Zonnepanelen versus windmolens

Wat wekt meer op?

Kunnen zonnepanelen net zo veel groene stroom opwekken als een windmolen?

Pure Energie is wind- en zonne-energie uit Nederland. Samen met onze klanten werken we continu aan meer duurzaamheid in Nederland. De stroom die je als klant verbruikt, helpt ons weer om nieuwe windparken te bouwen. En wij verkopen alleen wat we zelf opwekken, dus jij weet altijd waar jouw stroom vandaan komt. Duizenden Nederlanders gingen je al voor.

Veel mensen zijn bezig met de vraag: "Moeten we nou inzetten op wind- of zonne-energie?" Windmolens wekken veel stroom op, maar er zijn mensen die ze niet mooi vinden. Zonne-energie kent minder weerstand, maar ze wekken ook een stuk minder stroom op. Je hebt er dus meer ruimte voor nodig.

Terug naar de vraag: "Kunnen we met zonnepanelen net zo veel groene stroom opwekken als met een windmolen?" In principe wel, indien je de ruimte er voor hebt.

Voorbeeld

Stel, een windmolen heeft een vermogen van 3MW. Om dit vermogen te evenaren met een zonne-installatie heb je ongeveer 3 hectare nodig (6 voetbalvelden), of 1.250 woningen met zonnepanelen op het dak.

Maar daarmee ben je er nog niet. Het vermogen staat namelijk niet gelijk aan het aantal kWh dat je uiteindelijk kan opwekken met de installatie. Windenergie is in Nederland namelijk efficiënter dan zonne-energie.

Vollast uren

Moderne windmolens draaien in Nederland 3.000 tot 3.500 vollast uren per jaar. Dat betekent dat een windmolen in Nederland gemiddeld 3.000 - 3.500 uur per jaar op vol vermogen draait. Op deze manier kunnen we inschatten hoeveel stroom een windmolen jaarlijks gaat opwekken. Ongeveer 10 miljoen kWh groene stroom.

Zonnepanelen draaien in Nederland slechts 1.000 vollast uren per jaar. 3MW * 1.000 (vollast uren) = 3 miljoen kWh groene stroom. Als je met zonnepanelen evenveel stroom wil opwekken als met een windmolen, heb je veel meer vermogen nodig.

Een zonne-installatie met een vermogen van 10 MW levert dus evenveel stroom als een windmolen met een vermogen van 3MW. Zo'n installatie heeft een omvang van 10 hectare (20 voetbalvelden) of 4.000 woningen met zonnedaken. In totaal zijn dat 40.000 zonnepanelen!

Zonnepanelen voor thuis

De meest voor de hand liggende optie is om zonnepanelen op daken te leggen. Je gebruikt dan ruimte die eigenlijk niemand gebruikt. Je gaat dus heel efficiënt om met de ruimte die je thuis hebt. Als 4.000 Nederlandse huishoudens er voor kiezen om zonnepanelen te installeren op hun dak, zouden al die zonnepanelen bij elkaar net zo veel groene stroom opwekken als de windmolen van 3 MW.

HST Web

Wil je ook zelf groene stroom opwekken met behulp van zonnepanelen? Je kan bij ons vrijblijvend een offerte aanvragen voor zonnepanelen op jouw dak. Via de Zon-check op onze website weet je binnen een paar klikken al of jouw dak geschikt is. We verkopen ook zonnepanelen aan de zakelijke markt. Bekijk de mogelijkheden via zonnepanelen voor bedrijven of vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan.

Zonnepanelen voor bedrijven

Bedrijfsdaken zijn qua oppervlakte vaak veel groter dan het dak van een normale gezinswoning. Daarom zijn deze daken erg geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Kijk bijvoorbeeld naar het project dat we bij WILDLANDS Adventure Zoo Emmen hebben gerealiseerd.

WILDLANDS Adventure Zoo Emmen

Sinds 2016 is WILDLANDS 100% CO2-neutraal. In totaal plaatsten we hier 1.905 zonnepanelen. 1.100 op de daken van het park en 805 rondom het waterbassin. Jaarlijks wekt deze installatie zo'n 427.000 kWh groene stroom op.

Zonnepanelen wildlands Emmen

Tijdens de bouw moesten we rekening houden met veel verschillende factoren. Aan de ene kant werd er gekeken naar de meest geschikte plaatsing van de panelen voor een zo hoog mogelijke energieopbrengst. Aan de nadere kant moesten we rekening houden met de dieren in het park. Zij hadden de tijd nodig om in alle rust te kunnen wennen aan hun nieuwe dierenverblijven en mochten hierin niet gestoord worden. Er is daarom veel afstemming geweest tussen de dierenverzorgers en onze specialisten. Het resultaat zijn we allebei enorm enthousiast over.

Een ander mooi voorbeeld is het splinternieuwe zonnedak dat we bij Texperium in Haaksbergen hebben gerealiseerd:

Texperium

Bij Texperium wordt jaarlijks bijna een half miljoen kWh groene stroom opgewekt! Op het bedrijfsdak in Haaksbergen hebben we 2.100 zonnepanelen geplaatst. Dat maakt het één van de grootste dakgebonden solarprojecten in Twente. Wil je weten hoe we dit project hebben gerealiseerd? Bekijk dan de onderstaande timelapse video.

Windmolens of zonnepanelen

Er zijn meerdere manieren om duurzame energie op te wekken. Met zonnepanelen kun je net zo veel groene stroom opwekken als met een windmolen, als je de ruimte maar hebt. Is de één beter dan de ander? Wij vinden van niet. We hebben namelijk alle vormen van duurzame energie nodig, willen we de energietransitie realiseren.

Bronvermelding

Verkenning Energie en Ruimte 2050 Metropoolregio Amsterdam door Marco Broekman, Posad, ECN (2016).