Zonnepark Bijvanck mag definitief gebouwd worden

Onder Windpark Bijvanck

Laatst bewerkt op 19 september 2024 2 min
Bericht delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Positief nieuws vanuit Gelderland, de omgevingsvergunning voor Zonnepark Bijvanck is onherroepelijk! Dat betekent dat we doorgaan met de volgende fase: de financiering rond krijgen. Zodra het financiële deel afgerond is kunnen de voorbereidingen voor de bouw beginnen en zijn we onderweg naar nog meer schone energie.

Vergunningstraject

Halverwege 2021 hebben we een vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente Zevenaar. Enige tijd later werd de ontwerp-omgevingsvergunning door de gemeente verleend. Hierop is één zienswijze ingediend. De gemeente Zevenaar heeft deze beantwoord. De zienswijze heeft er niet toe geleid dat de gemeente het plan heeft laten aanpassen of niet meer wil meewerken aan het plan. Vervolgens verleende de gemeente Zevenaar de vergunning definitief. Tegen deze definitieve vergunning zijn geen beroepen ingesteld waardoor de vergunning nu onherroepelijk is.

 

Zonnepark Bijvanck in cijfers Pure Energie

Lokale samenwerking

In juni 2021 hebben we met coöperatie ZieDeZonSchijnt een samenwerkingsovereenkomst ondertekend, daardoor komt Zonnepark Bijvanck voor 50% in handen van de omgeving. In het landelijke Klimaatakkoord is afgesproken dat ernaar wordt gestreefd om de omgeving voor 50 procent eigenaar te laten worden van een wind- of zonnepark. Dit biedt omwonenden niet alleen de mogelijkheid om financieel te participeren in het initiatief, ook kunnen zij meebeslissen over de inrichting van het plangebied. Zo wordt het project ingericht naar de wensen van de omgeving.

Over Zonnepark Bijvanck

Het zonnepark komt naast Windpark Bijvanck. Daardoor ontstaat hier een bijzonder duurzaam stukje Nederland. In september 2021 lieten honderden mensen al blijken interesse te hebben in dit project tijdens de Nationale Open Energiedag.

Doordat het zonnepark zo dicht bij de windmolens komt ontstaat er een technische kans: cable pooling. Bij cable pooling wordt de aansluiting van een windmolen of zonne-installatie efficiënter benut door er een andere duurzame energieopwekker aan te koppelen. In de onderstaande video leggen we uit hoe dat precies werkt. 

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van dit project? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste alle updates.

Aanmelden nieuwsbrief