• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% Groene stroom uit Nederland

Wat kost elektrisch rijden?

Elektrische auto thuis opladen

Steeds meer mensen investeren in een elektrische auto. Voordat je de overstap naar elektrisch rijden maakt, wil je graag weten wat de kosten aan groene stroom zijn. In hoeverre ben je met een elektrische auto écht goedkoper uit dan met een auto die rijdt op benzine of diesel? Wij hebben het voor je uitgezocht. Lees snel verder om er achter te komen wat elektrisch rijden kost en wat de voordelen zijn.

Hoeveel kWh verbruikt een elektrische auto?

De kosten voor het rijden met een elektrische auto zijn afhankelijk van het verbruik van een auto. Het gemiddelde verbruik van elektrische auto’s wordt aangegeven in het aantal kWh per 100 kilometer. De meeste elektrische auto's verbruiken tussen de 8 en 30 kWh per 100 kilometer. Net als bij brandstofauto's geldt ook bij elektrische auto’s dat een grotere en zwaardere auto meer verbruikt dan een kleine, lichte auto. Het gaat hierbij dus om het gemiddelde verbruik van een elektrische auto.

Kosten stroom elektrische auto

Het opladen van een elektrische auto kan op verschillende manieren en plekken: thuis opladen, opladen aan een openbare laadpaal en snelladen. De gemiddelde prijs per kWh verschilt dus per oplaadpunt en locatie. 

Thuis opladen
Als je thuis je elektrische auto op wilt laden, betaal je hetzelfde stroomtarief dat je betaalt voor de stroom die je in huis verbruikt. Je betaalt in beide gevallen de kilowattuurprijs van je eigen energieleverancier. Het tarief daarvan verschilt per leverancier en type contract dat je afsluit. Onze actuele groene stroom tarieven vind je op onze website. Je kunt helemaal voordelig laden, als je jouw elektrische auto oplaadt met stroom rechtstreeks vanaf jouw zonnepanelen. 

Openbare laadpaal
In principe kun je een elektrische auto bij elk openbaar laadpunt opladen als je een laadpas hebt. Wanneer je een elektrische auto oplaadt bij een openbare laadpaal betaal je vaak meer per kWh. De prijzen voor openbare laadpalen variëren van € 0,30 tot € 0,60 per kWh.

Openbare snelladers
Je kunt ook je auto opladen bij openbare snelladers. Dit zijn laadpalen waarmee je je auto extra snel kunt opladen. Je auto wordt dan sneller opgeladen, maar je betaalt al snel tussen de € 0,40 en € 0,90 per kWh. Net als bij openbare laadpalen, kan dit tarief verschillen per laadpaal. Bovendien kunnen er bijkomende kosten gerekend worden via de laadpas aanbieder. 

Gemiddelde energiekosten per kilometer

Ben je van plan om thuis een laadpaal te plaatsen? Dan wordt het mogelijk om je elektrische auto op te laden voor hetzelfde stroomtarief als dat je betaalt voor de stroom in huis. Om de precieze prijs van thuisladen vast te stellen, wordt er ook gekeken naar onderhoud van de laadpaal. Daarom wordt er niet gekeken naar de prijs per kWh, maar naar de kosten per kilometer. Onderstaand voorbeeld geeft weer hoeveel je betaalt per kilometer. Hierbij gaan we uit van een stoomtarief van € 0,26 euro per kWh inclusief btwStroomprijs mei 2024 en een middenklasse elektrische auto die 100 kilometer rijdt op 15 kWh.

Thuis opladen € 0,039 / km
Openbare laadpaal € 0,045 - € 0,09 / km
Snelladen € 0,06 - € 0,135 / km

 

Om een goede vergelijking te kunnen maken, is het handig om te weten hoe deze kosten voor stroom van een elektrische auto zich verhouden tot de kosten voor brandstofauto’s. Een gemiddelde benzineauto rijdt ongeveer 14 kilometer met 1 liter brandstof. In april 2024 kost 1 liter benzine ongeveer € 2,02 euro. Een gemiddelde dieselauto kan ongeveer 15 kilometer rijden met 1 liter diesel. Diesel kost in april 2024 zo’n € 1,95 euro. Onderstaand de kosten per kilometer voor benzine- en dieselauto's.

Benzine €0,28 / km
Diesel €0,29 / km

 

Wat kost elektrisch rijden per kilometer

Nu je weet wat elektrisch rijden per km kost, kun je ook gemakkelijk uitrekenen wat elektrisch rijden per 100 km kost. Zo kost elektrisch rijden € 3,90 euro per 100 km als je jouw auto thuis oplaadt, tussen de € 4,50 en € 9 per 100 km als je een openbare laadpaal gebruikt en tussen de € 6 en € 13,50 per 100 km als je hem aan een snellaadpaal koppelt. Een ritje van 100 km met een benzineauto kost gemiddeld € 14,42 en met een dieselauto € 13 euro. Zo zie je in één oogopslag dat elektrisch rijden met een laadpaal aan huis of een openbare laadpaal goedkoper is.

Voordelen van elektrisch rijden

Als je kijkt naar de aanschafwaarde van elektrische auto's ten opzichte van brandstof auto's, kun je niet direct stellen dat elektrisch rijden goedkoper is dan brandstof auto's. Vergeet niet dat je als eigenaar van een elektrische auto tot 2025 géén wegenbelasting hoeft te betalen en je ontvangt ook nog eens aantrekkelijke subsidies. Dit in tegenstelling tot brandstof auto's. Daarbij komt dat je met een elektrische auto schoner, stiller en klimaatbewust rijdt. Vergeet niet dat als jij je elektrische auto oplaad met zelf opgewekte groene stroom, je op het moment van rijden vrijwel geen CO2 uitstoot.

Opladen met groene stroom

Wil je de kosten voor het laden van je elektrische auto met een laadpaal zo laag mogelijk houden? In de meest ideale situatie laad jij je elektrische auto dan thuis op met groene stroom van het elektriciteitsnet of met stroom opgewekt uit eigen zonnepanelen. Heb je een elektrische auto, maar nog geen groene stroom thuis? Dan is het hoog tijd om over te stappen, want alleen dan ga jij écht duurzaam de weg op. Bereken eenvoudig je energiepakket en stap over. Wij regelen de rest. Ook voor meer informatie over de mogelijkheden voor de aanleg van zonnepanelen kun je bij onze specialisten terecht.

Bereken je termijnbedrag Bereken je termijnbedrag
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer