• Gratis 3D model van jouw woning
  • Ontvang binnen 2 minuten een offerte
  • Direct inzicht in kosten en besparingen

Zonnepanelen aanmelden

Zonder aanmelding geen terugleververgoeding voor opgewekte energie

Zonnepanelen op je dak is een slimme stap richting een duurzamere toekomst én is goed voor je portemonnee. Zijn je zonnepanelen geïnstalleerd? Vergeet dan niet om je zonnepanelen aan te melden. Heb je jouw zonnepanelen installatie aangepast of uitgebreid? Ook dan moet je niet vergeten om je nieuwe installatie aan te melden. In deze blog lees je alles over zonnepanelen aanmelden.

Waarom moet ik zonnepanelen aanmelden?

Als je ervoor kiest om stroom terug te leveren aan het net, dan is het wettelijk verplicht om je zonnepanelen aan te melden. Door het aanmelden van zonnepanelen krijgen netbeheerders inzicht in het vermogen, de locatie en het aantal zonnepanelen dat op het net wordt aangesloten. Een netbeheerder kan zo beter vraag en aanbod van stroom op elkaar afstemmen om stroomuitval te voorkomen. Daarnaast is het aanmelden belangrijk voor je energieleverancier, zodat zij weten dat je panelen op je dak hebt liggen. Zo kun jij salderen als je meer energie opwekt dan je gebruikt. Lees hier meer over de salderingsregeling.

Het aanmelden van zonnepanelen is vaak binnen enkele minuten gedaan. De verwerkingstijd door je netbeheerder kan wisselen. Over het algemeen is je aanmelding binnen enkele dagen verwerkt. Je energieleverancier krijgt hiervan automatisch bericht. Vanaf dat moment start de teruglevering aan het net en krijg je de terugleververgoeding.

Zonnepanelen aanmelden in 3 stappen

Eerder was het zo dat jouw zonnepanelen installateur de zonnepanelen voor jou kon aanmelden. Maar door de nieuwe privacywetgeving moet jij als woningeigenaar dit nu zelf doen. Je zonnepanelen registreren is gelukkig heel simpel. Zodra de aanmelding van je zonnepanelen is verstuurd, controleert de netbeheerder jouw aanvraag. Volg onderstaande stappen om het aanmelden van jouw zonnepanelen goed te regelen. 

1. Meld je zonnepanelen aan

Zonnepanelen aanmelden kun je eenvoudig zelf doen via www.energieleveren.nl. Op deze manier breng jij je netbeheerder op de hoogte van het feit dat je energie gaat terugleveren aan het net. De netbeheerder zorgt er dan voor dat de teruggeleverde stroom wordt verrekend op je jaarafrekening.

2. Neem contact op met je netbeheerder

Controleer samen met je netbeheerder of de registratie goed is verwerkt. Het kan zijn dat je huidige meter niet geschikt is voor teruglevering. In dat geval wordt je energiemeter vervangen door een slimme meter. Weet je niet wie jouw netbeheerder is? Bekijk dan de blog: wie is mijn netbeheerder.

3. Meterstanden doorgeven

Na het registreren van jouw zonnepanelen via Energieleveren.nl krijgt jouw energieleverancier bericht van je netbeheerder. Je kunt dan de meterstanden aan je energieleverancier doorgeven. Onze klanten kunnen eenvoudig hun meterstanden doorgeven via de Pure Energie App of via Mijn Pure Energie. 

Wanneer moet ik mijn zonnepanelen aanmelden?

Maar wanneer moet je nu eigenlijk je zonnepanelen aanmelden? Het is slim om je zonnepanelen nog voor het plaatsen aan te melden Zodra bekend is wanneer jouw zonnepanelen geplaatst worden, kun je ze aanmelden op energieleveren.nl. Alle gegevens die je nodig hebt staan in de offerte. De netbeheerder controleert dan of jouw energiemeter geschikt is voor teruglevering en komt deze, als het nodig is, vervangen door een slimme meter. Daarna kun je dan direct beginnen met terugleveren. 

Doe de zonnepanelenscan

Geld besparen met zonnepanelen

Met eigen zonnepanelen bespaar je maandelijks op je energierekening. Benieuwd hoeveel jij met zonnepanelen op jouw dak kunt besparen en wat het kost om zonnepanelen te plaatsen? Doe dan de zonnepanelen scan op onze website en ontvang binnen 2 minuten een advies op maat.

Start de zonnepanelenscan Start de zonnepanelenscan
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer