt is de prijs per 1 kWh erg veranderbaar. Bekijk onze groene stroom tarieven voor de actuele prijs per kWh op onze website.

ElectriciteitGrafiekGroot

Stroomprijzen 2022

Prijs per kWh in 2023

Vanaf 1 januari geldt een prijsplafond voor energie. Dit heeft ook invloed op de stroomprijs per 1 kWh. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor stroom wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh. Je betaalt in 2023 dus alleen je actuele leveringstarief per kWh en m³ voor je stroom- en gasverbruik boven het energieplafond. 

Opbouw prijs per kWh

De prijs die je betaalt per 1 kWh kun je terugvinden op je energierekening. De stroomprijs op jouw energierekening is een optelsom van verschillende kostenposten. Een kilowattuur is opgebouwd uit kale leveringskosten, vaste leveringskosten, de btw op energie en andere overheidsheffingen zoals Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) en Energiebelasting. Al die kosten lijken heel ingewikkeld, maar gelukkig valt dat best mee. In een ander artikel leggen we uit hoe je energierekening is opgebouwd.

Enkel en dubbeltarief per kWh

Bij Pure Energie kun je kiezen tussen een enkeltarief en een dubbeltarief. Bij een enkeltarief betaal je de hele dag hetzelfde tarief voor 1 kWh stroom. Maar wanneer je beschikt over een elektriciteitsmeter met twee telwerken, kun je ook kiezen voor een dubbeltarief. In dat geval betaal je een lager stroomtarief tijdens de daluren dan tijdens de piekuren. Het normaal- en daltarief is in heel Nederland van toepassing met uitzondering van Noord-Brabant en Limburg. Het daltarief geldt op werkdagen van 23:00 uur tot 07:00 uur, in het weekend en op nationale feestdagen. Het normaaltarief geldt op werkdagen van 07:00 tot 23:00 uur. Limburg en Noord-Brabant zijn een uitzondering. Hier geldt het daltarief van 21:00 tot 07:00 uur.

Gemiddeld energieverbruik

Nu je weet wat 1 kWh aan stroom kost, kun je makkelijk controleren wat jouw totale energiekosten op jaarbasis zijn. Via je energiemeter kun je nagaan hoeveel kWh je precies verbruikt. Ter vergelijking: het gemiddelde energieverbruik van een Nederlands huishouden ligt op 3.500 kWh per jaar. Zit je daar ver boven? Dan is het verstandig om wat zuiniger om te gaan met elektriciteit. Met onze tips kun je al snel bezuinigen. Bijvoorbeeld door energieslurpers te vervangen. Zo bespaar je op je eigen uitgaven en belast je het milieu niet meer dan nodig.

Prijs per kWh bij Pure Energie

Door de veranderlijke energiemarkt is het erg moeilijk om tegen acceptabele risico’s energie in te kopen voor onze klanten. Om deze reden hebben we tijdelijk alleen variabel aanbod. Deze tarieven kunnen dagelijks wijzigen.

Bekijk tarieven Bekijk tarieven
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer