Header Beste energieleverancier v2

Zonnepanelen aanmelden

Jij gaat zelf zonne-energie opwekken met eigen zonnepanelen, goed bezig! Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om zelf energie op te wekken. Bijvoorbeeld met zonnepanelen. Bij het plaatsen van zonnepanelen komt veel kijken, maar vergeet niet dat jij je nieuwe zonnepanelen installatie moet aanmelden voor teruglevering.  

Zonnepanelen aanmelden verplicht  

Als energiemaker ben je wettelijk verplicht om de zonnepanelen aan te melden als je ervoor kiest om stroom terug te leveren. De energie die je opwekt, kun je terugleveren aan het net via je eigen netbeheerder, maar dit gaat niet vanzelf. Je moet hiervoor je zonnepanelen aanmelden bij je netbeheerder voordat ze stroom opwekken. Registreer jij je zonnepanelen niet, dan ben je eigenlijk strafbaar bezig en mag je energieleverancier besluiten om de energie die jij opwekt niet te compenseren. In dat geval ontvang jij dus niets terug voor jouw investering. 

Waarom zonnepanelen aanmelden?

Door jouw zonnepanelen te registreren, kan jouw energieleverancier jouw geschatte energieverbruik beter inschatten. Zo wordt er dus een termijnbedrag berekend die beter past bij je verbruik en opwek. Bovendien worden er bij het aanmelden van zonnepanelen ook meerdere (technische) gegevens vastgelegd. De netbeheerders in Nederland werken haard aan het energienet, zodat het ook blijft functioneren als er lokaal op veel plekken energie wordt opgewekt. Hoe meer informatie er beschikbaar is over aantallen en vermogens van zonne-installaties, hoe beter het net er op kan worden voorbereid.

Wanneer zonnepanelen aanmelden? 

Zonnepanelen aanmelden kan zodra het vermogen van jouw zonnepanelen installatie bekend is. Het is slim om je zonnepanelen nog voor het plaatsen aan te melden. De netbeheerder controleert dan of jouw energiemeter geschikt is voor teruglevering en komt deze indien nodig vervangen door een slimme meter. Door je zonnepanelen tijdig aan te melden, kan een slimme meter nog geregeld worden voor de installatie van de zonnepanelen. Bovendien kun je dan direct beginnen met terugleveren. 

Hoe zonnepanelen aanmelden? 

Eerder was het zo dat jouw zonnepanelen installateur de zonnepanelen voor jou kon aanmelden, maar door de nieuwe privacywetgeving moet jij als woningeigenaar dit nu zelf doen. Zodra de aanmelding van je zonnepanelen is verstuurd, controleert de netbeheerder jouw aanvraag. Volg onderstaande stappen om het aanmelden van jouw zonnepanelen goed te regelen. 

1. Registreer je zonnepanelen installatie

Zonnepanelen aanmelden kun je eenvoudig zelf doen via www.energieleveren.nl. Op deze manier breng jij je netbeheerder op de hoogte van het feit dat je energie gaat terugleveren aan het net. De netbeheerder zorgt er dan voor dat de teruggeleverde stroom wordt verrekend op je jaarafrekening.

2. Neem contact op met de netbeheerder

Controleer samen met je netbeheerder of de registratie goed is verwerkt. Het kan zijn dat je huidige meter niet geschikt is voor teruglevering. In dat geval wordt je energiemeter vervangen door een slimme meter. Wie is mijn netbeheerder?

3. Meterstanden doorgeven

Na het registreren van jouw zonnepanelen via Energieleveren.nl krijgt jouw energieleverancier bericht van je netbeheerder. Je kunt dan de meterstanden aan je energieleverancier doorgeven. Onze klanten kunnen eenvoudig hun meterstanden doorgeven via de Pure Energie App of via Mijn Pure Energie. 

Zonnepanelen registreren en plaatsen 

Met eigen zonnepanelen bespaar je maandelijks op je energierekening. Vaak zien we dat huishoudens met zonnepanelen hun termijnbedrag kunnen bijstellen naar beneden. Na het aanmelden van je zonnepanelen kun je direct jouw opgewekte groene stroom terugleveren en salderen. Indien je meer energie teruglevert dan zelf verbruikt, dan ontvang je hiervoor een terugleververgoeding van je energieleverancier. Kortom: alleen maar voordelen.  

Offerte zonnepanelen aanvragen