• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% Groene stroom uit Nederland

Wat kost 1 kWh: stroomprijs 2024

Prijs per kWh

De energieprijs per kWh stroom verschilt per huishouden en is afhankelijk van je energiecontract. In juni 2024 is er een gemiddelde prijs van € 0,27 per kWh gemeten inclusief btw en Energiebelasting. Het aantal kWh dat jij over de in rekening gebrachte periode hebt verbruikt, wordt op je factuur vermenigvuldigd met de prijs voor 1 kWh stroom.

Wat is een kWh?

De afkorting ‘kWh’ staat voor ‘kilowattuur’. De stroomeenheid ‘kWh’ wordt gebruikt om ons energieverbruik uit te drukken. Bijvoorbeeld je stroomverbruik in kWh per jaar. Het verbruik van apparaten drukken we uit in ‘watt’, maar omdat rekenen met watt op kan lopen tot getallen in de duizenden, maken we in de praktijk ook vaak gebruik van kilowatt, oftewel kW. Een apparaat met een vermogen van 640 watt (0,64 kilowatt) verbruikt 0,64 kilowattuur (kWh) als het apparaat een uur lang wordt gebruikt.

Wat kost 1 kWh in 2024?

Hoeveel kost 1 kWh? Op dit moment is de actuele stroomprijs gemiddeld € 0,27 per kWh (juni 2024). De stroomprijs is inmiddels al een tijdje stabiel. In augustus 2023 lag de stroomprijs nog ruim boven de € 0,40. Hoeveel jij per kWh betaalt, is afhankelijk van jouw energiecontract en jouw energieleverancier. 

Ontwikkeling stroomprijs 2024

Bij Pure Energie houden we de ontwikkeling van de energieprijzen en dus ook de ontwikkeling van de stroomprijs nauwlettend in de gaten, zodat we onze energieklanten een zo scherp mogelijk aanbod kunnen doen. De stroomprijs wordt beïnvloed door verschillende factoren. Door de hoge stroomprijzen zijn huishoudens minder stroom gaan gebruiken, waardoor er een groot stroomaanbod is. Hierdoor was er de afgelopen periode een dalende trend te zien.

ElectriciteitGrafiekGroot
Grafiek ontwikkeling Nederlandse stroomprijzen

Verwachting stroomprijs 2024

We snappen dat je wilt weten hoe de stroomprijs zich gaat ontwikkelen in 2024. De verwachting van de energieprijzen is dat de prijzen rond de huidige prijsniveaus blijven schommelen. Omdat de stroomprijs sterk wordt beïnvloed door de gasprijs zal deze de komende periode waarschijnlijk ook niet hard stijgen. 

Wat kost 1 kWh bij Pure Energie

Met je keuze voor Pure Energie kies je voor 100% groene stroom uit Nederland. Bekijk onze actuele groene stroomprijzen. Deze tarieven kunnen dagelijks wijzigen.

Bekijk tarieven Bekijk tarieven

De kWh prijs voor stroom

De prijs per 1 kWh die jij betaalt, kun je terugvinden op je energierekening of de app van je energieleverancier. De stroomprijs op jouw energierekening is een optelsom van verschillende kostenposten. Een kWh is opgebouwd uit kale leveringskosten, vaste leveringskosten, de btw op energie en overheidsheffingen zoals Energiebelasting. Al die kosten lijken heel ingewikkeld, maar gelukkig valt dat best mee. In een ander artikel leggen we uit hoe je energierekening is opgebouwd.

Enkel en dubbeltarief per kWh

Bij Pure Energie kun je kiezen tussen een enkeltarief en een dubbeltarief. Bij een enkeltarief betaal je de hele dag hetzelfde tarief voor 1 kWh stroom. Maar wanneer je beschikt over een elektriciteitsmeter met twee telwerken, kun je ook kiezen voor een dubbeltarief. In dat geval betaal je een lager stroomtarief tijdens de daluren dan tijdens de piekuren. Het normaal- en daltarief is in heel Nederland van toepassing met uitzondering van Noord-Brabant en Limburg. Het daltarief geldt op werkdagen van 23:00 uur tot 07:00 uur, in het weekend en op nationale feestdagen. Het normaaltarief geldt op werkdagen van 07:00 tot 23:00 uur. Limburg en Noord-Brabant zijn een uitzondering. Hier geldt het daltarief van 21:00 tot 07:00 uur.

Hoeveel kWh per dag?

In een andere blog geven we je precies aan wat het gemiddeld energieverbruik van een huishouden per dag en per jaar is:

Stroom bespaartips

Met kleine aanpassingen kun je al snel veel stroom besparen. Ga aan de slag met onze bespaartips en bespaar direct. 

Bekijk bespaartips Bekijk bespaartips
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer