• Nederlandse wind- en zonne-energie
  • 100% groenste stroom uit Nederland
  • Beoordeeld met een 10 voor duurzaamheid klantenservice

Zakelijke energie op je privé adres

Laatst bewerkt op 22 juli 2024 3 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Zakelijke energie thuis: wel of niet doen?

Veel zzp'ers werken vanuit huis en vragen zich af welk energiecontract ze moeten afsluiten. Vaak mag je zelf kiezen of je een particulier of een zakelijk energiecontract wilt afsluiten. Maar is het dan interessant voor jou om een zakelijk energiecontract af te sluiten? Kun je de energiekosten zakelijk aftrekbaar maken of de btw terugkrijgen en hoe werkt dat dan precies? We helpen je graag op weg met wat meer informatie over zakelijke energie op je thuisadres. Zo kun jij zelf beter bepalen of het in jouw geval wel of niet slim is om te doen.

Het verschil: zakelijk of particulier tarief thuis

De zakelijke tarieven zijn iedere maand iets lager dan de particuliere tarieven. Dit heeft te maken met het feit dat zakelijke klanten meestal meer stroom verbruiken. Het zijn de particuliere kortingen die het verschil maken. Zorg dat je die ongelijkheden gelijk trekt om beide opties goed te kunnen vergelijken. De btw zorgt voor een optisch verschil in de kosten, maar uiteindelijk betaal je ook voor zakelijke energie btw. Per situatie verschilt het of je de btw kunt aftrekken.

Mag ik de btw over mijn zakelijke energie thuis aftrekken?

Veel zzp’ers gaan er automatisch vanuit dat zij hun energiekosten zakelijk kunnen opgeven, maar dat is niet altijd het geval. De Belastingdienst weet namelijk ook dat als je werkt op je thuisadres niet de volledige energierekening zakelijk is. Een deel betreft altijd privé verbruik. Je mag dus maar een deel van de energiekosten zakelijk opgeven en je moet kunnen aantonen dat dit in verhouding staat tot de energiekosten die je daadwerkelijk maakt om thuis je werk te kunnen doen. Hoeveel btw je mag aftrekken, kun je laten verifiëren bij een accountant.

Voorwaarden zakelijke of particuliere energie voor thuis

Er zit doorgaans een verschil tussen de algemene voorwaarden voor consumenten en bedrijven. Consumenten worden namelijk wettelijk beschermd. Wij hebben besloten daar voor zzp’ers en kleinbedrijven geen onderscheid in te maken. Zo krijgen bedrijven die zich bij ons aanmelden standaard de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Ongeacht of ze een particulier of een zakelijk energiecontract afsluiten. Op energiecontracten voor bedrijven aan huis zijn automatisch de consumentenvoorwaarden van toepassing. Ook zakelijke klanten met een aansluiting van 3x35A of kleiner en een gasaansluiting met een capaciteit van 10 m³ per uur vallen standaard onder de consumentenvoorwaarden. Op deze manier zijn klanten met een zakelijk energiecontract op hun privé adres goed beschermd.

Wanneer is zakelijke energie goedkoper?

De zakelijke tarieven liggen iets lager dan de particuliere tarieven, maar dat betekent niet per se dat kiezen voor een zakelijk contract goedkoper is. Dat komt doordat zakelijke klanten geen jaarlijkse korting krijgen per product. Er is een omslagpunt waarbij een zakelijk energiecontract goedkoper is. Dit omslagpunt is afhankelijk van je stroom- en gasverbruik en de looptijd van je energiecontract. Komen deze cijfers overeen met jouw verbruik?* Neem dan contact met ons op. Dan zoeken wij voor je uit of een zakelijk contract in jouw geval goedkoper is. 

  1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar 5 jaar
Stroom (kWh) 2600 - 2800 kWh 3600 - 3800 kWh 3500 - 3700 kWh 3900 - 4100 kWh 4450 - 4650 kWh
Gas (m³) 2200 - 2400  2800 - 3000  3300 - 3500  3700 - 3900  4300 - 4500 

 

Zzp energie: zakelijk of privé?

In sommige gevallen ben je als thuiswerkende zzp’er niet voordeliger uit als je kiest voor zakelijke energie op je privé adres. Dit is afhankelijk van jouw verbruik. Elke situatie is anders en het gaat altijd om maatwerk. Onze specialisten helpen je hier graag bij. Wil jij zeker weten wat in jouw geval voordeliger is? Neem gerust contact op. We denken graag met je mee.


Neem contact op

* Verbruik op basis van de energietarieven van oktober 2020. 

Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer