Stroomprijs: wat kost 1 kWh stroom?

Prijs per kWh in 2023
ElectriciteitGrafiekGroot

De prijs per 1 kWh stroom verschilt per energieleverancier. Om te begrijpen waar het totaalbedrag op je energierekening vandaan komt, moet je allereerst weten wat 1 kWh stroom kost. Grote kans dat je nooit stil stond bij wat de stroomprijs was. Juist nu de stroomprijzen weer dalen, is het interessant om te kijken naar de kosten per 1 kWh stroom. In mei 2023 is er een gemiddelde prijs van €0,22 per kWh gemeten (exclusief energiebelasting). Het aantal kWh dat jij over de in rekening gebrachte periode hebt verbruikt, wordt op je factuur vermenigvuldigd met de prijs voor 1 kWh stroom.

Stroomprijs per kWh in 2023

Vanaf 1 januari geldt een prijsplafond voor energie. Dit heeft ook invloed op de stroomprijs per 1 kWh. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor stroom wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh. Je betaalt in 2023 dus alleen je actuele leveringstarief per kWh en m³ voor je stroom- en gasverbruik boven het energieplafond.  Bij Pure Energie houden we de ontwikkeling van de energieprijzen nauwlettend in de gaten, zodat we onze energieklanten een zo scherp mogelijk aanbod kunnen doen.

Prijs per kWh bij Pure Energie

Met je keuze voor Pure Energie kies je voor 100% groen stroom uit Nederland. Bekijk onze actuele groene stroomtarieven. Deze tarieven kunnen dagelijks wijzigen.

Bekijk tarieven Bekijk tarieven

Stroomprijs per kWh in 2022

De stroomprijs per kWh in 2022 schommelde enorm. Na de pandemie kwam de wereldwijde economie weer langzaam op stoom. Dat leidde tot een grotere energievraag waaraan niet zo snel kon worden voldaan. De oorlog in Oekraïne zette de energiemarkt on het voorjaar van 2022 verder op zijn kop, waardoor de energieprijzen verder stegen. Door meerdere ontwikkelingen bleef het in 2022 erg onzeker op de energiemarkt. Op het hoogtepunt steeg de marktprijs voor stroom zelfs tot boven de € 800,- per MWh.

Wat is een kWh?

De afkorting kWh staat voor kilowattuur en dit is de eenheid waarin we energie aanduiden. Op vrijwel ieder elektrisch apparaat staat hoeveel watt het verbruikt. 1000 watt is 1 kilowatt. Als een apparaat gedurende een uur 1 kilowatt vermogen verbruikt, heb je 1 kWh aan energie verbruikt. Als op een apparaat 1000 watt staat, verbruikt het dus 1 kWh als je hem een uur op dat vermogen laat draaien. Als een apparaat een vermogen verbruikt van 400 Watt, is het energieverbruik na twee uur 0,8 kWh. Om je een idee te geven: met 1 kWh kun je wel tien keer 1 liter water koken in de waterkoker.

Opbouw prijs per kWh

De prijs die je betaalt per 1 kWh kun je terugvinden op je energierekening. De stroomprijs op jouw energierekening is een optelsom van verschillende kostenposten. Een kilowattuur is opgebouwd uit kale leveringskosten, vaste leveringskosten, de btw op energie en andere overheidsheffingen zoals Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) en Energiebelasting. Al die kosten lijken heel ingewikkeld, maar gelukkig valt dat best mee. In een ander artikel leggen we uit hoe je energierekening is opgebouwd.

Enkel en dubbeltarief per kWh

Bij Pure Energie kun je kiezen tussen een enkeltarief en een dubbeltarief. Bij een enkeltarief betaal je de hele dag hetzelfde tarief voor 1 kWh stroom. Maar wanneer je beschikt over een elektriciteitsmeter met twee telwerken, kun je ook kiezen voor een dubbeltarief. In dat geval betaal je een lager stroomtarief tijdens de daluren dan tijdens de piekuren. Het normaal- en daltarief is in heel Nederland van toepassing met uitzondering van Noord-Brabant en Limburg. Het daltarief geldt op werkdagen van 23:00 uur tot 07:00 uur, in het weekend en op nationale feestdagen. Het normaaltarief geldt op werkdagen van 07:00 tot 23:00 uur. Limburg en Noord-Brabant zijn een uitzondering. Hier geldt het daltarief van 21:00 tot 07:00 uur.

Gemiddeld energieverbruik

Nu je de stroomprijs per 1 kWh weet, kun je makkelijk uitrekenen wat jouw totale stroomkosten per jaar zijn. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 2.500 kWh stroom per jaar. Is jouw stroomverbruik een stuk hoger? Grote kans dat jij met kleine aanpassingen snel kunt energie besparen. Zo bespaar je op je eigen stroomkosten en draag je ook nog eens bij aan een beter milieu.

Stroom bespaartips

Met kleine aanpassingen kun je al snel veel stroom besparen. Ga aan de slag met onze bespaartips en bespaar direct. 

Bekijk bespaartips Bekijk bespaartips
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer