Zonnepanelen schoonmaken

Waarom, wanneer en hoe zonnepanelen schoonmaken

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen schoonmaken is door de zelfreinigende laag en doordat zonnepanelen schuin liggen vaak niet nodig. Hoewel een flinke regenbui al een behoorlijk verschil maakt, kan het gebeuren dat vogelpoep, bladeren, stuifmeel en opgehoopt stof achterblijven. Je kunt je zonnepanelen laten schoonmaken als je zonnepanelen erg vies zijn of als het een periode bijna niet heeft geregend waardoor het vuil er niet af spoelt. Te veel vuil op je zonnepanelen kan de jaarlijkse opbrengst licht beïnvloeden. Het gaat maar om een paar procent.

Wanneer zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen schoonmaken is absoluut niet elke maand nodig. Wij raden aan om je zonnepanelen twee keer per jaar schoon te maken. In mei, juni en juli is de opbrengst van je zonnepanelen het hoogst. Wil je je zonnepanelen schoonmaken, zorg er dan voor dat je panelen schoon zijn voor deze periode. Het voorjaar is daarom het beste seizoen voor zonnepanelen

Wat kost het schoonmaken van zonnepanelen?

Voor het vakkundig laten schoonmaken van zonnepanelen betaal je vaak per zonnepaneel. De gemiddelde prijs in Nederland ligt op € 5 per zonnepaneel.

kennisbank zonnepanelen schoonmaken

Hoe zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen zijn vaak een flinke investering. Wees daarom voorzichtig als je zelf zonnepanelen gaat schoonmaken en zorg bovendien dat je veilig te werk gaat. Wij raden daarom ook aan om je zonnepanelen professioneel tegen betaling te laten reinigen. De kosten hangen onder andere af van het aantal zonnepanelen dat je hebt en kun je opvragen bij je lokale glazenwasser.

Zonnepanelen schoonmaken: de do's

Als je een optimaal rendement wil blijven behalen, kun je jouw zonnepanelen schoonmaken. Maar doe het wel op de juiste manier. Als je dit verkeerd aanpakt, kan het zijn dat je de zonnepanelen blijvend beschadigt. Met onderstaande tips is het schoonmaken van zonnepanelen zo gedaan.

  • Neem veiligheidsmaatregelen. Zonnepanelen liggen meestal op het dak en zijn daardoor niet altijd makkelijk te bereiken. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ga je de zonnepanelen schoonmaken, zorg er dan voor dat je het veilig kunt doen. Bijvoorbeeld met behulp van een steiger en zekeringstouwen. Zet voor de veiligheid ook je omvormer uit.
  • Zonnepanelen schoonmaken op het juiste moment. Kies een goed moment voor het schoonmaken van zonnepanelen. Het beste kun je dit doen in de vroege ochtend, in de avond of als het bewolkt is. Zo voorkom je dat het water te snel opdroogt en vlekken achterlaat. Die vlekken kunnen het rendement alsnog in de weg zitten en dat wil je juist voorkomen.
  • Gebruik osmose water. Een effectieve en ecologische manier om vuil en kalkaanslag van zonnepanelen te verwijderen is door ze schoon te maken met osmose water. Dit is water dat volledig vrij is van kalk en andere stoffen zoals mineralen, chloor, zouten en nitraten. Hierdoor laat het geen strepen achter en is het super effectief in het verwijderen van vuil en kalkaanslag.
  • Gebruik een zachte spons of microvezeldoek. Om krassen te voorkomen kun je het beste je zonnepanelen schoonmaken met een zachte spons of microvezeldoek. 
  • Zet de omvormer weer aan. Ben je klaar? Zet dan de omvormers weer aan zodat je zonnepanelen weer kunnen beginnen met het opwekken van zonne-energie.

Zonnepanelen schoonmaken: de dont's

Zonnepanelen schoonmaken is niet geheel zonder risico’s. De panelen zijn erg gevoelig voor schade. Daarom zijn er ook een aantal dingen die je beter níet kunt doen.

  • Druk zetten op de panelen of op de zonnepanelen gaan zitten of staan. Daarmee plaats je namelijk druk op de panelen en daarmee kun je schade aanrichten.
  • Hogedrukspuit gebruiken. Een hogedrukspuit kan de beschermende laag (coating) op de zonnepanelen beschadigen. Gebruik daarom een zachte spons of microvezeldoek.
  • Borstels of gewone doeken gebruiken. Deze geven kleine krassen wat op den duur de opwek van zonnepanelen negatief beïnvloed.
  • De temperatuur van zonnepanelen kan zeer hoog oplopen. Reinig zonnepanelen daarom alleen bij een gemiddelde temperatuur. Koud water op hete panelen kan voor barsten zorgen.

    Vind je het spannend om het dak op te gaan en twijfel je of het gaat lukken. Wees dan verstandig en besteed het schoonmaken van je zonnepanelen uit.

Hoe onderhoud je zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Wel is het verstandig om het volgende te doen:

  • Controleer regelmatig zelf je zonnepanelen. Controleer of alle zonnepanelen nog recht liggen en of je geen bedrading of andere onderdelen los ziet zitten. Doe dit ook als het gestormd heeft. Zo voorkom je gevaarlijke situaties.
  • Controleer de opbrengst van je zonnepanelen. Houd de opbrengst van je panelen in de gaten. Laat een specialist komen als je onverklaarbare dalingen ziet. Hou hierbij wel rekening met de tijd van het jaar. In de winter leveren zonnepanelen vaak minder op dan in het voorjaar. Het is logisch dat je dan een daling ziet in de opbrengst.
  • Laat je installatie controleren. Laat je zonnepaneleninstallatie eens in de 2 tot 5 jaar controleren door een specialist. Tijdens deze controle checkt de specialist de bedrading en alle andere onderdelen. Ook de omvormer wordt nagelopen. Deze gaat 10 tot 12 jaar mee. 
Geschreven door
Mariël
Mariël Content Marketeer