Windmolenwieken krijgen tweede leven

Onderdeel innovatie- en trainingsprogramma
Laatst bewerkt op 17 november 2022 2 min
Bericht delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Toen wij in 2019 verhuisden naar ons huidige pand namen we drie bijzondere accessoires mee: windmolenwieken. Deze wieken zijn afkomstig van een van onze oude windmolens. Na meerdere jaren trouwe dienst ging de windmolen met pensioen. Het recyclen en verduurzamen zit in ons DNA, dus zat er maar één ding op: bewaren tot we een geschikt tweede leven hadden gevonden. En dat hebben we nu! De wieken staan binnenkort in de Eemshaven waar ze toekomstige drone-experts helpen bij hun training.

Afgebouwde windmolens

Misschien vraag je je af waarom we oude windmolens afbouwen, we hebben toch juist zoveel mogelijk groene energie nodig? Dat klopt! Maar de windmolens die we in de jaren ’90 en ’00 bouwden waren over het algemeen vrij klein en minder efficiënt dan de moderne windmolens als het gaat om het opwekken van groene stroom. In veel gevallen maken deze oude windmolens dan ook plaats voor nieuwe, grotere windmolens. Een windmolen met wieken die twee keer zo lang zijn, wekt namelijk vier keer meer energie op. Hoe dat precies zit vertellen we je in onze blog over de hoogte van windmolens. Ter illustratie: deze drie bladen zijn 21,5 meter lang maar de wieken van de windmolens die we momenteel bouwen in Flevoland zijn 81 meter lang.

Verbetering voor de volgende generatie

Inmiddels zijn de wieken overgebracht naar de Droneport in Eemshaven, een van de meest noordelijke puntjes van ons land. Daar zullen de bladen, na een wasbeurt, in verschillende posities op blokken worden geplaatst. Dit is een mooie toevoeging voor deze locatie waar jonge dronepiloten allerlei taken oefenen. Denk aan het transporteren van goederen, het surveilleren van locaties en het inspecteren van bijvoorbeeld windmolenbladen op grote hoogte.

Binnenkort kunnen studenten dus wel heel concreet ervaring opdoen met windmolenbladen. Zo krijgen de wieken een tweede leven waarbij we de toekomstige inspecteurs ook een handje helpen. De oude windmolen blijft voorlopig dus nog even onderdeel van de duurzame cyclus die onze groene energie produceert!