Windmolens en ijs: hoe werkt dat?
Automatische ijsdetectieWe wekken steeds meer groene stroom op met z’n allen. In de zomer voornamelijk met zonnepanelen. In het voor- en najaar zijn het de windmolens die ons voorzien van stroom. Die verdeling laten we zien in onze blog over zonnepanelen en windmolens. De weersafhankelijkheid wordt steeds kleiner, toch zijn er unieke situaties waarin het wat lastiger is voor windmolens. Bij ijsvorming op de wieken houden we de veiligheid goed in de gaten.
Het ontstaan van ijs op wieken
De combinatie van vocht en kou kunnen ervoor zorgen dat er ijsvorming op de wieken van windmolens ontstaat. Voor de windmolen zelf maakt dit technisch gezien niet zoveel uit. Maar wanneer de wieken draaien of het begint te dooien, kan dit ijs naar beneden vallen. En dat is gevaarlijk voor omgeving. Daarom houden we de verwachte weersomstandigheden goed in de gaten. Wanneer er kans is op vallend ijs, worden de windmolens preventief stilgezet; handmatig of via een automatisch ijsdetectiesysteem.
Praktijkvoorbeeld Ice Protection System
Ice Protection System is de Engelse benaming die we veel gebruiken voor zo'n systeem. Meerdere van onze windparken zijn voorzien van zo’n automatisch ijsdetectiesysteem. Hiermee worden de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid gemeten, met deze data wordt bepaald of de windmolens tijdelijk stilgezet worden. De bladen staan in dat geval in de zogenaamde ‘ijsstop’, ze draaien niet en staan een tijdje in dezelfde positie.
Veiligheid boven productiviteit
Windmolens die stilstaan wekken natuurlijk geen groene energie op. Daarom willen we ze zo snel mogelijk weer met de neus in de wind zetten, zodat de productie verder gaat. Zodra we via het ijsdetectiesysteem zien dat al het ijs van de bladen af is wordt de ‘ijsstop’ opgeheven en doen de windmolens weer waar ze voor gemaakt zijn: het opwekken van groene energie.