Header - Wat kost elektrisch rijden aan stroom

Wat kost elektrisch rijden aan stroom?

Steeds meer mensen investeren in een elektrische auto. Voordat je de overstap naar elektrisch rijden maakt, wil je graag weten wat de kosten aan stroom zijn. In hoeverre ben je met een elektrische auto écht goedkoper uit dan met een auto die rijdt op benzine of diesel? Wij, als ambassadeur van groene stroom, hebben het voor je uitgezocht. Lees snel verder om er achter te komen wat elektrisch rijden kost en wat de voordelen zijn.

Verbruik van een elektrische auto

De kosten voor het rijden met een elektrische auto zijn afhankelijk van het verbruik van een auto. Het gemiddelde verbruik van elektrische auto’s wordt aangegeven in het aantal kilowattuur per 100 kilometer. Een middenklasse elektrische auto verbruikt volgens de ANWB ongeveer 17 kWh stroom per 100 gereden kilometers. Net als bij benzine en dieselauto’s geldt ook bij elektrische auto’s dat een grotere en zwaardere auto meer verbruikt dan een kleine, lichte auto.

Kosten stroom elektrische auto

Het opladen van een elektrische auto gebeurt vooral thuis, op kantoor of op straat. De gemiddelde prijs per kWh verschilt per oplaadpunt. Je elektrische auto thuis opladen aan een eigen laadpaal is het goedkoopst. Je betaalt dan hetzelfde stroomtarief dat je betaalt voor de stroom die je in huis verbruikt. Dat is zo'n €0,23 euro per kWh. Voor de stroom van een publieke laadpaal betaal je iets meer, gemiddeld €0,35 euro per kWh. Het duurste is een Fastned snellaadstation. Deze zie je veel langs de snelweg. Hier betaal je gemiddeld €0,66 euro per kWh. Dit komt vooral door de kostbare en speciale techniek die nodig is voor deze laadpalen voor thuis (bron: Mileucentraal).

Gemiddelde energiekosten per kilometer

Ben je van plan om thuis een laadpaal te plaatsen? Dan wordt het mogelijk om je elektrische auto op te laden voor hetzelfde stroomtarief als dat je betaalt voor de stroom in huis. Om de precieze prijs van thuisladen vast te stellen, wordt er ook gekeken naar onderhoud van de laadpaal. Daarom wordt er niet gekeken naar de prijs per kWh, maar naar de kosten per kilometer. Onderstaand voorbeeld geeft weer hoeveel je betaalt per kilometer. Hierbij gaan we uit van het stoomtarief van € 0,23 euro per kWh en een middenklasse elektrische auto die 100 kilometer rijdt op 17 kWh.

Thuis opladen € 0,039/km
Openbare laadpaal € 0,059/km
Snelladen € 0,112/km

Vergelijking met benzine of diesel

Om een goede vergelijking te kunnen maken, is het handig om te weten hoe deze cijfers zich verhouden tot benzine- en dieselauto’s. Een gemiddelde benzineauto rijdt ongeveer 14 kilometer met 1 liter brandstof. In 2019 kostte 1 liter benzine ongeveer € 1,76 euro. Een gemiddelde dieselauto kan ongeveer 20 kilometer rijden met 1 liter diesel. Diesel kostte in 2019 gemiddeld € 1,45 euro. Onderstaand de kosten per kilometer voor benzine- en dieselauto's.

Benzine €0,125/km
Diesel €0,073/km

Klimaatbewust rijden

Met een elektrische auto rijd je schoner, stiller en klimaatbewust. Volgens Milieucentraal is de gemiddelde CO2-uitstoot van een elektrische auto gemiddeld 40% lager dan die van een benzine- of dieselauto. Als je een elektrische auto oplaadt met stroom uit het stopcontact, stoot je 900 kilo CO2 uit per gereden 11.600 km. Als je een elektrische auto oplaadt met stroom van eigen zonnepanelen, is de uitstoot zelfs 0. Over het algemeen zijn elektrische auto's in aanschaf duurder dan auto's op brandstof. Toch betaal je als eigenaar van een middenklasse elektrische auto tot 2025 geen wegenbelasting en je ontvangt als eigenaar subsidie.

Opladen met groene energie

Elektrisch rijden heeft meerdere voordelen. De aanschaf van een elektrische auto is meestal duurder, maar daarentegen betaal je minder per kilometer en je hebt recht op subsidie. Bovendien is elektrisch rijden beter voor het klimaat. Wil je naast de voordelen voor je portemonnee ook een bijdrage leveren aan een beter klimaat? Laad dan je elektrische auto op met groene stroom van het elektriciteitsnet of met stroom opgewekt uit eigen zonnepanelen. Steeds meer stroom van het net is groen en dat pakt in vergelijking nóg gunstiger uit voor de elektrische auto. Heb je een elektrische auto, maar nog geen groene stroom thuis? Dan is het tijd om over te stappen. Bereken eenvoudig je energiepakket en stap over. Wij regelen de rest.

Start berekening